VadeVi
Vins de Finca de Jean Leon, “expressions honestes del territori amb gran potencial d’envelliment”
  • CA

Any 1962. Jean Leon aprofita el seu viatge a Barcelona per visitar el Penedès, a la recerca de les millors terres per llançar-se cap al seu segon gran anhel: elaborar un vi que estigués a l’altura de la seva selecta clientela de La Scala. I aquest mateix any adquireix 150 hectàrees del Penedès i li proposa a Jaume Rovira, aleshores un jove de 21 anys estudiant d’enologia, incorporar-se a l’equip del futur celler. El 1969 Jaume Rovira s’incorporaria al celler, regentat per Jean Leon i dos dels seus germans.

La història de Jean Leon -o Ceferino Carrión-, és una història de superació i lluita, la d’una persona que va emigrar lluny de casa, als Estats Units, i que va fer realitat molts somnis, entre els quals obrir un restaurant d’èxit, La Scala, i donar vida als seus propis vins al Penedès.

Cinquanta anys més tard, el celler Jean Leon manté intacte el llegat del seu fundador sota la direcció de Mireia Torres i l’enòloga Roser Catasús, que mantenen la seva aposta, varietats i estil tradicionals, malgrat aquests últims anys hagin anat perfeccionant el procés d’elaboració adaptant-se als nous temps.

Destaquen, entre les millores enològiques, la utilització de foudres i dipòsits de ciment per a la fermentació, la selecció de llevats autòctons i de botes de roure d’acord amb el perfil del vi. De les 65 hectàrees de vinya que tenen en propietat, 39 es destinen a l’elaboració dels Vins de Finca, sent vinyes d’entre 30 i 60 anys, que es cultiven en ecològic des del 2008 i que estan certificades pel CCPAE des del 2012.

Vi de Finca és la màxima distinció oficial que pot obtenir un producte vitícola a Catalunya, vins que compleixen uns requisits molt exigents, i que en el cas de Jean Leon en reconeix fins a quatre diferents: “Són petites produccions singulars, aptes per a tots els paladars, i amb una gran història al darrera”, assenyala Mireia Torres.

Precisament l’actual propietària, juntament amb l’enòloga del projecte, han guiat aquest divendres un tast per les actuals anyades d’aquests quatre vins: Vinya Gigi, nom que fa honor a la seva filla; Vinya Palau, triat en tribut a la seva ciutat natal, Santander; Vinya Le Havre, en referència al port francès des d’on es va embarcar rumb a Amèrica, i Vinya La Scala, el cèlebre restaurant amb què va materialitzar el seu primer somni.

“Aquests vins són expressions honestes del territori amb varietats internacionals perfectament adaptades i gran potencial d’envelliment”, diran durant la presentació.

Jean Leon Vinya Gigi Chardonnay 2018 procedeix d’una vinya de 5 hectàrees plantada el 1967, a 300 metres sobre el nivell del mar. El vi fermenta el 50% en botes de roure francès de 225 litres i la resta en foudres de 2.200 litres i dipòsits d’acer inoxidable, per continuar amb una criança sobre mares durant 6 mesos en botes i uns altres 6 mesos com a mínim en ampolla. Tot i que el 2018 va ser un any molt plujós, les temperatures moderades van beneficiar la maduració i preservació de les aromes de la chardonnay. “Aquest és un vi intens amb molta fruita i molt fresc al mateix temps, una fidel expressió de la varietat que sol ser difícil d’aconseguir en els chardonnays mediterranis del Penedès”, comenta Roser Catasús.

Jean Leon Vinya Palau Merlot 2015 compleix 20 anys des que es va elaborar per primera vegada. La vinya de 10 hectàrees i una elevació de 265-275 metres es va plantar el 1991. Després de la fermentació en acer inoxidable, el vi va envellir durant 12 mesos en botes de roure francès i entre 6 i 12 mesos en ampolla. La merlot és una varietat especialment sensible al canvi climàtic per ser de brotada i maduració primerenques. El 2015 va ser una gran anyada per als vins negres, un any sec i amb temperatures moderades que va afavorir el bon estat sanitari del raïm, resultant en un vi delicat i amb molta fruita.

Mireia Torres i Roser Catasús
Mireia Torres i Roser Catasús

Jean Leon Vinya Le Havre Cabernet Sauvignon Reserva 2015 procedeix d’una vinya de 16 hectàrees plantada el 1968. Aquest vi també fermenta en acer inoxidable i fa una criança de 12 mesos en bota i un mínim de 2 anys en ampolla. Si el 2015 va ser una molt bona anyada per a les varietats negres, ho va ser encara més per a les tardanes com la cabernet, que va poder beneficiar-se de les pluges de finals d’agost i principis de setembre, afavorint un final de maduració lent i gradual. “El resultat és un vi elegant i concentrat, molt mediterrani”, assenyala Mireia Torres.

Jean Leon Vinya La Scala Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2013 és el vi més exclusiu del celler, il·lustrat per l’artista Gloria Muñoz. Procedeix de la primera vinya que va plantar Jean Leon el 1963, una superfície de 8 hectàrees amb una elevació de 270-295 metres. El 2013 va ser una gran anyada, amb un període vegetatiu plujós i un estiu sec i temperatures moderades. Tot allò va afavorir una maduració lenta i un raïm de gran qualitat, que es va sotmetre a una llarga maceració de les pells. El vi va envellir 24 mesos en botes de roure francès i un mínim de 3 anys en ampolla i es mostra amb molta fruita madura i untuositat. Segons Mireia Torres, “Vinya La Scala 2013 presenta multitud de matisos aromàtics; és un vi complex, estructurat i elegant”.

El celler, propietat de la Família Torres des del 1994 i dirigit des del 2010 per Mireia Torres, té tots els seus vins certificats com a ecològics des de l’anyada 2012 i s’exporten a més de 40 països.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa