VadeVi
Finca Viladellops mostra la història de Catalunya a través de l’arxiu familiar
  • CA
Finca Viladellops

!--akiadsense-->

Finca Viladellops obre les seves portes al públic aquest dissabte per mostrar el seu centre d’interpretació històrica a partir de l’arxiu documental de la família Desvalls. “Els nostre enoturisme no és de bótes i dipòsits, volem oferir alguna cosa més: vi cultura i paisatge” explica Marcelo Desvalls propietari del celler en declaracions a Vadevi.

“El gruix de l’arxiu familiar és on ha d’estar, a l’Arxiu Nacional de Catalunya per tal que els historiadors i investigadors el puguin consultar, però una part la tenim al celler exposada per mostrar-la als visitants” afegeix Desvalls, l’artífex d’aquest centre d’interpretació.

El centre d'interpretació històrica de Finca Viladellops
El centre d’interpretació històrica de Finca Viladellops | M.R.F.

!--akiadsense-->

A través de l’arxiu de la família Desvalls es pot resseguir la història de Catalunya i tot que segons el responsable del celler no es pot barrjear el que està passant aquests dies amb el que es mostra a l’exposició permanent Els Desvalls i Catalunya Un llinatge noble català en la història,sí que recorda que “la cultura, el fet català no és una cosa nova, no és d’ara i això es veu molt clarament en els documents que mostrem”.

Aquest disssabte 26 d’octubre a les 11h a més de Desvalls hi assistirà el director de l’Arxiu Nacional de Catalunya Francesc Balada que inauguraran l’espai a més d’Albert Cubeles, historiador i tècnic en paisatgisme i Josep Capsir, conservador d’arts decoratives del museu del Disseny de Barcelona. Aquests dos últims seran els encarregats d’explicar, d’una banda l’exposició temporal sobre el Laberint d’Horta que també s’inaugurarà aquest dissabtes i la carrossa de la família Desvalls, una de les primeres que es van construir a Europa a finals del segle XVIII. L’acte acabarà amb un tast de vins i és d’entrada lliure i gratuïta.

La carrossa de la Família Desvalls es mostrarà al públic per primer cop aquest dissabte
La carrossa de la Família Desvalls es mostrarà al públic per primer cop aquest dissabte | Cedida

!--akiadsense-->

L’arxiu de la família Desvalls

L’Arxiu es va constituir l’any 1822 després de la mort de Joan Anton Desvalls i Ardena, marquès de Llupià. Aleshores el seu únic hereu, Antoni Miquel Desvalls i Ribes, marquès d’Alfarràs i de Llupià, va fer reunir en un sol dipòsit els arxius de les famílies Desvalls (marquesos de Llupià) i Ribes (marquesos d’Alfarràs). L’arxiu unificat es conservà successivament al Palau dels marquesos d’Alfarràs, situat a l’actual carrer Anselm Clavé de Barcelona, a la residencia dels jardins del Laberint d’Horta i finalment a la finca Viladellops (Olèrdola).

Un dels documents de l'arxiu de la família Desvalls que es pot veure a Finca Viladellops
Un dels documents de l’arxiu de la família Desvalls que es pot veure a Finca Viladellops | M.R.F.

!--akiadsense-->

L’arxiu era conegut pels investigadors des dels temps que Francesc de Bofarull, historiador i arxiver, el va ordenar a mitjan segle XIX per encàrrec de Joaquim Desvalls i Sarriera, marquès d’Alfarràs i de Llupià. Entre d’altres investigacions, va ser obert l’any 1988 perquè Lluís Pujal redactés la biografia d’Anton Desvalls i de Vergós, primer marquès del Poal.

El fons documental abasta des de l’any 981 fins al 1983. Està format per 4.529 pergamins, 289 capses d’arxiu amb manuscrits i documentació en paper, 554 imatges (172 plaques de vidre, 377 positius b/n i 5 positius color) i 203 plànols i dibuixos en tela, pergamí, paper i paper vegetal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa