Vins de Tardor

!--akiadsense-->

La tardor és l’estació de l’any on deixem enrere la calor de l’estiu i comença un descens progressiu de les temperatures que ens han de conduir fins al fred de l’hivern. És una època on la natura plena fins ara de colors càlids, vius i alegres, deixa pas a tons marronosos, ocres i vermellosos. Gastronòmicament arriben productes tan esperats i desitjats com els bolets i la caça. Però també és temps de castanyes, moniatos, carabasses, figues, codonys i magranes entre altres.

Els vins blancs i rosats, joves, frescos i afruitats que ens han fet les delícies dels mesos més calorosos, comencen a perdre a protagonisme enfront als vins negres, que venen més de gust, en general, amb la cuina tardoral.

Una bona manera de retrobar-nos amb els vins negres potser amb un duet que ens arriba des del sud de Catalunya, del celler terraltí Sant Josep Vins, i que el seu nom ho evoca tot, els Llàgrimes de Tardor Garnatxa i Llàgrimes de Tardor Carinyena.

Des de l’elegància, el tret que al meu parer tenen en comú aquests dos vins, el Llàgrimes de Tardor Garnatxa és més delicat, amb més protagonisme de la fruita, però no exempt de complexitat. Serà un bon company dels plats on els bolets en siguin els protagonistes. El Llàgrimes de Tardor Carinyena, més corpulent, més complex i de maneres més rústiques sense renunciar, però, a la finor, serà el complement perfecte pels plats de caça. El seu PVP aprox. és de 7,95 euros la garnatxa i 11 euros la carinyena.

Quan observem un paisatge que ens emociona, sempre diem que és un paisatge de postal. Els paisatges de tardor sempre bucòlics, són paisatges de postal. El Celler Cooperatiu d’Espolla va crear, l’any 2015, una col·lecció de vins de finca dedicada als seus socis amb l’objectiu principal de mantenir i preservar un paisatge tan únic i característic com el que els envolta, el Vins de Postal.

Les Muntades 2013 – Vi de Postal és una carinyena vella, de 1934, plantada a la zona més alta d’Espolla, a 185 m. sobre el nivell del mar en una parcel.la disposada en terrasses propietat dels socis de la cooperativa Jaume i Pere Lloveras. Sobre un sòl de pissarres, els ceps tenen una conducció en vas que dona raïm per elaborar 739 ampolles d’aquest vi. Les Muntades 2013 té una criança de 22 mesos en botes de roure francès de tercer ús. Una joia empordanesa, tocada per la tramuntana, amb la força i el caràcter per relacionar-se amb excel·lència amb els plats de caça més contundents. El seu PVP aprox. és de 22,95 euros.

Si hi ha un moment en què els boscos s’omplen d’aromes que evoquen l’època de l’any en que ens trobem, aquest és la tardor. Els boscos de ribera, boscos caducifolis que creixen a banda i banda dels cursos fluvials, com són els boscos de comarca del Bages, s’omplen d’aromes molt característiques com les aromes de bolets, pinassa, fullaraca,.. aromes que moltes d’elles es reflecteixen en l’imaginari quan es tasta un vi elaborat amb la varietat mandó. Aquesta varietat, que va formar part de la identitat vinícola de la comarca del Bages i que la fil·loxera d’una banda i la industrialització de la comarca, d’altra banda, van fer desaparèixer, ha estat objecte de projectes de recuperació per part dels celler Abadal i Collbaix-Celler El Molí. Tanmateix la seva maduració tardana i la seva resistència a les temperatures altes la converteixen en una varietat molt adient per adaptar-se a les noves condicions que, a poc a poc, va imposant el canvi climàtic.

L’Abadal Mandó és un vi elaborat només amb aquesta varietat. Malgrat els reiterats intents en les primeres anyades per domar la varietat i aconseguir donar-li un caràcter més afruitat, aquesta s’ha mantingut ferma en el seu caràcter i en les seves aromes de sotabosc, que tan especial la fan. Té una criança de 12 mesos, un 40% en botes de roure i un 60% en gerres d’argila. Acompanyant una bona graellada de bolets, sobretot si són rovellons botonets dels Rasos de Peguera, faran les delícies dels més exigents, encara que és meravellós acompanyant una crema de carbassa amb crostons de pa torrat i encenalls de pernil. El seu PVP aprox. és de 14,50 euros.

I per tancar aquest passeig pels vins de tardor, en un moment tan proper a la festa de la Castanyada, on castanyes i moniatos, però també els panellets ens demanaran a crits un vi dolç que ens netegi la boca, viatjarem en el temps per trobar una solera que hagi criat i mimat un vi de la manera més tradicional de casa nostra.

La Solera 1926 Garnatxa del celler De Muller de Reus, creada com homenatge a Antoni Gaudí, fill il·lustre d’aquesta ciutat, és un vi dolç elaborat pel sistema de criança oxidativa en soleres, on la solera original data de 1926, dens, d’evolució lenta en la copa i amb la força necessària per equilibrar castanyes, moniatos i panellets. Productes als que embolcalla amb la seva textura untuosa mentre hi aporta les seves aromes de fruites dessecades, tofes, cafè i espècies exòtiques, formant un conjunt extraordinàriament llaminer. Tot un luxe pel paladar. El seu PVP aprox. és de 40,50 euros.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa