VadeVi
Els vins ‘top’ de Torres es presenten a Barcelona
  • CA
Vins antològics de Família Torres
Els vins antològics de Família Torres | M.R.F.

!–akiadsense–>

Família Torres cada any, des de fa un temps, recorre Amèrica, Àsia i Austràlia presentant les noves anyades dels seus vins premium“>, però en aquesta ocasió, i per primera vegada, s’ha fet a Barcelona. Un celler que exporta el 70% de la seva producció però que en el cas d’aquests cinc vins, la proporció de venda a l’estranger augmenta. És també per això, per donar-los a conèixer en el mercat català, que s’han presentat per primer cop a Barcelona, al restaurant Enoteca de Paco Pérez.

Són les noves anyades dels millors vins de Família Torres, els que es fan amb més cura i els més prestigosos del celler: Milmanda, Mas la Plana, Reserva Real, Gran Muralles i Perpetual. Tots ells surten de finques significatives del teritori català, de vinyes ecològiques i amb una història singular al darrere.

La plana de Milmanda a la Conca de Barberà
La plana de Milmanda a la Conca de Barberà | Torres

!–akiadsense–>

Milmanda és un vi blanc de chardonnay de la DO Conca de Barberà. És un vi que es fa des dels anys 80 de les millors vinyes de la finca que porta el mateix nom i que es troba al voltant del Castell de Milmanda. Un chardonnay 100% famós a tot el món i que fins i tot es va servir a la taula d’un sopar històric entre els governs dels Estats Units i Cuba fa dos anys.

El Castell de Milmanda va pertànyer durant un temps al Monestir de Poblet i és per això que Miquel A. Torres, (quarta generació de la família) va decidir plantar aquesta varietat francesa fent una mena d’homenatge als monjos del Císter. Són 16 hectàrees de sòls profunds. La primera anyada va sortir l’any 1985 i l’última, la de 2016 i sempre d’aquesta finca, s’escullen els millors raïms per aquest vi. La resta s’utilitza per a l’elaboració de Sons de Prades.

Pel cap d’enologia de Torres, Josep Sabarich, “un cop veremats a mà els raïms, del que es tracta és de no fer malbé el que la natura ja ha fet. Per això intervenim el mínim. No volem un vi tecnològic. Posem el most en dipòsits d’acer inoxidable fins que arriba a mitja o una tercera part de la fermentació. El trasbalssem i el posem en bota per acabar la fermentació alcohòlica i fer una part de criança”.

Miquel Torres Maczassek, cinquena generació del celler, assegura que “la fusta ara és molt més subtil que abans, està molt més integrada i ha de ser només un complement”.

Els dipòsits de fusta on s'elabora el Mas la Plana
Els dipòsits de fusta on s’elabora el Mas de la Plana al celler Waltraud a Pacs del Penedès | Torres

!–akiadsense–>

Mas la Plana, es pot dir que és el vi de casa. La finca està a Pacs del Penedès i Miquel Torres explicava que “és la casa on vaig néixer i on encara cada diumenge ens reunim la família, cadascú amb una ampolla de vi per tastar i comentar”.

Les 29 hectàrees de vinya estan al voltant de la casa pairal i acullen algunes de les plantes de cabernet sauvignon més velles de Catalunya que es van plantar l’any 1965. Aquest vi va ser un projecte personal de Miquel A. Torres. La primera anyada va sortir l’any 1970 i es deia Gran Coronas Etiqueta Negra. L’anècdota, explica Miquel Torres Maczassek, “és que quan el meu pare li va donar a tastar al meu avi, ell li va dir que era un vi dolentíssim”. Als anys 70, quan el celler del Penedès començava a vendre vins a l’estranger, al món no coneixien les garnatxes, ni les carinyenes i és per això que “el meu pare es va proposar fer un bon vi de cabernet sauvignon català perquè servís com de porta d’entrada a la resta de vins que es feien aquí”.

L’any 79, “tot i la reticència del meu avi, la meva àvia va insistir en que presentessin el Mas la Plana (aleshores Gran Coronas) a un concurs a París i va guanyar el primer premi passant per davant de tots els vins francesos que hi van participar”, explica Miquel Torres fill. I afegeix rient: “Una anècdota que ara em va molt bé quan li proposo nous projectes al meu pare”.

És un vi 100% cabernet sauvignon amb un envelliment de prop de 18 mesos en botes de roure. L’anyada que s’ha presentat aquest dilluns és la del 2015.

El cabernet sauvignon és també la varietat principal del Reserva Real, però s’acompanya de merlot i cabernet franc. És un vi que surt de la finca les Arnes del Penedès que té la peculiaritat de tenir un sòl amb pissarra. Se’n fa una producció molt limitada i de l’última anyada de 2015 n’han sortit unes 2.000 ampolles.

I si el Mas la Plana havia de ser la prova que una varietat forana com el cabernet sauvignon podia donar vins d’alta qualitat al Penedès, el Grans Muralles mira cap a les varietats pròpies per fer un vi premium, a més a més amb varietats prefil·loxèriques recuperades.

Des de fa 30 anys, Família Torres té en marxa un procés de recuperació de varietats i dues d’elles s’utilitzen en aquest vi. Tot i que el gruix és de garnatxa i carinyena que des de l’any 96 ha anat variant la seva proporció, aquest cupatge es completa amb querol, monastrell i garró d’una finca que es troba a tocar de Milmanda a la Conca de Barberà.

La querol, el monastrell i el garró, són, segons Josep Sabarich “per arrodonir. El querol té molta personalitat, molt de color, un punt vegetal i molt de caràcter”. I pel que fa a l’elaboració afirma que “cal vigilar perquè no surti un vi dur i molt alcohòlic”.

Vinyes del Perpetual
Vinyes del Perpetual, el vi del Priorat de Família Torres | Torres

!–akiadsense–>

Dins del top five“> de Torres hi ha un Priorat, el Perpetual. Als anys 90 la família va comprar unes vinyes al Lloar i a Porrera i s’hi va sembrar vinya, però precisament les que s’utilitzen per fer el Perpetual no són de propietat perquè volien treballar amb ceps que tinguessin més de 75 anys de carinyena i garnatxa.

Així aquest vi 95% carinyena, 5% garnatxa, surt de 13 hectàrees repartides entre Bellmunt, El Molar, Porrera i Torroja, totes elles amb vinyes anteriors a 1945. Com els altres negres, té un criança en bóta del voltant dels 18 mesos i afirmen que “porta l’essència del Priorat i la seva terra”.

Amb aquesta presentació el celler vol acostar aquests vins al consumidor català, i és la primera d’un periple que els portarà a recórrer tot el món.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa