Copes de vins i raïm

Tot i que es fa difícil de quantificar, es calcula que a Catalunya prop d’un 2% de la població es vegetariana i d’aquests, entre un 30% i un 40% són vegans.

El veganisme és la pràctica alimentària que rebutja el consum de qualsevol animal, fins i tot dels ous o la llet i qualsevol dels seus derivats, com la mantega o el formatge.

I tot i que a primera vista podria semblar que el vi seria un producte apte per al consum del vegans no tots ho són.

La diferència entre un vi vegà o no, la trobarem principalment en el procés de clarificació. Es tracta d’un procés de neteja d’impureses que puguin entarbolir el pas previ a l’embotellat.

La clarificació es fa normalment amb productes com l’albúmina d’ou, la caseina de la llet, gelatines de cartílags d’animals o l’ictiola de peix. I per tant aquests productes entrarien a la llista dels no permesos per la filosofia vegana.

Ara bé, la clarificació també es pot fer amb algunes subtàncies que s’extreuen d’algues marines i amb la bentonita que és d’origen mineral. Els vins en els que s’han utilitzats aquests productes serien aptes per vegans.

També cal fer esment però, a les diferències en el veganisme, el de dieta i l’ètic.

Els que limiten les restriccions en la dieta ja en tindrien prou amb que en el procés de clarificació no s’hagi utilitzat cap producte derivat d’animals però els vegans ètics no.

De la mateixa manera que no fan servir cap derivat d’animal ni per vestir-se ni per entretenir-se ni en qualsevol altra faceta, és a dir que no utilitzen llanes o pells, per exemple, el vi també haurà hagut de seguir aquestes pautes per poder-lo beure.

Així, sí per exemple, s’ha utilitzat un animal per treballar a la vinya, el vi tampoc es podria considerar vegà.

Tot i que no hi ha cap organisme oficial que certifiqui aquest tipus d’elaboració de vins, ja hi ha cellers que es preocupen de tenir disponible aquesta oferta per aquest tipus de públic.

Per saber-ho però caldrà preguntar específicament perquè les etiquetes no ho detallen. Així doncs si sou vegans pregunteu al restaurant o a les botigues de vins.

D’entrada els cellers Avgvstvs Forvm, Torres i Albet i Noya entre d’altres tenen algunes referències veganes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa