VadeVi
Vins El Cep, 35 anys i cap als Caves de Paratge

“Quan vam començar, es menystenia el ser pagès”, explica Maite Esteve, l’actual responsable de Vins El Cep, i que ja és de la segona generació dels quatre viticultors -pagesos, per entendre’ns- que el 1980, ara fa 35 anys, van ajuntar-se per crear aquest celler.

Ara, quan tothom reivindica la viticultura com a origen dels millors vins, ells estan en una situació privilegiada. I no es pot dir que no en treguin partit, si tenim en compte que l’any 2014, el primer en el què van participar als Premis Vinari, ja van tenir dos vins guardonats: El cava MIM Natura es va endur el Vinari d’Or dels Escumosos Reserva, a més a més del guardó al millor vi ecològic de la categoria i el bronze corresponent al tercer millor Cava d’entre totes les categories (joves, rosats, reserva i gran reserva). I amb el Marquès de Gelida Gran Selecció, es van endur un Vinari de Bronze en la categoria d’escumosos Gran Reserva.

Als Premis Vinari 2015, però, encara ho han superat: han estat l’únic celler amb quatre vins guardonats, i han acumulat cinc premis: dos per al MIM Natura Brut 2011, que ha estat plata en Escumosos Reserva a més a més del millor ecològic de la categoria. Un altre cava de la casa, el Marquès de Gelida Pinot Noir 2012 ha estat plata entre els Escumosos Rosats.

En vins tranquils (els no escumosos) el Marquès de Gelida Clot del Roure 2013 ha estat Bronze entre els Blancs de pas per Fusta; i el Marquès de Gelida Negre Selecció 2013, bronze entre els Negres Joves.

Com s’entén aquest èxit en un celler encara poc conegut? Doncs d’una banda, perquè hi posen tots els mitjans al seu abast: tenen dos enòlegs, la jove Anna Galofré, que aporta les ganes d’innovar i d’arriscar en nous productes; i el reconegut Emili Esteve, que aporta l’experiència i la seguretat tècnica.

Però és important destacar que són viticultors des del segle XV i que entre les quatre famílies, disposen d’unes 200 hectàrees de vinya a la privilegiada zona d’Espiells. Can Prats, de la família Carreras, i Can Simon (família Esteve) a Sant Llorenç d’Hortons; i Can Castany (família Masana) i Can Miquel de les Planes (família Parera) a Gelida. Això els permet controlar íntegrament el procés d’elaboració des de la vinya, passant per la vinificació, fins el tiratge i posterior presa d’escuma i criança en el cas dels caves, tot al celler propi de Can Llopart de les Alzines, en mig de les vinyes.

Pioners en biodinàmica

Vins el Cep van ser pioners en l’agricultura biodinàmica al Penedès, amb un programa d’I+D amb col·laboració amb l’Escola de Viticultura d’Espiells i el Departament d’Agricultura de la Generalitat, i un dels primers en agricultura ecològica. Quan encara ningú en parlava i amb prou feines es coneixia, el 2006 va néixer el Claror, el primer cava procedent de l’agricultura biodinàmica.

Repte de futur: els caves de paratge

El fet de disposar d’aquestes gairebé 200 hectàrees de vinya, que els permeten elaborar unes 400.000 ampolles l’any (un celler mitjà per al Penedès) i que encara els sobri raïm per vendre a altres elaboradors, els permet seleccionar i mimar les seves pròpies parcel·les, fins el punt que Maite Esteve afirma que “La nostra raó de ser i la màxima prioritat és la viticultura com a base de l’elaboració dels vins”. I afegeix que “Reivindiquem una denominació especifica pels cellers que elaboren tots els nostres vins i caves amb raïm propi. Farem “Caves de Paratge”, en referència a la nova categoria de caves de màxim nivell que està en procés de concreció del reglament i que han de situar els caves al màxim nivell de prestigi entre els vins escumosos del món.

Sopa de marques

A Vins el Cep elaboren vins i caves amb les marques Claror (primer cava d’agricultura biodinàmica), MIM Natura (que dos anys seguits ha estat el millor cava ecològic reserva als Premis Vinari), Marquès de Gelida, L’Alzinar, i els vins Clot del Roure i GR5 Senders. Sens dubte un batibull difícil de recordar i d’identificat, tot i que des del celler afirmen que estan en procés de racionalitzar-ho.

Mentrestant, exporten el 82 % de la producció als EUA, Canadà, Mèxic, Brasil, Japó, Bèlgica, Holanda, Dinamarca, el Regne Unit, Suïssa i Suècia com a destins principals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa