VadeVi
El Vinseum acollirà el segon Simposi de Viticultura Regenerativa al maig

L’Associació de Viticultura Regenerativa organitza el Segon Simposi de Viticultura Regenerativa aquest proper dilluns 9 de maig al Vinseum de Vilafranca del Penedès, i es podrà seguir de manera presencial o en streaming serà retransmès en directe a través de la web de l’associació.

‘La viticultura del canvi climàtic’ té per objectiu conscienciar viticultors/es i cellerers/es sobre la necessitat de canviar el paradigma en la gestió de les vinyes per frenar l’escalfament global, a més de difondre els principis de l’agricultura regenerativa aplicats específicament a la viticultura a partir de les experiències i coneixements d’experts i viticultors que ja han emprès aquest camí.

Joel Salatin, el granger americà propietària del projecte Polyface a Virgínia | cedida

La ponència inaugural anirà a càrrec de Joel Salatin, granger americà convertit en referent per a molts dels nous ramaders i agricultors a tot el món per la seva extravagant personalitat i abast mediàtic. Salatin participarà en el simposi amb una intervenció en vídeo en la qual abordarà perquè és necessari aquest canvi de paradigma a partir de l’anàlisi dels problemes actuals de l’agricultura i com la regeneració dels sòls pot ser una de les solucions.

Salatin és propietari d’una granja familiar, Polyface, a la vall de Shenandoah a l’estat nord-americà de Virgínia. Durant 60 anys ha desenvolupat i aplicat una metodologia pròpia en la seva granja per produir aliments d’alta qualitat nutricional i al mateix temps regenerar la fertilitat de les terres on aquests es produeixen, integrant cultius i animals en una relació simbiòtica complexa però necessària, sempre amb un enfocament clar cap a la rendibilitat econòmica.

També participaran al Simposi altres noms internacionals com Pablo Borrelli, formador argentí sobre maneig holístic pertanyent al Savory Institute, o Johan Reyneke, viticultor sud-africà que es descriu a si mateix com a viticultor holístic. El programa inclou altres experts com Josep Ramon Sainz de la Maza i Manel Badia, a més de Miquel Torres, president de l’Associació de Viticultura Regenerativa i director general de Família Torres, que compartirà experiències d’alguns dels membres de l’associació que fa ja un temps van prendre consciència que era necessària una nova visió en l’àmbit de la viticultura. 

“Davant l’amenaça negativa del canvi climàtic, la viticultura regenerativa ofereix una resposta positiva. Podem ser capaços de retornar la vida als sòls de la vinya, podem fer que els nostres sòls siguin més fèrtils i resilients i, sobretot, podem ser capaços que tornin a fixar carboni atmosfèric i que contribueixin així a mitigar els efectes del canvi climàtic com ho faria un bosc”, comenta Miquel Torres. I afegeix: “És important compartir experiències i coneixements i crear espais de debat per aprendre. El Simposi de Viticultura Regenerativa té la voluntat d’acostar aquest model vitícola a viticultors i elaboradors i donar resposta a molts dels seus dubtes i preguntes”.  

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa