VadeVi
La vinya dona suport a l’avellana: “Si els afecta a ells, a nosaltres també”

La sequera va ser un gran cop per a tota l’agricultura, encara que alguns sectors ho van patir més que altres. La realitat, però, és que tres anys de manca de pluges no només van comportar la reducció dràstica de la producció, sinó que també van matar bona part dels arbres d’alguns territoris de Catalunya. A més, el que van aconseguir sobreviure van quedar malmesos i encara avui dia no produeixen tot el que haurien. Davant d’aquesta situació, els agricultors s’han mantingut units i fins a l’actualitat continuen reclamant més ajudes, plans d’acció i mesures urgents per a tots aquells sectors que encara no han tornat a la normalitat. A Tarragona, la vinya no és la planta més afectada, però des de la sectorial d’Unió de Pagesos formen part del front comú en els reclams de l’agricultura per a més ajuts públics. En l’última manifestació, s’ha vist viticultors amb els seus tractors acompanyant pagesos que cultiven avellanes, sector on cada vegada hi ha menys agricultors que poden sobreviure: “Si els afecta a ells, a nosaltres també”, exclama David Sendra, futur responsable del Vi i la Vinya d’Unió de Pagesos en una conversa amb Vadevi.

Unió de Pagesos va convocar el passat dimarts una mobilització en la qual van participar una cinquantena de tractors i vehicles, de diferents pagesos de diversos sectors. L’objectiu de la marxa lenta -que va arrencar el Morell (Tarragonès) fins a la seu els Serveis Territorials d’Agricultura a Tarragona– era exigir a l’Administració que poses en marxa de manera urgent un pla per recuperar el potencial productiu dels arbres afectats per sequera de la zona dels pantans de Riudecanyes, Guiamets i Margalef (Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre), que no es van poder regar. En l’entrevista amb aquest diari, el futur responsable del Vi i la Vinya confirma que la situació és complicada per a molts sectors, sobretot el de la fruita seca i la dolça. “Tot i que algunes vinyes estan afectades, nosaltres només som aquí per donar suport”, insiteix Sendra, qui reconeix que “encara hi ha molts pagesos professionals que no han recuperat gens de producció”.

Durant els anys de sequera moltíssims arbres van quedar malmesos, fins i tot alguns van morir. En aquest sentit, les ajudes que l’any passat va aprovar el Govern només cobrien una part de totes les despeses que implica l’arrencada i nova plantació d’arbres. És per això, que Unió de Pagesos demana al departament d’Agricultura voluntat política per tal de publicar l’ordre d’ajuts amb la proposta de la patronal, que implica que se’n pugui beneficiar la pagesia que ha tingut pèrdues de renda per sequera de més del 30% per cultiu. UP alerta que tampoc hi ha un pla, després de dos anys i mig, per poder arrencar els arbres morts. “Si arranques els arbres, no tens subvenció i si no hi ha aigua i la cosa no millora, tota la inversió no serveix de res””, específica Sendra.

Les greus sequeres del 2023 i la del 2024 van comportar la mort d’unes 1.800 hectàrees d’arbres de fruita seca, la majoria avellaners, i una part de fruita dolça. Ara bé, altres conreus com olivera, la vinya i l’ametller també van resultar afectats. No obstant això, Sendra comparteix que les vinyes beuen d’unes altres subvencions i que, per tant, se sumen a les protestes en senyal de suport i per també reclamar que si s’han d’avançar els pagaments d’algunes ajudes que s’han d’executar a l’octubre, també es tingui en compte el sector vitivinícola: “Si a ells els hi acceleren els tràmits, també aniré bé que ho fessin amb els altres sectors, tot i no ser els més afectats”, recalca el futur responsable del Vi i la Vinya d’Unió de Pagesos.

Imatge de la mobilització convocada per Unió de Pagesos al Morell (Tarragonès) per reclamar un pla que recuperi el potencial productiu dels arbres afectats per sequera / Unió de Pagesos
Imatge de la mobilització convocada per Unió de Pagesos al Morell (Tarragonès) per reclamar un pla que recuperi el potencial productiu dels arbres afectats per sequera / Unió de Pagesos

La diferència entre vinya i avellana

El croquis actual de les ajudes, canvia molt depenent del sector de l’agricultura del qual es parli. El primer que s’ha de saber és que són ajudes dirigides a agricultors professionals, joves agricultors i explotacions prioritàries i només es donen com a pal·liatius per la forta sequera que es va patir l’any 2024. En el cas de la vinya, a tot Catalunya el sol·licitant ha d’haver fet la declaració de collita l’any 2024 i el rendiment productiu mitjà de l’explotació aquell any. D’acord amb les dades del Registre Vitivinícola de Catalunya (e-RVC), ha d’haver estat inferior a 5.600 kilograms per hectàrea en secà i inferior a 8.000 kilograms per hectàrea en regadiu (a excepció de la comarca del Priorat). Depenen de la quantitat d’hectàrees afectades, les quantitats dels ajuts poden variar entre els 850 euros i 650 euros per hectàrea.

L’avellana, però -que durant els últims anys pateix una greu crisi de producció per la manca d’aigua- no té el mateix funcionament, ni tampoc gaudeix d’alguns luxes que sí que hi ha en el sector vitivinícola. En aquest sentit, l’import màxim és de 1.192,00 euros per hectàrea de conreu d’avellaner tant en secà com en regadiu. Tot i no ser una quantitat modesta, aquest import es cobraria al llarg del mes d’octubre del 2025, una data massa llunyana i que si no s’avança, podria suposar que alguns agricultors haguessin d’abandonar l’ofici. De fet, Unió de Pagesos confirma que en el cas de l’avellana es demana que el pagament sigui abans de l’estiu per “la falta de liquiditat que tenen aquests agricultors”: “Els pagesos no poden fer front als pagaments de totes les depeses de les explotacions de fruita seca (aigua, gasoil, tractaments fitosanitaris, etc)”, remarquen des de la patronal. 

Una lluita oberta per tot el sector agrícola

És per això que el sector agrícola continua lluitant per aconseguir un Contracte Global d’Explotació (CGE) adaptat a les necessitats reals de les finques més afectades per la sequera. L’objectiu és que aquelles explotacions que han perdut més del 30% del seu potencial econòmic a causa de la mort d’arbres o arbustos com avellaners, ametllers o oliveres puguin accedir a una ajuda extraordinària que cobreixi el 100% del cost de l’arrencada i la posterior replantació. Actualment, el CGE subvenciona habitualment entorn del 40% d’aquestes actuacions, segons preus estàndard i regulació habitual. Tanmateix, la normativa europea permet arribar al 100% de subvenció en casos de recuperació del potencial productiu. Pel que fa a la vinya, aquesta té perquè entrar dins del CGE per a les tasques d’arrencada i replantació. En aquest cas, hi ha un Pla de Reestructuració que funciona a través del finançament PASVE, amb una subvenció del 50% dels mòduls establerts. “Tot i així, la Unió de Pagesos lluita per elevar aquest percentatge fins al 65%, considerant insuficient el suport actual”, asseguren des de la patronal.

Tanmateix, però, la situació més crítica es viu en els avellaners i la fruita dolça afectada, especialment la cirera. A hores d’ara, encara no s’ha redactat l’ordre que ha de fixar els criteris per poder iniciar els tràmits d’arrencada i replantació. “Som al mes de maig i molts avellaners morts encara no han estat retirats, mentre la normativa no permet actuar fins que un tècnic del departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca certifiqui formalment la pèrdua de més del 30%”, conclouen des d’Unió de Pagesos.

Més notícies
Notícia: El comitè d’empresa de Freixenet porta l’ERO al Parlament
Comparteix
Una delegació de la representació de les plantilles de Freixenet i Segura Viudas es reunirà amb diferents grups parlamentaris per adreçar l'acomiadament massiu per la sequera
Notícia: Corpinnat nomena la nova junta directiva que presidirà Pere Llopart
Comparteix
Roc Gramona, director tècnic del celler Gramona, assumeix el càrrec de vicepresident
Notícia: Bars i restaurants recuperen la venda d’alcohol després d’anys de caiguda
Comparteix
La pandèmia va provocar grans pèrdues en el sector del comerç global que tot just comença a tornar a lloc | Els escumosos lideren les vendes al Regne Unit i França
Notícia: Rosats i marisc, la DO Conca de Barberà mostra la versatilitat del seu vi
Comparteix
La sommelier Marta Cortizas ha estat l’encarregada de conduir el tast que s’emmarca en les activitats de l’INCAVI amb motiu de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa