VadeVi
Els Vinyataires Lliures reivindiquen el seu paper al sector del vi català
  • CA

Un centenar d’elaboradors catalans han creat l’associació Vinyataires Lliures per donar veu i acció als petits emprenedors del país i unir esforços per afrontar el que denuncien com a greu perjudici contra els seus projectes i models vitivinícoles. Josep Dasca, del celler tarragoní Dasca Vives i membre dels Vinyataires Lliure, explica a Vadevi que fa temps que se senten poc representats per l’Administració pel fet d’elaborar vins fora d’una denominació d’origen, i reivindiquen el seu paper també com a elaboradors de productes de qualitat a Catalunya. De fet, el col·lectiu s’ha acabat associant arran d’haver rebut diverses sancions pel fet d’incorporar el nom del seu municipi d’origen a les etiquetes, una pràctica que sembla protegida i acceptada només per aquells vins que s’emparen en una DO.

“Davant aquestes sancions desmesurades per projectes petits com els nostres -Dasca Vives és un d’ells, a qui s’ha exigit el pagament de 2.000€-, ens hem unit i buscat assessorament legal sobre etiquetatge per saber si realment tenen sentit de ser”, comenta Dasca. “Hem revisat a fons la legislació vigent local, estatal i europea i veiem la possibilitat d’incorporar els noms dels nostres municipis d’origen”. “No només això, continua, “és que de fet és una obligació especificar l’origen del raïm i celler en el registre embotellador”. I continua: “Els plecs de condicions de les pròpies denominacions d’origen especifiquen que només els vins amb DO poden utilitzar els noms dels municipis, però havent revisat tota la legislació, creiem que són ells mateixos qui estan contradint altres normes, per això volem arribar al fons de la qüestió i demanem l’INCAVI que es posicioni al respecte”, dirà l’elaborador tarragoní.

“INCAVI dona suport a les DO i ignora els cellers que no en formem part”, afegirà Josep Dasca. “No pot ser que totes les accions de promoció que es facin des de l’Administració catalana sigui amb vins emparats en una denominació d’origen, nosaltres també fem vi català”, reivindica.

El director de l’INCAVI, Salvador Puig, confirma a Vadevi la recepció de la reclamació aquesta mateixa setmana. “És un escrit de caràcter jurídic i ara mateix l’estem estudiant”. I afegeix: “La normativa catalana, que es basa en la Llei 2/2020, recull bàsicament la mateixa normativa i legislació europea, i nosaltres, com a DARP i INCAVI estem obligats a complir-la i fer-la complir”, comenta. En tot cas, anuncia la seva intenció de contactar amb els Vinyataires Lliures i convocar-los a una trobada “per escoltar les seves observacions i aclarir tots els dubtes que han sorgit dins aquest marc normatiu extens i complex.

Les iniciatives i projectes vitivinícoles fora de DO tenen tots el nostre respecte, són legítimes i en força casos es fan vins bons i reconeguts”, dirà Puig, “però des de l’INCAVI creiem que quants més vins hi hagi en el marc d’una denominació d’origen, millor”. “És important que les DO facilitin l’entrada dels cellers del seu territori”, comenta, “perquè el diàleg important s’ha de produir precisament allí, al propi territori”, afegirà.

INCAVI també ha avançat des dels seus serveis jurídics s’està preparant el decret que ha de desenvolupar la Llei de la Vitivinicultura del 2020 on entre moltes d’altres coses, “s’han de concretar diversos aspectes entre els quals hi ha la qüestió de l’etiquetatge”.

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa