
!--akiadsense-->
Ara es temps de poda i només al Penedès es generen 30.000 tones de residus durant aquest procés. Aquesta gran quantitat de sarments fins fa tres anys s’amuntegava, s’emmagatzemava i es cremava controladament després de sol·licitar els permisos pertinents per eliminar-los. No s’utilitzaven per res més i contaminaven en el moment de ser cremats. La vida útil d’aquests residus moria allà.
Des de fa una mica més de tres anys, una part d’aquests residus, al voltant de 500 tones es converteixen en biomassa que alimenta unes calderes que són font de calor per a diversos edificis públics i per un celler.
En principi aquest projecte impulsat i coordinat per l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès tenia una vigència de tres anys emparat en un programa europeu. Però des del govern municipal estan decidits a mantenir-lo perquè no només la gestió d’aquests residus és més òptima sinó també perquè creuen fermament en el Cercle Virtuós de les Vinyes. Un model d’economia circular per a cobrir la demanda energètica en la cadena de producció del vi i d’altres consumidors de la regió amb l’aprofitament dels residus de poda. Un cop cremada la biomassa que ha sortit d’aquests residus, la cendra restant s’aprofita com a fertilitzant a la vinya.

!--akiadsense-->
Per això el consistori vilafranquí compta amb uns partners per cada una de les fases del procés. Així, l’empresa Nou Verd gestiona el subministrament de la biomassa. Recull les restes de poda de la vinya, les emmagatzema i tracta el combustible obtingut. També s’encarrega de subministra-lo als punts de consum. Innovi, clúster del sector vitivinícola representa als cellers i en aquest projecte s’hi ha implicat caves Vilarnau que ha instal·lat una caldera de biomassa de vinya. La cooperativa Covides, per la seva banda, aglutina els productorsa de raïm de la zona, que suposa unes 2.200 hectàrees i s’encarrega de proporcionar les restes de poda perquè siguin recollides.
D’aquesta manera s’obté energia renovable km 0, descentralitzada i propera, que redueix la dependència dels combustibles fòssils i dels grans grups energètics. Es redueixen les emissions de CO2 per atenuar els efectes del canvi climàtic, i es genera una nova economia verda local.
Es calcula que la producció energètica derivada de la poda de la vinya de totes les zones vitivinícoles d’Europa, podria generar el doble de la producció energètica d’una central nuclear.
De moment al Penedès, s’han recollit els sarments de quasi 800 hectàrees de vinya, el que suposa prop de 500 tones de residus de poda recollirs, s’han reduit les emissions de CO2 en 240 tones. 815 persones han gaudit del srvei de calefacció generat per les calderes de biomassa i s’ha aconseguit 57.800€ d’estalvi energètic.
!--akiadsense-->
El projecte també és una estratègia local per mitigar els efectes del canvi climàtic que permet a les empreses del sector del vi i del cava ser més competitives, contribuint així a aconseguir una àrea econòmica baixa en emissions de carboni i alta en valor afegit al territori de la DO Penedès.
Una nova vida per un residu.