Joan Ignasi Domènech (a l'esquerra), amb Victoria Ibáñez (centre) i Iolanda Bustos
Joan Ignasi Domènech (a l’esquerra), amb Victoria Ibáñez (centre) i Iolanda Bustos | E.V.

Vinyes Domènech ha fet un pas més enllà de l’elaboració dels seus icònics Rita, Furvus, el Teixar o el Bancal del Bosch. El propietari del celler, Joan Ignasi Domènech, reforça la teoria que els vins són paisatge a través d’una nova aproximació al territori on naixen els vins: conscient de la gran riquesa paisatgística que envolta les vinyes, ha decidit aprofitar herbes, flors i fruits silvestres comestibles de les seves finques per a oferir propostes enoturístiques diferents i algun que altre maridatge atrevit.

“En tots aquests anys que fa que em moc per la Serra de Llaberia, he après a mirar l’entorn d’una manera diferent”, explica Domènech. “He passat de veure pins i alzines a voler identificar cada element per poder entendre’l i embotellar trossets de paisatge amb cada vi”.

Aquest apropament cap a la botànica l’ha portat a conèixer personalment la Iolanda Bustos, xef del restaurant La Calèndula o com molts la coneixen, la “cuinera de les flors”. Ella coneix i reconeix totes les plantes i flors que cauen a les seves mans i les utilitza en la seva cuina: “De petita vaig aprendre a identificar-les i ara les tinc tant registrades que quan tasto un vi, el primer que hi identifico són les notes herbàcies o florals”, explica la cuinera. Precisament aquest perfil la va fer membre de jurat de la primera edició dels Premis Vinari dels vermuts a Reus.

Sigui com sigui, l’amor per les plantes els ha unit i ha donat peu a crear diversos projectes plegats. Un d’ells és el “Maridatge amb plantes, flors i fruits silvestres del paisatge de Vinyes Domènech”, en la qual s’ofereix un passeig gastronòmic a través d’un tast de vins i de plats elaborats per Iolanda Bustos amb els ingredients silvestres que naixen i obtenen a les vinyes. Precisament aquest dijous 23 de novembre n’han fet una presentació a la seu d’Umami de Barcelona.

El mural de tast botànic de Vinyes DomènechJunts, Domènech i Bustos, han creat també el “Mural de tast botànic de la Sera de Llaberia“, en el qual s’identifiquen les herbes, flors i plantes localitzades a les vinyes i es relacionen amb la gamma de vins del celler. El mural explica que una copa de Rita pot desprendre fàcilment aromes de margarida silvestre o de pastanaga; o que les de cirerer d’arboç i de mores d’esbarzer poden ser notes presents en un Furvus.

El regne vegetal ens parla, ens diu què necessita la vinya, quin tractament li hem de donar. I la nostra feina també és la de saber escoltar-lo i aportar-li tot el que necessita, el que li aporta l’equilibri”, explica Joan Ignasi Domènech.!–akiadsense–>

Per a complementar aquestes activitats enoturístiques, el celler també ofereix tastos verticals del seu vi de finca, el Teixar; o l’opció de gaudir d’una “Nit màgica d’estrelles i vi” amb un astrònom que guia els assistents en un viatge a través de l’Univers, entre d’altres. Més informació i reserva d’aquestes activitats al telèfon 93 211 88 93 o bé a l’email [email protected].

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa