VadeVi
VITEC participa en un projecte sobre la gestió de l’oxigen en vins d’alta qualitat
  • CA

L’oxigen és un compost clau en la qualitat del vi, ja que intervé de forma crucial en totes les etapes del procés de vinificació: des de la verema a l’embotellat, passant per la fermentació.

Conèixer la quantitat d’oxigen que necessita un tipus de vi en un moment determinat és un dels grans reptes de l’enologia actual.

El Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI), a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), ha aprovat el finançament de GESTIREDOX, un projecte d’R+D+i que pretén millorar la qualitat dels vins a través de la gestió de l’oxigen al celler.

!--akiadsense-->

El projecte es durà a terme durant els propers dos anys i mig, amb una inversió de més d’un milió cent mil euros. Està liderat per Bodegas Barbadillo i compta amb la participació dels cellers Bodegas y Viñedos Fontana i Adegas Valmiñor com a socis, i de VITEC com a únic centre de recerca, formant un consorci de gran solvència tècnica i projecció internacional per a dur a terme aquest projecte innovador.

Amb aquesta iniciativa es pretén avançar en l’aplicació de l’oxigen i la comprensió dels seus efectes tant a curt com a llarg termini.

Així, els responsables del projecte asseguren que “Una bona gestió de l’oxigen és clau en la producció de vins d’alta qualitat”.

Al llarg dels 30 mesos de durada del projecte s’optimitzarà la gestió de l’oxigen durant tot el procés de vinificació, amb la finalitat d’obtenir un producte de gran qualitat i minimitzar els riscos econòmics que suposa una mala gestió d’aquest compost.

A la finalització del projecte cada celler del consorci podrà establir els seus protocols de gestió d’oxigen en cada etapa, per a cada varietat i tipus de vi, garantint l’absència de defectes, l’estabilitat del vi i el seu màxim potencial organolèptic, a més de maximitzar la qualitat del producte final en el moment del seu consum.

Participació de VITEC

L’objectiu tècnic de VITEC en el projecte GESTIREDOX és desenvolupar nous protocols de mesura, control i actuació en la gestió de l’oxigen durant la verema (premsat i desrapat), la fermentació alcohòlica i malolàctica, l’estabilització dels vins, durant l’etapa d’emmagatzematge i criança, i en el procés d’embotellat.

Per això compta amb una llarga trajectòria en la participació de projectes d’ R+D+i col·laboratius, tant amb cellers com amb organismes públics d’investigació vitivinícoles.

També compta amb una gran experiència en la monitorització de l’oxigen en els diferents processos de vinificació i embotellat, així com en totes els anàlisis de valoració de les característiques fisicoquímiques i organolèptiques del vi.

VITEC és un centre de recerca vitivinícola sense ànim de lucre situat a Falset (Priorat) que va iniciar la seva activitat l’any 2009, amb l’objectiu de potenciar la recerca aplicada i la innovació vitivinícola, i oferir a les empreses del sector les millors solucions tecnològiques disponibles en cada moment.

Sobre GESTIREDOX

GESTIREDOX és un projecte d’ R+D+i de cooperació, que pretén optimitzar els processos productius del vi, des de la verema fins a l’embotellat, mitjançant la gestió correcta de l’oxigen, per garantir una forma de vinificació que asseguri la qualitat del vi i incrementi el període de consum.

El consorci que duu a terme el projecte està format per tres cellers: Bodegas Barbadillo, com a líder del projecte, Bodegas y Viñedos Fontana i Adegas Valmiñor, junt amb el centre de recerca VITEC (Centre Tecnològic del Vi).

El projecte té una durada de dos anys i mig (juliol de 2016 a desembre de 2018) i disposa d’un pressupost global de 1.130.299 €. Compta amb el suport financer del CDTI en el marc del programa FEDER INTERCONNECTA, destinat a finançar grans projectes estatals de desenvolupament experimental sota el format de la cooperació publico-privada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa