VadeVi
‘Viticultors del Cava’ se senten decebuts per la falta de suports

Les eleccions al Consell Regulador de la DO Cava ha assignat dues vocalies -de les tres que es disputaven al Cens B– a la candidatura de ‘Viticultors del Cava‘ formada per Unió de Pagesos, les JARC i l’Associació de Viticultors del Penedès. La tercera, ha anat a mans de la coalició que ha unit els elaboradors d’Almendralejo i Requena.

“Estem decepcionats amb els resultats”, coincidien en el marc d’una roda de premsa els tres candidats fent balanç de la cita amb les urnes. Decepcionats per haver perdut la tercera vocalia, però també per haver-se sentit poc acompanyats en un procés que ells entenen com a clau per al sector vitivinícola del país. “Hem trobat a faltar el suport de l’Administració“, apuntaven, així com una “major mobilització del sector i dels viticultors” que estaven cridats a les urnes -un total de 2.902 votants- i que no han exercit el seu dret de vot.

Els candidats i suplents de la candidatura ‘Viticultors del Cava’ durant la roda de premsa de balanç | JARC

De fet, del total del cens han votat a Catalunya al voltant del 33%, xifra molt per sota de la participació registrada a Requena amb el 49,6% i del 59,9% a Almendralejo. Antoni Borràs, que ocuparà la primera de les vocalies, ha insistit que malgrat no entrar tots tres, “continuaran treballant consensuadament” defensant com “hem fet sempre” els millors interessos pel futur del cava. Borràs ha insistit en el fet que la seva candidatura està formada per productors de raïm, per això, deia, “sempre posarem per davant els interessos del viticultor i del producte”.

“No ens amaguem de la nostra responsabilitat pels resultats”, afegia Jaume Domènech, segon candidat que ocuparà vocalia per part de les JARC. “Potser no hem sabut comunicar prou bé tot el que hem fet pel sector en tots aquests anys”, deia, però malgrat tot, “continuarem com sempre defensant el Cava i buscant les sinergies que facin falta”.

“La falta de mobilització també podria ser atribuïda a la crisi dels preus del raïm”, afegiria el tercer candidat Santi Vallès, o al “desencís” que senten alguns viticultors respecte a la situació general del cava.

Sigui com sigui, apuntava tant el representant de l’Associació de Viticultors del Penedès com la resta de candidats, el camí passa ara per continuar treballant per garantir que el producte guanyi en valor i sobretot que repercuteixi en el viticultor. “Hem de donar valor al vi i al raïm per fer que es converteixi en un cava excel·lent; perquè tot això s’ha d’acabar traduint amb preu, que ha de ser just i digne per poder tirar endavant les explotacions vitivinícoles”, deia Domènech. “Si no es així, el sector no tindria futur”, ha conclòs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa