VadeVi
Els viticultors del cava es tornaran a trobar després de la verema
Els pagesos del cava protesten amb marxes lentes de tractors
Les marxes lentes amb tractors en la vaga de dia 5 de setembre | JARC

!--akiadsense-->

Els pagesos tornen a la feina després d’una jornada de vaga que ha paralitzat la verema i el lliurament de raïm del cava al Penedès. Aquest divendres els viticultors han reprès la verema i el raïm es torna a lliurar als cellers. Però des d’Unió de Pagesos, JARC i Viticultors el Penedès tenen clar que les mobilitzacions han estat determinants.

“Hem mostrat una problemàtica que no és nova i es va veure que el sector està preocupat, se sent impotent i està disposat a posar-s’hi per canviar les coses”, diu Isabel Vidal, portaveu de JARC en declaracions a Vadevi. “De sempre, els viticultors hem estat un sector molt conservador, no estem acostumats a mobilitzar-nos, per tant veient la protesta d’aquest dijous és evident que hi ha molt de malestar”, afegeix.

El detonant de la mobilització d’aquest dijous ha estat la baixada del preu del raïm, d’un 28% respecte al que es va oferir l’any passat, i també l’anunci dels grans cellers i de no tant grans de reduir el volum de compra.

“La vaga ha servit també per aconseguir que el consumidor sigui el nostre aliat i entengui i valori que el que defensem és just” diu Vidal i es pregunta “si realment es pugés el preu de les ampolles de cava per poder pagar millor el raïm se’n deixarien de vendres tantes? És que quan demanem 50 cèntims per quilo de raïm fa vergonya i tot perquè el nostre raïm té més valor”.

Els representants dels pagesos es tornaran a trobar un cop acabada la verema per tal d’analitzar molt bé l’evolució d’aquest 2018 i d’aquesta campanya per valorar quina és la millor manera de fer front a una crisi que “no és cojuntural sinó estructural”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa