VadeVi
L’Olivera vol mostrar que la viticultura també és un mitjà per a la integració social
Programa d'inserció social de l'Olivera Cooperativa

!--akiadsense-->

Vitimob és el nom del programa europeu Erasmus+ de cooperació per a la innovació que impulsen set organitzacions socials de cinc països europeus amb l’objectiu de dissenyar i implementar un programa formatiu reglat en el sector de la viticultura per a persones amb una baixa qualificació i en situació de discapacitat i/o en risc d’exclusió social.

El ‘partner’ català d’aquest projecte és L’Olivera Cooperativa, cooperativa d’inclusió social que elabora vins i olis ecològics a Vallbona de les Monges a Lleida) i al Parc de Collserola a Barcelona). La cooperativa colidera aquest programa europeu juntament amb les franceses AGAPEI Tricat Production, AVIZE Viti Campus i Relais Stierkopf Environnement, l’alemanya ASW+W GmbH, l’eslovena CUDV Draga i l’italiana ELPENDU.

Vitimob sorgeix després de més de 15 anys de reflexions i intercanvis entre diferents associacions relacionades amb la inclusió social en la indústria del vi al voltant de la necessitat de dotar d’un recorregut professional en el sector vitivinícola a les persones amb necessitats especials. Un recorregut qualificat i reconegut que els permeti alhora la mobilitat geogràfica i sectorial i condueixi al sector vitivinícola a una major ocupació de qualitat.

Aquest projecte ja ha començat a caminar i, des del 2017, s’ha anat desenvolupant en diferents fases que han inclòs, fins ara, diverses trobades entre els associats per tal de definir la metodologia i el model pedagògic del programa, proves pilot amb usuaris de les entitats associades que han viatjat a Alemanya i Catalunya per fer pràctiques ‘in situ’ i també s’ha iniciat la redacció i disseny del pla formatiu, les eines pedagògiques i el dossier de competències d’aquest programa de formació.

Aquestes eines de reconeixement es dissenyaran tenint en compte les competències que estableix el Marc Europeu de Qualificacions i d’acord amb el principi del reconeixement dels resultats d’aprenentatge i les competències professionals de ECVET. Es crearan mètodes i eines pedagògiques i didàctiques per als supervisors tècnics, que també seran formats per ocupar aquest lloc. Aquestes eines educatives, didàctiques i informàtiques seran accessibles en els diferents idiomes per a tots els socis. Amb tot, l’objectiu és que aquest programa formatiu sigui reconegut a nivell europeu dins el marc educatiu de referència.

En paral·lel, L’Olivera ja ha començat també a treballar per formalitzar una formació reglada de qualificació professional d’àmbit català, en el marc d’aquest projecte i en consonància amb els seus objectius.

L’Olivera Cooperativa, com a soci impulsor del projecte, presentarà el programa Vitimob el dimecres, 29 de maig, al Vinseum a les 18h. L’acte de presentació comptarà amb la presència de representants dels diferents països que colideren aquest projecte i acabarà amb un tast de vins elaborats per les entitats participants al projecte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa