VadeVi
X Nadal Xarel·lo Vermell 2014: acumulació de valors afegits
  • CA

X Nadal Xarel·lo Vermell 2014

DO Penedès

Vi de producció integrada certificada

Etiquetat en català

PVP. Aprox. 10 €.

Tel. 938 988 011

Web: www.nadal.com

El xarel·lo vermell és una varietat autòctona del Penedès que, paradoxalment, no estava acceptada per la DO local. Va haver d’esperar-se fins a finals del 2012 per ser aprovada, juntament amb altres de ben exòtiques com són el petit verdot i el viognier, i sobre les quals encara ara no hi ha consens sobre si ho mereixen o no.

Abans que s’aprovés, simplement les vinyes d’aquesta varietat es declaraven com de xarel·lo blanc normal i el raïm anava barrejat amb la resta. Com que té poc color i la vinificació en blanc tampoc fa res per extraure el poc que té, i a més a més n’hi ha poca quantitat, tradicionalment anava a parar al cupatge de vins blancs sense més problemes.

Però ara que ja es pot treballar obertament i que se li pot extreure i fer lluir el color, a les caves Nadal han apostat per ell i per les seves virtuts: té una pell més gruixuda que la del xarel·lo blanc, així que se’n poden extreure mes aromes (les aromes i personalitat dels raïms estan a la pell, no a la polpa) i a més, el fan més resistent a plagues i malures, així que necessita menys tractaments.

Potser és per això que la presentació d’aquest vi ha coincidit amb una altra novetat del celler: aquest X Nadal Xarel·lo Vermell i el seu germà elaborat amb xarel·lo blanc són els primers vins de Producció Integrada de les caves Nadal.

Els dos es comercialitzen amb el segell que certifica que el conreu de les vinyes i el procés d’elaboració s’ha fet seguint els principis que estableix la Producció Integrada, identificada a l’etiquetatge amb un logo amb una marieta. Es tracta d’un sistema de conreu sostenible a mig camí entre la viticultura convencional (la que practiquen la majoria de cellers del món) i l’ecològica, i que consisteix a obtenir productes de màxima qualitat minimitzant l’ús de productes fitosanitaris i adobs, juntament amb la racionalització dels mètodes de producció. El Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya i el Consell Català de la Producció Integrada garanteixen aquesta certificació.

De l’X Nadal Xarel·lo Vermell se n’han elaborat només 4.533 ampolles amb raïm procedent de la vinya Ton, de la qual el 10 d’octubre se’n van collir 5.660 kg que, després d’una curta maceració, es van premsar obtenint 36 hl. de most. Des de mig novembre, amb la fermentació alcohòlica finalitzada, el vi ha estat afinant-se en dipòsit d’inoxidable.

Té color de pell de ceba -és més aviat un rosat molt pàl·lid que no pas un blanc amb molt color- i molt aromàtic, amb notes on domina la fruita de pinyol com el préssec, el fonoll, típic també de la varietat blanca, les fulles de llorer, i notes herbàcies més lleus que es combinen amb notes d’argila i fullaraca humida.

A la boca és molt corpori, dens, i malgrat tot, fresc, amb una acidesa viva però gens agressiva i amb notes finals cítriques, de llimona madura. És, doncs, un molt bon vi, que a més a més de la seva qualitat organolèptica -la que es percep pels sentits- te diversos valors afegits: el de procedir d’una agricultura respectuosa amb el medi ambient, el de contribuir a la recuperació i la consolidació d’una varietat autòctona en perill d’extinció, i per tant de preservar la biodiversitat i el patrimoni natural. I especialment, de ser un vi original i recognoscible, en temps de molt bons vins, però excessivament uniformes i mancats de personalitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa