Un tast amb vins dels 44 cellers inscrits a Espai Priorat 2017 ha centrat la tercera i darrera jornada d’aquesta mostra internacional de vins de la DOQ Priorat. Els 80 convidats d’aquesta edició han pogut conèixer els vins presentats pels cellers en una jornada de tast en dues de les sales de la Cartoixa d’Escaladei.

Aquesta edició ha reunit a prescriptors del vi de 14 països extracomunitaris. Sommeliers, educadorsdelmóndelvi, críticsiperiodistesespecialitzats procedents de EUA, Canadà, Mèxic, Xile, la Xina i Hong Kong, Korea del Sud, Japó, l’Índia, Singapur, Taiwan, Austràlia, Rússia, Noruega i Suïssa. Parlant amb alguns d’ells, la impressió que s’enduen de l’experiència prioratina és compartida: els vins del Priorat enamoren; i els paisatges, amb els seus costers i terrasses, emocionen; i actualment la zona està vivint una segona revolució, entre d’altres, perquè es fa una aposta pels vins blancs amb personalitat a partir de garnatxa blanca, pedro ximénes o macabeu o altres varietats.

Tomoko Ebisawa és sènior editor de la revista japonesa Vinotèque."> Diu convençuda que “el Priorat és únic al món” perquè té unes particularitats molt exclusives que l’allunyen de qualsevol altra zona productora de vi del món. Ebisawa no és el primer cop que visita el Priorat i explica que ha vist una “clara evolució” en els últims anys: “ha canviat l’estil de producció i la mentalitat dels elaboradors. Crec que estem vivint una nova revolució del Priorat on ara els blancs també estan agafant protagonisme”, afegeix la periodista.

Sóc una enamorada dels vins del Priorat i també m’encanten els seus blancs”, continua. “El problema, per nosaltres, és que no són vins barats i costa que el consumidor japonès s’animi a comprar-los. Falta educació sobre vi i de moment preferiran comprar un vi que sigui més assequible per a ells”, conclou.

44 cellers de la DOQ Priorat han participat a l’edició 2017 de l’Espai Priorat | DOQ Priorat

!--akiadsense-->

Lauren Mowery és de Nova York i escriu per la revista Forbes, USA Today i Wine Enthusiast">, una de les publicacions més influents del món del vi. Explica que es va enamorar del vi quan era petita, mentre estudiava a l’escola de Thomas Jefferson, i que com no podia permetre’s comprar ampolles, es conformava amb fullejar revistes especialitzades, on ja llegiria sobre els vins del Priorat.

Ara, vint anys més tard, posa els peus per primer cop al territori: “El Priorat és exactament com me l’imaginava –diu Mowery-, els pobles, la seva gent… M’ha impressionat que el paisatge continua intacte tot i la revolució que ha viscut la zona en els darrers anys”. I acaba: “M’agrada molt la garnatxa i la carinyena, la manera en què aquí s’expressen. Em sembla molt bé que els cellers facin una aposta per les varietats autòctones”.

Zoltan Szabo és consultor hongarès-canadenc. “He intentat comparar la zona del Priorat amb altres del món, però és impossible. Això d’aquí és simplement espectacular”, explica. Però més enllà del paisatge, el consultor creu que l’èxit de tot està en la seva gent: “He conegut persones fantàstiques amb el cor d’un elefant. Gent que m’ha obert les portes a casa seva i que m’ha transmès la seva passió en allò que fan. Per a mi, la gent del Priorat és part del terroir”. Un producte, per cert, que també valora molt positivament, sobretot –de nou- el treball que es fa amb la garnatxa i la carinyena, les estrelles locals.

André Dominé és un periodista alemany especialitzat en vins que actualment viu a Perpinyà. Coneix bé el Priorat perquè hi fa escapades sovint des dels anys 90’. Explica que ha viscut la primera revolució i que ara hi torna a veure nous canvis; siguin les noves generacions o elaboradors amb més experiència, “busquen més la fruita, amb menys extraccions i menys fusta. Aquests vins d’ara et permeten trobar l’autèntic Priorat a la copa”, diu convençut.

Espai Priorat és un esdeveniment promogut pel Consell Regulador de la DOQ Priorat orientat a la internacionalització dels seus vins als mercats aliens a la Unió Europea. Aquest dimecres 24 de maig s’ha clausurat la quarta edició.

Llegeix també: “Cinc cellers, cinc Priorats

Nou comentari