Joan Plans i Roser Celdran van iniciar el seu projecte de celler a casa seva, a Santa Maria de Martorelles, a primers de la dècada del 2000. La primera genialitat de la parella ja va venir amb la tria del nom del celler: Altrabanda, ja que Santa Maria es troba al Vallès Oriental, aproximadament a l’alçada d’Alella i Tiana, però “a l’altra banda” de la Serralada Litoral.
Els primers vins de la parella s’embotellaven en unes característiques ampolles blaves molt boniques, però el cost molt elevat de les mateixes va fer que s’acabessin substituint per unes de marrons tipus borgonya.
Joan Plans gestionava diverses vinyes, totes elles velles, de pansa blanca a municipis del Vallès Oriental. Així, tots els seus vins estaven fets amb aquesta varietat, amb una única excepció, el 93 Ceps. 93 és el nombre de ceps de sumoll que hi ha a una d’aquestes vinyes velles (ja era habitual, fa dècades, plantar uns quants ceps de sumoll a les vinyes de pansa blanca) i ell n’elaborava un meravellós vi d’aquesta varietat.

El celler tenia dues gammes de vins. Els Serralada de Marina, amb DO Alella, marca sota la qual sortien a la venda un blanc jove, un de macerat amb les pells, un criat amb fusta, un escumós DO Alella (el primer que va sortir al mercat!) i el sumoll; i els Castellruf, no emparats per la DO i on destacaven el Iaia Rosa (dolç), el Vi de taronja (dolç amb pell de taronja infusionada) i un vermut. Tot i que Plans comptava amb l’assessorament enològic d’Enric Gil, era un cul inquiet i no podia parar d’innovar. Així, va arribar a treure al mercat un vi de baixa graduació i panses blanques infusionades amb te o amb xocolata, per exemple.
La mort inesperada de Roser Celdran l’any 2018 va desembocar en el tancament del celler per part del seu marit. Es dona la circumstància que Pepi Milà, copropietària del celler Can Roda (també de Santa Maria de Martorelles) és cosina de Joan Plans. En aquell moment, Can Roda va quedar-se amb l’estoc i les marques del celler Altrabanda i avui, un bon nombre de referències vinícoles que van néixer en aquell celler continuen vives sota la marca Serralada de Marina de la mà de Can Roda.

