El vi és un dels complements més infravalorats de la dieta mediterrània. Hi ha hagut diferents teories sobre el consum de vi diari, però les dels últims anys no han estat gaire positives. En una època passada es parlava del vi com un remei per a la tristesa, una beguda de celebració i, fins i tot, hi havia qui deia que tenia poders curatius. Ara, però, el culte al cos l’han convertit en un producte menys estimat, relacionat amb l’alcohol i aquest últim titllat de quelcom dolent pel cos. Abans d’acabar l’any, un estudi podria capgirar aquest pensament modern sobre el vi. La recerca del Dr. Ramón Estruch, de la Universitat de Barcelona i l’Hospital Clínic suggereix que el consum moderat de vi, en el context d’una dieta mediterrània, podria reduir significativament el risc de malalties cardiovasculars en persones amb factors de risc.

L’estudi català publicat a la prestigiosa revista científica European Heart Journal reconeix que beure vi de manera regular, però moderada podria fins i tot mantenir el cos més sa. De fet, els resultats obtinguts indiquen que aquelles persones que consumeixen entre mitja i una copa de vi al dia redueixen en un 50% el risc de patir esdeveniments cardiovasculars greus, com infart de miocardi, accident cerebrovascular o mort cardiovascular, en comparació amb els que beuen molt poc o gens de vi. Pel que fa al consum lleuger, és a dir, aquelles persones que beuen menys de mitja copa al dia, es mostra una reducció del risc del 38%. Tot fa pensar, doncs, que el vi i la salut van més de bracet del que semblava fins fa poc. No obstant això, l’estudi del Dr. Estruch també demostra que els efectes positius desapareixen amb consums superiors a una copa i mitja diària.

Un dels punts més controvertits d’aquest nou informe és el reconeixement a la similitud del consum de vi amb els efectes d’alguns medicaments. Tal com es desprèn de les proves, la reducció del risc cardiovascular assolida amb un consum moderat de vi “és comparable, i fins i tot superior, a la que s’obté amb alguns tractaments farmacològics habituals, com les estatines, que s’utilitzen per reduir el colesterol”. Aquesta nova dada posa de manifest el paper important que pot tenir el vi, però també n’assegura el consum responsable en el marc d’una dieta saludable com la Mediterrània: “aquests resultats destaquen un impacte protector més significatiu del vi que l’observat en estudis anteriors, comparable fins i tot amb alguns tractaments farmacològics”, reflexiona Estruch en un comunicat remès a Vadevi.

Camió ple de raïm collit a una vinya de les Cabanyes, al Penedès, l’agost del 2024 | ACN

Un estudi innovador i diferent

En aquest estudi han participat 1.232 persones amb alt risc cardiovascular, que van seguir el patró d’alimentació i estil de vida de la Dieta Mediterrània durant un període de quatre a cinc anys. Per realitzar-lo, però, s’ha utilitzat un mètode innovador: analitzar l’àcid tartàric present a l’orina. Segons han assegurat en el comunicat aquesta tècnica és molt més precisa que els qüestionaris habituals, ja que no depèn dels records de la gent ni tampoc de les declaracions -falses o no- sobre el que beuen.

El Dr. Estruch també subratlla que els resultats de l’informe són aplicables a poblacions similars -persones grans, amb alt risc cardiovascular, i residents a països mediterranis-, per tant, no només seria una mostra aplicable a Catalunya. Tanmateix, però, el doctor també alerta sobre la importància de la moderació, especialment en dones, per a les quals la quantitat recomanada és la meitat que per als homes.

Un producte saludable amb moderació

FIVIN, l’entitat dedicada a la divulgació científica sobre els beneficis del consum moderat de vi, ressalta la rellevància d’aquests resultats i promou el vi com un component cultural i dietètic dins d’un estil de vida saludable. Precisament, nombroses investigacions científiques demostren que el consum de vi amb moderació es relaciona amb una alimentació i estil de vida mediterranis i que el seu consum té beneficis contrastats en la salut. La mateixa organització, però, també recorda els perills per a la salut d’un consum abusiu i els seus efectes perjudicials en la societat. En aquest sentit, FIVIN treballa per fer valdre la importància de la moderació i la prevenció del consum abusiu. Qualsevol estudi sobre el vi i la salut no substitueix el consell mèdic d’un professional.

Més notícies
Notícia: Trencar sostres de vidre: les dones i el sector del vi 
Comparteix
Destaquem dues iniciatives que busquen augmentar la presència femenina en el sector del vi i reivindiquen més dones en els càrrecs de presa de decisions 
Notícia: Les bombolles ideals per brindar aquestes festes
Comparteix
L'aliat perfecte per aixecar la copa en cada instant de les festes marcades al calendari
Notícia: El maridatge ideal pels canelons de Sant Esteve
Comparteix
La beixamel, el recobriment de pasta i la carn fan del plat una autèntica meravella, però la combinació de gustos es pot convertir en un malson pels que han d'escollir el vi
Notícia: La vinya mira de reüll les oportunitats del conflictiu tractat amb Mercosur
Comparteix
La Comissió Europea situa el vitivinícola entre els sectors que poden beneficiar-se de l'obertura de fronteres comercials | Catalunya escala posicions com a exportador al principal mercat de l'aliança Llatinoamericana, el Brasil

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa