VadeVi
Les bombolles ideals per brindar aquestes festes

Triar un escumós per les celebracions de Nadal sempre genera dilemes als catalans: brut o brut nature? DO Cava o Corpinnat? La realitat, però, és que cadascun dels escumosos de Catalunya és específic per un moment i, per tant, escollir pot resultar més senzill si es fa amb coneixement de causa. Vadevi presenta un parell d’escumosos fets a Catalunya per resoldre els dubtes sobre els brindis de les festes, depenent del moment de la celebració.

Juvé&Camps Essential Xarel.lo Brut 2018

Aquest primer escumós és el Essential Xarel·lo de la reconeguda família Juvé&Camps, dins de la DO Cava. Un monovarietal de xarel·lo que en aquest cas és un brut i, per tant, podria arribar fins als 12 grams de sucre per litre. Un escumós visual en el qual destaquen reflexos daurats. Refrescant, però alhora amb molta complexitat, és un escumós on trobem en nas les notes més refrescants de fruites i flors blanques. A la vegada, però, la complexitat que aporta el sucre en boca ajuda a trobar un equilibri ideal entre cos i acidesa, amb lleugeres notes de brioixeria, fruits secs i una bombolla molt ben integrada.

Aquest és un escumós elaborat de manera ecològica amb vinyes d’una mitjana de quinze anys tant de la família Juvé a Espiells, on utilitzen una agricultura regenerativa per mantenir la salut de les seves vinyes i apostar per la durabilitat de la vinya. En l’àmbit d’elaboració és un escumós amb una criança mínima de 24 mesos, després de fer la primera fermentació en dipòsit d’acer inoxidable es fa una segona fermentació a l’ampolla amb most concentrat rectificat.

Un escumós que serà ideal per consumir en els àpats d’aquestes festes, ja que la seva complexitat ens donarà molt joc a nivell pel que fa a maridatges i ens podrà acompanyar durant un àpat sencer on tingui presència el marisc o peixos al forn.

Una ampolla de Juvé&Camps Essential Xarel.lo Brut 2018 / Cedida
Una ampolla de Juvé&Camps Essential Xarel.lo Brut 2018 / Cedida

Llopart Integral Brut Nature 2021

El segon bon acompanyant de les festes de Nadal és un Corpinnat del reconegut celler dels Casots (Subirats), el seu Integral Brut Nature del 2021. Un escumós elaborat amb el mètode tradicional i amb un cupatge amb les varietats xarel·lo, parellada i chardonnay. En aquest cas és un Brut nature que, per tant, no podrà superar els tres grams de sucre residual per litre. Té un visual brillant amb un color groc més pàl·lid i una bombolla molt alegre marcada sobretot a l’entrada en boca. Alhora que ens destaca la seva lleugeresa i la seva elegància en boca. En el nas hi ha un joc aromàtic molt interessant on trobem l’equilibri perfecte entre les fruites tropicals com la pinya o el préssec, fins a fruites com les pomes verdes.

En l’àmbit del conreu, el celler fa una viticultura ecològica en unes vinyes situades al municipi de Subirats, en una de les zones més muntanyoses de l’Alt Penedès i en una alçada mitjana de 350 metres respecte al nivell del mar. A més, té forma de pendent i terrasses. Cal destacar que aquest escumós surt d’una de les vinyes menys productives del Penedès.

Pel que fa a l’elaboració, és d’una criança mínima en ampolla de 18 mesos, amb les ampolles col·locades en rimes i una humitat i temperatura constant en la foscor Tot aquest procés, previ per fer el desgorjat per extreure els lies i posar el tap de suro definitiu.

Un escumós que per la seva elegància, frescor, i bombolla més alegre serà ideal per donar la benvinguda als convidats en aquells moments previs a la celebració i ideal per començar els àpats amb els aperitius més lleugers. És molt versàtil i pot anar bé en plats marisc, ja que la seva essència que no apareix una elaboració culinària molt marcada, però també amb sopes o cremes lleugeres Ara bé, un maridatge molt interessant amb aquest escumós que seria el foie-gras mi-cuit.

Una ampolla de Llopart Integral Brut Nature 2021 / Cedida
Una ampolla de Llopart Integral Brut Nature 2021 / Cedida
Més notícies
Notícia: Tast comentat | Salmos 2020, Vi de Vila de Porrera
Comparteix
Aquest vi intens i expressiu destaca, segons l’enòleg Jordi Foraster, per la seva elegància i la integració de la criança
Notícia: La vinya mira de reüll les oportunitats del conflictiu tractat amb Mercosur
Comparteix
La Comissió Europea situa el vitivinícola entre els sectors que poden beneficiar-se de l'obertura de fronteres comercials | Catalunya escala posicions com a exportador al principal mercat de l'aliança Llatinoamericana, el Brasil
Notícia: Aquestes són les novetats en formació de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya
Comparteix
L'Escola de Tast i un nou curs d'FPO-DUAL se sumen a la llarga llista de propostes del centre de formació del sector de la vitivinicultura català
Notícia: Quatre anys de silenci amb la Llei Catalana del Vi en el tinter
Comparteix
El sector vitivinícola encara resta a l'espera del decret de desplegament de la normativa tot i que va ser aprovada per majoria al Parlament el 2020

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa