VadeVi
Cinc llibres sobre vins imprescindibles per Sant Jordi

Sant Jordi és un dels dies més importants de la cultura catalana. Els carrers s’omplen de roses per regalar i els llibres es converteixen en els protagonistes de la jornada. Tothom que passeja durant aquest dia tan especial per Catalunya porta un llibre sota el braç, que probablement degustarà en els pròxims dies acompanyat d’una bona beguda, especialment un vi. Si bé és cert que Sant Jordi és tradició catalana, també ho són els vins del territori. Per això, Vadevi recomana cinc lectures relacionades amb el sector vitivinícola, un grapat de llibres que en alguns casos són una novetat i en altres, s’han convertit en clàssics.

Història Galàctica del Porró, de Salvador Garcia-Arbós

Per què es va perdre l’art de beure amb porró? Aquesta és una pregunta que es podria haver deixat a l’aire o simplement es podria determinar que el canvi de temps i costums ha fet que es perdi aquesta pràctica. Ara bé, Salvador Garcia-Arbós prefereix escriure una oda a aquest instrument. Història Galàctica del Porró és un manifest, un llibre que parla de les virtuts comunitàries de beure a gallet (o a galet, segons el dia). Beure amb porró és un acte net, per no dir pur; la mateixa puresa de l’acte de llegir i gaudir de la lectura, un objectiu que sense dubte aquest llibre podrà complir a la perfecció.

Origen del vi i la vinya a Catalunya, de Dani López i Lluís Tolosa

Els jaciments arqueològics documentats sobre l’origen de la vinya i el vi a Catalunya amaguen històries fascinants. Aporten indicadors arqueològics de fets que van ocórrer fa 2.700 anys, amb els primers contactes colonials de la Mediterrània oriental, principalment fenicis i grecs. La prova més antiga de les pràctiques vitivinícoles a Catalunya s’ha localitzat al jaciment del Font de la Canya (Avinyonet del Penedès), amb cronologia del segle VII aC. Origen del vi i la vinya a Catalunya és un original llibre que parla sobre el sector vitivinícola català des d’una perspectiva diferent, a través de tot allò que els arqueòlegs han descobert de la història del país. Dani López i Lluís Tolosa són els autors d’aquesta lectura que demostra com la història de Catalunya no s’entén sense el vi.

Confesiones de un sommelier, de David Seijas

Els relats autobiogràfics són sovint un gran reclam pel públic. Les experiències en primera persona tendeixen a atraure molts lectors, independentment de la seva temàtica. David Seijas és l’exsommelier del famós restaurant El Bulli i en el seu llibre Confesiones de un sommelier recórrer la seva vida i la seva trajectòria personal. Aquesta és l’obra més íntima d’aquest expert en vins i no només hi explica les seves vivències, sinó que s’endinsa en els secrets d’un sector molt bonic a la vista, però perillós si no s’hi treballa amb cautela.

Llibres
Imatge d’una llibreria

Wine Folly: La guia mestra del vi, de Madeline Puckette i Justin Hammack

Identificar un bon vi no sempre és una tasca senzilla. De fet, en molts casos, les persones es veuen intimidades per la gran quantitat de vins i sabors que existeixen, la qual cosa fa que no es mullin a l’hora d’escollir o, fins i tot, utilitzin la comodíssima frase: El vi de la casa. Wine Folly és la guia mestra del vi per aquestes ocasions. Aquest llibre de Madeline Puckette i Justin Hammack va guanyar el premi James Beard Award el 2019 al millor llibre del món en la categoria de Begudes. Tanta és la fama d’aquesta lectura que s’ha traduït a més de 20 idiomes i és considerada la guia definitiva per orientar-se en el món de l’enologia. Al llarg de les seves pàgines s’analitzen més de 100 tipus de vins i raïm, les més conreades del planeta, presentant les seves principals característiques, les zones de producció, les seves aromes, la copa i la temperatura ideal per a servir-lo i els temps de guarda i decantació.

Vinos gentrificados, de Santiago Rivas

Els vins cada vegada són més cars, més exclusius, més inaccessibles. El que abans era una beguda quotidiana, ara s’ha convertit en una moda. Beure una copa de vi és un gest que denota una certa manera de veure la vida i de pensar. A més, com més cara és l’ampolla, més diu de la persona que se l’està bevent. Per aprofundir en les divertides i tèrboles aigües del consum, els vins de culte i l’absurd preu que aconsegueixen algunes etiquetes, Santiago Rivas escriu Vinos Gentrificados. Aquesta lectura és una sàtira que retorna al lector a l’univers de Rivas, una persona turmentada per les conseqüències de beure vi, com molt bé explicava en la seva penúltima obra Deja todo o deja el vino.

Més notícies
Notícia: S’amplia el termini d’inscripcions als Premis Vinari fins al 30 d’abril
Comparteix
Les mostres inscrites en aquesta ampliació s’hauran de lliurar directament al magatzem del concurs a Vilafranca del Penedès abans del 12 de maig
Notícia: 5 vins per maridar amb els plats de ‘take away’ més populars
Comparteix
Et deixem una proposta perquè puguis convertir una nit de menjar per emportar, sofà i pel·lícula i sofà en una experiència enològica
Notícia: Quan la copa és més important que el vi
Comparteix
Per Pasqua reapareix el mite de Sant Greal
Notícia: Aquest és el millor vi rosat de l’any segons Tim Atkin
Comparteix
El celler Hacienda López de Haro ja comercialitza la nova anyada de Classica Gran Reserva Rosat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa