Nit d’estiu, nit de calor. L’herba s’asseca, però jo no. Com més calor fa, més bé jo estic”. Així ho expressava l’escriptora Joana Raspall en uns versos que capturen amb precisió l’esperit estiuenc. L’estiu transforma els dies i les nits, ho inunda tot d’una llum especial, com si durant uns mesos tot fos una mica més possible, una mica més bell.

L’estiu és sinònim de trobades i celebracions. I no hi ha millor acompanyant per a aquests moments que un bon vi que ens refresqui, ens sorprengui i ens connecti amb el territori. Per això, des de Vadevi hem parlat amb Emma Benet, sommelier i fundadora del club DonesVi, per conèixer quines són les cinc propostes de vins catalans per brindar en les nits d’estiu.

El Glu Glu: quan la garnatxa es beu com l’aigua

Quan la tarda cau i la calor encara escalfa, pocs vins entren tan bé com el Glu Glu del celler La Gutina, a l’Empordà. És un negre natural, lleuger i sucosament afruitat, elaborat amb garnatxa i mínima intervenció. “Tot i ser un negre, entra molt bé al ser molt refrescant. Ideal per beure una mica fresc, a mitja tarda, o per acompanyar plats senzills”, assegura Benet.

Es tracta d’un vi espontani i pensat per beure sense pensar gaire i compartir-lo amb rialles: “És afruitat, directe, amb una acidesa viva i una textura molt agradable”, clou la sommelier.

Ampolla del Glu Glu del celler La Gutina, a l’Empordà / pàgina web
Ampolla del Glu Glu del celler La Gutina, a l’Empordà / pàgina web

Cygnus Brut Rosé: un brindis fi

El Cygnus Brut Rosé, elaborat pel celler U MES U és un escumós ecològic que capgira tòpics. Amb garnatxa i pinot noir, i una criança justa, ofereix una bombolla fina i notes de fruita vermella molt fresca. “Té la bombolla justa i fruita vermella que és ideal per refrescar-nos a l’estiu. Perfecte per començar una trobada o per brindar a l’estiu”, apunta Benet.

Aquest cava rosat que no busca protagonisme, sinó harmonia. Ideal per inaugurar una trobada, per un aperitiu o per brindar sense presses.

Ampolla del Cygnus Brut Rosé, del celler U MÉS U / pàgina web
Ampolla del Cygnus Brut Rosé, del celler U MÉS U / pàgina web

Biu de Sort Pinot Noir: la frescor de l’altura

Des del Pallars Sobirà arriba aquest pinot noir que es cultiva a més de 850 metres d’altitud. Es tracta del Biu de Sort, elaborat pel celler Batlliu de Sort, que aposta per la mínima intervenció i l’expressió de la vinya de muntanya. El resultat és un negre suau, amb tanins molt domats i una acidesa que dona vida. “És delicat i fresc. M’encanta perquè ve de vinyes de muntanya i té una acidesa molt viva. És un negre d’estiu de veritat, d’aquests que pots servir amb un toc de fred”, clama la sommelier.

Ampolla del Biu de Sort Pinot Noir, del celler Batlliu de Sort / pàgina web
Ampolla del Biu de Sort Pinot Noir, del celler Batlliu de Sort / pàgina web

Cérvoles Blanc: estructura sense pes

Quan l’estiu ens porta un sopar més cuinat, amb peixos al forn, formatges cremosos o cuina de producte, cal un vi blanc amb estructura. El Cérvoles Blanc, del celler Cérvoles, és just això: un vi amb criança que no pesa.

“És blanc amb criança, però no pesa. Té estructura, però també molta frescor i elegància. Ideal per sopars d’estiu una mica més gastronòmics”. Segons Benet, és un vi que aporta complexitat i volum, sense renunciar a la vivacitat.

Ampolla del Cérvoles Blanc, del celler Cérvoles / pàgina web
Ampolla del Cérvoles Blanc, del celler Cérvoles / pàgina web

Primer Rosat d’Avgvstvs Forvm: el tot terreny de l’estiu

El rosat sovint es veu com una opció informal, però el Primer Rosat del celler Avgvstvs Forvm demostra que pot ser tant versàtil com gastronòmic.

Per a Benet el millor del vi són les seves notes aromàtiques a maduixes i violetes. A banda, “té un final sec que m’agrada molt”. “És elegant i molt versàtil, té bon cos i pot ser l’aliat perfecte per a dinars a l’aire lliure, peixos grassos o fins i tot carns blanques”, recomana la sommelier. 

Sigui com sigui, el més important de l’estiu continua sent compartir. Triar un vi de la terra per a aquests moments és una manera de mostrar estima pel nostre patrimoni i de donar valor als petits detalls que fan especial cada trobada.

Ampolla del Primer Rosat, del celler Avgvstvs Forvm / pàgina web
Ampolla del Primer Rosat, del celler Avgvstvs Forvm / pàgina web
Més notícies
Notícia: El gir del consum de vi català a Catalunya: “Ha passat, la ‘riojitis'”
Comparteix
Tot i la manca de dades recents, els experts apunten a un augment del consum de vins de proximitat a Catalunya, impulsat per una nova consciència de qualitat, identitat i orgull local
Notícia: Un celler català, entre les 100 millors empreses per treballar segons Forbes
Comparteix
Raventós Codroníu és l'únic celler que aconsegueix posicionar-se entre les companyies més desitjades a l'hora de buscar feina
Notícia: Victòria sindical a Freixenet: menys acomiadaments i més garanties
Comparteix
La sortida voluntària de 154 treballadors i l’obertura d’una borsa de recontractació marquen el final d’un conflicte intens a Sant Sadurní d'Anoia
Notícia: Preacord a Freixenet per reduir el nombre d’afectats per l’ERO
Comparteix
La xifra d'acomiadaments baixa fins als 154 treballadors | CCOO detalla que s’ha fixat una indemnització de 50 dies per any treballat, sense límit de mensualitats

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jubilat gironí. a juny 09, 2025 | 09:25
    Jubilat gironí. juny 09, 2025 | 09:25
    Doncs jo crec que l'única cosa bona que te l'estiu és que s'acaba. Potser perquè en els meus 46 anys en actiu, l'estiu ha sigut sempre el moment de màxima feina. No he fet mai vacances a l'estiu, és clar..

Respon a Jubilat gironí. Cancel·la les respostes

Comparteix

Icona de pantalla completa