“Nit d’estiu, nit de calor. L’herba s’asseca, però jo no. Com més calor fa, més bé jo estic”. Així ho expressava l’escriptora Joana Raspall en uns versos que capturen amb precisió l’esperit estiuenc. L’estiu transforma els dies i les nits, ho inunda tot d’una llum especial, com si durant uns mesos tot fos una mica més possible, una mica més bell.
L’estiu és sinònim de trobades i celebracions. I no hi ha millor acompanyant per a aquests moments que un bon vi que ens refresqui, ens sorprengui i ens connecti amb el territori. Per això, des de Vadevi hem parlat amb Emma Benet, sommelier i fundadora del club DonesVi, per conèixer quines són les cinc propostes de vins catalans per brindar en les nits d’estiu.
El Glu Glu: quan la garnatxa es beu com l’aigua
Quan la tarda cau i la calor encara escalfa, pocs vins entren tan bé com el Glu Glu del celler La Gutina, a l’Empordà. És un negre natural, lleuger i sucosament afruitat, elaborat amb garnatxa i mínima intervenció. “Tot i ser un negre, entra molt bé al ser molt refrescant. Ideal per beure una mica fresc, a mitja tarda, o per acompanyar plats senzills”, assegura Benet.
Es tracta d’un vi espontani i pensat per beure sense pensar gaire i compartir-lo amb rialles: “És afruitat, directe, amb una acidesa viva i una textura molt agradable”, clou la sommelier.

Cygnus Brut Rosé: un brindis fi
El Cygnus Brut Rosé, elaborat pel celler U MES U és un escumós ecològic que capgira tòpics. Amb garnatxa i pinot noir, i una criança justa, ofereix una bombolla fina i notes de fruita vermella molt fresca. “Té la bombolla justa i fruita vermella que és ideal per refrescar-nos a l’estiu. Perfecte per començar una trobada o per brindar a l’estiu”, apunta Benet.
Aquest cava rosat que no busca protagonisme, sinó harmonia. Ideal per inaugurar una trobada, per un aperitiu o per brindar sense presses.

Biu de Sort Pinot Noir: la frescor de l’altura
Des del Pallars Sobirà arriba aquest pinot noir que es cultiva a més de 850 metres d’altitud. Es tracta del Biu de Sort, elaborat pel celler Batlliu de Sort, que aposta per la mínima intervenció i l’expressió de la vinya de muntanya. El resultat és un negre suau, amb tanins molt domats i una acidesa que dona vida. “És delicat i fresc. M’encanta perquè ve de vinyes de muntanya i té una acidesa molt viva. És un negre d’estiu de veritat, d’aquests que pots servir amb un toc de fred”, clama la sommelier.

Cérvoles Blanc: estructura sense pes
Quan l’estiu ens porta un sopar més cuinat, amb peixos al forn, formatges cremosos o cuina de producte, cal un vi blanc amb estructura. El Cérvoles Blanc, del celler Cérvoles, és just això: un vi amb criança que no pesa.
“És blanc amb criança, però no pesa. Té estructura, però també molta frescor i elegància. Ideal per sopars d’estiu una mica més gastronòmics”. Segons Benet, és un vi que aporta complexitat i volum, sense renunciar a la vivacitat.

Primer Rosat d’Avgvstvs Forvm: el tot terreny de l’estiu
El rosat sovint es veu com una opció informal, però el Primer Rosat del celler Avgvstvs Forvm demostra que pot ser tant versàtil com gastronòmic.
Per a Benet el millor del vi són les seves notes aromàtiques a maduixes i violetes. A banda, “té un final sec que m’agrada molt”. “És elegant i molt versàtil, té bon cos i pot ser l’aliat perfecte per a dinars a l’aire lliure, peixos grassos o fins i tot carns blanques”, recomana la sommelier.
Sigui com sigui, el més important de l’estiu continua sent compartir. Triar un vi de la terra per a aquests moments és una manera de mostrar estima pel nostre patrimoni i de donar valor als petits detalls que fan especial cada trobada.
