El vi és un gran acompanyant de vetllades i converses, pres sol i en bona companyia. Però també és un excel·lent ingredient per a elaborar diverses receptes. És el cas d’aquesta crema sabaiona, i d’una salsa dolça de vi amb fruites seques, que reproduïm per si us animeu a provar a casa.
Crema sabaiona
Ingredients per 4 racions:
- 4 rovells d’ous
- 80 g sucre
- 100 ml Porto o Marsala o Moscatell o Muscat
Elaboració:
- Bateu a mà o amb batedora elèctrica, els rovells amb el sucre, fins que hagi augmentat de volum i es torni d’un color groc més pàl·lid
- Afegiu-hi el vi que hagueu triat, feu-ho a poc a poc afegint-lo a rajolins o a cullerades, remeneu-ho bé.
- Poseu a coure la barreja al bany maria, sobretot que l’aigua no arribi a bullir, si ho fes es podria tallar la crema.
- Sense deixar de remenar amb una cullera de fusta o una espàtula silicona, s’anirà espessint, quan la crema no quedi enganxada a l’espàtula i hagi augmentat de volum retireu del foc i serviu-la en copes, bols o cassoletes. Se serveix tèbia o freda.
Aquesta crema italiana, la podeu acompanyar de melindros o carquinyolis. També la podeu fer servir com a crema per farcir o tapar un pa de pessic o un pastís. Posada una capa en un plat, per sobre posar-hi una bola de gelat del vostre gust preferit o unes làmines de pa de pessic de xocolata o de taronja, mil possibilitats; també hi queda bé uns encenalls de xocolata o trossets de fruita confitada. Una altra opció és omplir mitja copa amb crema de xocolata i l’altra mitja amb crema sabaiona. Podeu servir-la barrejada fruites vermelles o amb nata muntada o amb les dues coses.
Salsa dolça de vi i fruites seques
Per una paella o caçó de 20 cm diàmetre:
- 50 g mantega
- 120 g fruita seca, un tipus o barreja de varies
- 30 g mel o una cullerada sopera
- 200 ml vi negre o blanc
Elaboració:
- En una paella poseu-hi la mantega i feu-la fondre a foc baix.
- Un cop desfeta la mantega, afegiu-hi les fruites seques triades, pelades, netes i picades, si piqueu molt fi, la salsa quedarà com una salsa espessa i si piqueu deixant-la a trossets molt petits us queda una salsa diferent de color i de textura, remeneu bé i deixeu-ho coure un minut.
- Després afegiu-hi la mel, barregeu-ho i un cop ben barrejada i dissolta la mel, afegiu-hi el vi, remeneu-ho bé i deixeu-ho coure tot junt uns 3 minuts.
Aquesta salsa la podeu fer servir per sobre un gelat de xocolata o un de torró, també per acompanyar un flam i púdings. I si sou atrevits, poseu-hi sal i pebre, queda molt bé per acompanyar carns, de porc, pollastre i ànec, és un gust que recorda a la cuina de l’antiga Roma, fins i tot podeu posar panses i trossets de dàtil.
Nota: Per saber la quantitat d’ingredients que necessiteu és important en quina paella ho fareu. La mantega ha de cobrir com a mínim la paella, la fruita seca picada ha de just cobrir també la paella, per cada fruita seca obteniu una salsa diferent i el vi ha de sobresortir uns 2 cm.