La vil·la romana de Negrar, al nord-oest de Verona (Itàlia) no deixa de donar sorpreses d’ençà que es va començar excavar ara fa un segle, durant la dècada de 1920. Des de la represa dels treballs, l’any 2019, s’hi han fet molts descobriments importants. És el cas del que es va fer fa uns dies i de què informa ‘Mediterraneo Antico’: un mosaic amb ocells i cistells de magranes en un paisatge que, ja aleshores, era ple de vinyes.

Els mosaics estan fets amb marbre, pasta de vidre acolorida amb coure o ferro i terracota, i els seus colors s’han conservat perfectament. Tot i que de moment només se n’ha trobat una part, podria ocupat diversos metres quadrats més, ja que es creu que formava part del terra que cobria el porxo perimetral del pati de 400 metres quadrats de la zona residencial de la vil·la. A més, també s’hi han trobat moltes llavors de raïm i fusta de cep, cosa que indica que, ja al segle IV, aquest espai estava relacionat amb la producció de vi.

El mosaic es troba en un estat de conservació increïble | ABAP Verona

I és que la vil·la se situa sota la terra del que actualment és el celler Benedetti, que justament l’any passat va acabar de pagar les despeses de l’excavació, restauració i adequació dels mosaics trobats durant la campanya de l’any passat. Tot plegat, com l’excavació actual, sota la coordinació i el criteri de museïtzació de la Politècnica de Milà.

El gener de 2022 les excavacions es van estrendre a una nova zona, en aquest cas propietat del celler Franchini, que com els seus veïns Benedetti va decidir renunciar a conrear una part de la seva terra per part que els arqueòlegs fessin la seva feina. A més, també van col·laborar amb els mitjans i les despeses necessàries per a les operacions prèvies. Va ser a les terres de Franchini, justament, on es va trobar el mosaic, que va en paral·lel als mosaics geomètrics descoberts l’any passat a l’altra banda de l’antic pati.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa