VadeVi
El Most celebrarà la 10a edició amb 41 treballs del cinema del vi més innovador
  • CA

El passat mes de novembre tot era a punt per al tret de sortida de la 10a edició del Most, però la situació de la pandèmia va obligar a canviar els plans. Ara, el Festival Internacional de Cinema del Vi torna per celebrar aquestes deu edicions de maduresa i passió per la cultura del vi i el setè art. Entre els dies 3 i 13 de juny, Vilafranca del Penedès i altres municipis com Sitges o Olèrdola seran l’escenari del Most 2021, i el Priorat acollirà el festival del 18 al 20 de juny.

Els treballs seleccionats que competiran a la secció Collita del Most sumen un total de 41 obres que inclouen 14 documentals, 10 ficcions i 17 espots, i que conformen una selecció variada i transversal de títols dedicats al cinema del vi. Les peces sumen, en total, 994 minuts de metratge, i procedeixen de 9 països diferents: un 42% de Catalunya, un 21% de la resta d’Espanya, un 12% de França, un 7% dels Estats Units i Argentina, i un percentatge restant d’altres països com Itàlia, els Països Baixos, Croàcia, Brasil i Portugal.

Premis Honorífics

La desena edició del Festival Internacional de Cinema del Vi lliurarà els seus Premis Honorífics, que reconeixen figures essencials en els àmbits del cinema i del vi, al director, guionista i productor Pere Portabella i a l’equip del Sàpiens del Vi, un projecte liderat per Ferran Adrià i Ferran Centelles. Portabella serà homenatjat al Most 2021 per una llarga trajectòria marcada per l’experimentació fílmica més suggerent i compromesa a nivell ideològic. Com a productor, va desafiar la censura amb Los golfos, de Carlos Saura, o Viridiana, de Luis Buñuel. Als anys 60, el cineasta figuerenc va ser un dels màxims exponents de l’Escola de Barcelona i durant la Transició va exercir la política, per tornar al cinema anys després amb obres com Pont de Varsòvia (1989), la seva participació al documental coral ¡Hay motivo! (2004) o El silenci abans de Bach (2007).

L’equip Sàpiens del Vi rebrà també un Premi Honorífic per ser un instrument de divulgació únic en la cultura del vi. El Sàpiens del Vi per a la restauració gastronòmica és una obra creada per la Bullipèdia, projecte de Ferran Adrià i El Bulli Foundation, repartida en diversos volums que pretén reunir el coneixement necessari per a comprendre el planeta vi i el paper que juga en un context gastronòmic. El contingut ha estat desenvolupat sota la direcció del sommelier Ferran Centelles i la col·laboració de Vila Viniteca, i hi ha intervingut un equip multidisciplinari format per investigadors científics, sommeliers, cuiners, filòsofs, historiadors i correctors estilístics.

Most transatlàntic

El Most Festival es troba en un moment d’expansió i col·laboració amb territoris que comparteixen el seu entusiasme pel cinema del vi, com són l’Argentina i l’Uruguai. La ciutat argentina de Mendoza va acollir al març una mostra del Most Festival, i entre els dies 30 de juny i 4 de juliol el festival penedesenc estrenarà seu a l’Uruguai, amb la complicitat de la capital del país i de la seva terra de vins, Canelones. El Most exporta així el seu segell de qualitat i la seva passió pel cinema del vi a dos països germans amb una de les tradicions vitivinícoles més destacades del con sud.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa