VadeVi
El Most Festival celebra, “ara sí”, el seu 10è aniversari
  • CA

El Most, Festival Internacional de Cinema del Vi, ha presentat aquest dimarts la seva 10a edició, “ara sí”, com ha expressat el seu director, Xavier Fornos, després que la que havia de tenir lloc el novembre de 2020 fos aplaçada quan ja estava pràcticament tot preparat.

En aquest sentit, a la roda de premsa que ha tingut lloc al Vinseum de Vilafranca del Penedès, Fornos no s’ha estat de recordar que Most no seria possible “sense l’empenta de moltes institucions i de molta gent”, començant pel mateix ajuntament de Vilafranca –representat a l’acte per l’alcalde, Pere Regull– però també els de Sant Sadurní, Olèrdola, Avinyonet, Torrelavit, Santa Margalida i els Monjos o el de Sitges, que és novetat enguany, i que acullen algunes de les projeccions d’aquesta edició. Així mateix, Fornos també ha volgut destacar el suport de les D.O. Penedès, Montsant i Catalunya, aquesta darrera una novetat, de l’Institut Català de les Indústries Culturals i l’Institut Català de la Vinya i el Vi i, finalment, dels cellers que “participen de manera molt activa” en el Festival Most.

D’aquests darrers n’ha parlat Jordi Ribas, responsable d’activitats del festival, que ha fet un repàs complet a tota la programació, que tindrà lloc entre els dies 3 i 13 de juny al Penedès i del 18 al 20 de juny al Priorat i que es pot consultar en aquest enllaç. Els cinc tastos, pensats per “casar el cinema amb el vi” i que relacionen els dos grans eixos vertebradors del festival, comptaran amb l’acompanyament d’alguns dels noms més destacats del sector vitivinícola al nostre país com són, per exemple, Miquel i Mireia Torres Maczassek o Jaume Gramona. “Som un país de grans vins i cal posar-ho en valor”, ha dit Fornos, que ha destacat que aquest Most “primaveral”, a més, i tot i que vulguin tornar a fer el festival al novembre, permet avantatges com ara organitzar sessions de cinema a la fresca, sempre respectant unes normes de prevenció de la Covid-19 que, ha desitjat, espera que siguin “cada vegada més laxes”.

El director del Festival Most, Xavier Fornos | Festival Most
El director del Festival, Xavier Fornos | Most

D’altra banda, Fornos també ha volgut destacar els Premis Honorífics, que reconeixen figures essencials en els dos àmbits de la mostra. Enguany, els guardonats seran el director, guionista i productor Pere Portabella i l’equip del Sàpiens del Vi, un projecte liderat per Ferran Adrià i Ferran Centelles. Si el primer té una llarga trajectòria en l’experimentació fílmica més suggerent i compromesa a nivell ideològic, els segons són un instrument de divulgació únic en la cultura del vi. El Sàpiens del Vi per a la restauració gastronòmica és una obra creada per la Bullipèdia, que pretén reunir el coneixement necessari per a comprendre el planeta vi i el paper que juga en un context gastronòmic.

Clara Isamat, jurat de Collita, realitzadora, fotoperiodista i sommelier, ha posat en valor “l’esforç” de l’organització per “aguantar” malgrat les circumstàncies abans de començar a valorar les pel·lícules de les seccions en concurs. Per a ella, hi ha alguns documentals que “l’han fet reflexionar moltíssim” no només pel seu contingut sinó per la manera com el mostren. “Toca la fibra, és una mirada molt nova, de pell, de textura”, ha explicat, destacant que marquen una diferència amb el que s’havia projectat al Festival Most des dels seus inicis. Per la seva banda Marta Bayarri, jurat de Brot, realitzadora i actriu, també ha valorat la “selecció acurada de la producció del país, els curtmetratges més importants, l’animació…” hi ha destacat la gran varietat de propostes diferents, tant en gèneres com en formats, que es podran veure enguany.

El Festival Most celebra el desè aniversari el 2021
El Festival Most celebra el desè aniversari el 2021

Pel que fa a la secció Gran Reserva, que es dedica a preestrenes de pel·lícules internacionals, presentatítols de gran acollida en festivals internacionals. L’últim film d’Agustí Villaronga, El ventre del mar, tindrà la seva estrena catalana com a cloenda del Festival. Protagonitzada per Roger Casamajor, viatja a 1816 per reviure el naufragi de la fragata Alliance, de la marina francesa, a les costes de Senegal. Una història de supervivència en la que no trigaran a aparèixer la fam, les inclemències del mar i la bogeria. El film ha estat premiat per la crítica a la 43a edició del Festival Internacional de Cinema de Moscou.

El flamant Ós d’Or a la millor pel·lícula de la Berlinale serà també al Most 2021. La iraniana La vida de los demás, de Mohammad Rasoulof, formarà part de la secció Gran Reserva amb les seves quatre visions sobre la fortalesa moral i la pena de mort dins la vida quotidiana de l’Iran. La pel·lícula també va obtenir la menció especial del jurat a la Seminci de Valladolid. El drama romàntic d’època Ammonite, del director britànic Francis Lee, serà una altra de les apostes de Gran Reserva. Kate Winslet interpreta Mary Anning, l’aclamada especialista en fòssils del segle XIX i primera dona paleontòloga reconeguda per la història. El film, que se centra en la seva relació amb Charlotte Murchison, una dona casada interpretada per Saoirse Ronan, ha aconseguit diverses nominacions als BAFTA o als Satellite Awards.

La programació de Gran Reserva es completa amb La mujer del espía, del conegut cineasta japonès Kiyoshi Kurosawa, que va guanyar el premi a millor director a la passada edició del Festival de Venècia. Un thriller d’espionatge ambientat a la II Guerra Mundial que va passar també pel Festival de Sant Sebastià i que ha obtingut el favor de la crítica internacional.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa