Després de tancat, aquest mateix diumenge dia 13, la seva desena edició al Penedès, el Most Festival es traslladarà per cinquena vegada al Priorat amb una programació que es torna a escampar pel territori. Del 16 al 20 de juny cinc municipis acolliran pel·lícules internacionals que obren una finestra a l’univers del vi a través del llenguatge del cinema. Des de l’organització es recomana fer un cop d’ull al programa, que es pot consultar a la seva pàgina web, on es poden veure totes les seves propostes i reservar directament les entrades.
El dimecres 16 el festival començarà a Falset a les 21:30, amb un MOST a la fresca al Priorat, amb una projecció gratuïta de curtmetratges. Obrim la programació a la fresca de la placeta del darrere de la Biblioteca, amb quatre històries de ficció on el vi és protagonista. Es projectarà el bloc Històries del vi 2, amb els curtmetratges La proyección, de Samira Karki (Argentina, 2019); Tierra de cenizas, d’Ángel Enríquez (Espanya, 2020); Eucaristía, de María Cuenca (Espanya, 2019); i Dolium Péplum, de Théo Nodet (França, 2020). L’acte compta amb la presentació de Roser Vernet, membre del jurat de Collita 2021.
L’endemà, el dijous 17, a les 20:30 i a Falset mateix, el Celler de l’Aspic ens proposa una sessió de cinema amb sopar i un tast de vins de l’Argentina. Els curtmetratges Las voces del vino. Capítulo 2, d’Alejandro Biondo (Argentina, 2020); Vinos y Sabores Ecológicos: salud, sabor, de Gabriel Arribas (Espanya, 2019); i Sinfonía de cristal, de Felipe Bozzani (Argentina, 2020), faran viatjar més enllà de l’Atlàntic i reflexionar sobre l’ecologia a la vinya, per convidar a continuar descobrint nous horitzons vínics.

Divendres 18, al Cafè de l’Ateneu d’Els Guiamets, es podrà veure L’âge d’or, de Jean-Baptiste Alazard (França, 2019), diari filmat d’una parella jove que viu connectada amb la natura i desconnectada dels cants de sirena del capitalisme. Document que es torna testimoni i demostració que d’altres formes de viure són possibles. La pel·lícula serà presentada per Núria Bou, professora d’Història del cinema a la Universitat Pompeu Fabra. En acabar, els assistents podran degustar vins dels cellers del municipi, que formen part de la DO Montsant.
L’endemà, dissabte 19, a La Renaixença de Cornudella de Montsant, el realisme màgic i el neorrealisme italià es donen de la mà a From The Vine, de Sean Cisterna (Canadà, Itàlia, 2019), una comèdia protagonitzada per Joe Pantoliano (Los Soprano, Matrix, Memento) on els escenaris de la vinya italiana funcionen per reconnectar amb l’essència de la felicitat. En acabar, els assistents podran degustar vins d’una selecció de cellers del municipi, que formen part de la DO Montsant. A la nit, a més, la gala de Falset del MOST Festival projecta Vignes dans le rouge, de Christophe Fauchère (França, 2020) que reflexiona sobre els futurs de la vinya a partir de l’embat d’un míldiu devastador i dels episodis d’incendis patits al sud de França els darrers anys com a conseqüència del canvi climàtic. La sessió comptarà amb la presència de Lluís Giralt, tècnic responsable de la secció de viticultura de l’INCAVI, qui exposarà els darrers avenços a la vinya en la lluita contra el canvi climàtic.

Diumenge 20, al Local Cultural de l’Euterpe de Bellmunt, es projectarà Le champagne a rendez-vous avec la lune, d’Élie Séonnet (França, 2020). Bertrand Gautherot elabora un xampany molt especial. Durant els darrers vint anys, ha aconseguit el reconeixement internacional gràcies a uns cuvées amb els quals el famós escumós recupera la seva espectacularitat. A través de diverses estacions, l’elaborador explica com la biodinàmica l’ajuda a revelar l’ànima de la seva terra, sota l’atenta mirada de la seva filla, acabada d’arribar a la zona i per a qui els postulats de Rudolf Steiner són encara molt abstractes. En finalitzar la sessió, a la plaça del Sindicat de Bellmunt, l’Associació de Cellers de la Conca del Riu Siurana oferirà una degustació dels seus vins. Mentrestant, a la Vilella Alta, per primer cop els curtmetratges del Brot aterren al Priorat. Una selecció dels millors treballs catalans del Most 2021 ens faran descobrir el poder creatiu d’aquest format ras i curt, fresc i reivindicatiu: Cendra, de Tariq Porter (Catalunya, 2018); Els que callen, d’Albert Folk (Catalunya, 2020); Ni oblit ni perdó, de Jordi Boquet (Catalunya, 2020); i Ca nostra, de Laia Foguet (Menorca, 2020). Finalment, a la nit, hi haurà un acte de cloenda amb un concert visual únic, protagonitzat pel free-jazz experimental composat per Ricard Parera, Marcel·lí Bayer i Carlos Martorell, i amb les imatges de Jordi Cabestany. Un coproducció amb el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.