VadeVi
El fals mite del vi negre a temperatura ambient

La cultura popular sempre ha assegurat que la manera correcta de prendre un vi negre és a temperatura ambient, és a dir, sense refredar-lo a la nevera. Aquesta afirmació ha viatjat per tots els continents i ha passat de pares a fills sense miraments, com si fos un gran mantra a seguir sota qualsevol pretext. Cristina M. Figuero, tercera generació del celler Figuero confirma aquest dimarts que no és una afirmació acurada i que el que avui dia és “temperatura ambient” no té res a veure amb la temperatura òptima per beure un bon vi negre.

Segons explica el celler en un comunicat, la frase “El negre a temperatura ambient” neix en una època en la qual les cases no tenien calefacció central. En molts pobles les cases estaven fetes de pedra, amb sales d’estar fresques i cellers subterranis on la “temperatura ambient” es trobava entre 15 i 18 graus. “Un rang ideal per a gaudir del vi negre”, descriu el mateix comunicat. No obstant això, amb el temps i l’evolució de les llars i l’estil de vida dels consumidors, el terme “ambient” ha canviat exponencialment. Així doncs, la temperatura ambient ja no és un requisit pel vi negre, fins i tot moltes vegades pot jugar-li una mala passada.

Amb l’augment de les temperatures, el vi perd aquesta frescor moltes vegades desitjada i es converteix en una beguda més pesada, amb aromes molt més forts. De fet, el celler assegura que la temperatura mitjana d’una llar espanyola es troba entre 20 i 25 graus, superant els 28 graus a l’estiu, per la qual cosa “si consumim el vi a aquesta temperatura percebrem l’alcohol molt més intens, les aromes i sabors plans, càlids i pesats”, conclou en document. És per això que tant Figuero com altres sommeliers reconeguts a tot el món han deixat d’utilitzar aquesta frase. Per a la propietària del celler, el concepte actual és “el vi negre a bona temperatura“, una manera de recordar que no sempre tot allò que s’ha dit tota la vida és cert o fa referència a èpoques modernes. Així, Figuero destaca que “l’ideal es troba entre 14 i 16 graus perquè, independentment de l’estació, el vi moderarà la seva temperatura en la copa”.

Una dona amb una copa de vi negre a la ma | Foto: Pinterest

Quatre claus per degustar un bon vi negre

Tot i l’evidència que hi ha falsos mites que envolten el consum de vi, Figuero també recorda que hi ha algunes claus per millorar l’experiència. No hi ha res que un consumidor qualsevol no pugui fer a casa per assegurar-se que està esprement al màxim el moment de beure, tastar i degustar un bon vi. En concret, la propietària i sommelier del celler espanyol en destaca quatre:

  • Tria el teu estil de vi: A l’estiu cal buscar referències més fresques i afruitades i a l’hivern aquelles que tinguin més cos i estructura.
  • Aclimatar l’ampolla: Si el vi està massa calent no hi ha res que prohibeixi l’ús d’una glaçonera o nevera per a aconseguir la temperatura desitjada.
  • Utilitzar un termòmetre: No sempre és senzill saber si la temperatura és la ideal, per això es pot fer servir un termòmetre per a descobrir al fet que temperatura està l’ampolla.
  • Servir a poc a poc: El vi manté millor la temperatura dins de l’ampolla, llavors, per a assegurar que estigui sempre perfecte, s’ha de servir poca quantitat en cada copa.
Més notícies
Notícia: Brussel·les manté la lluita per eliminar els aranzels nord-americans al vi
Comparteix
La CE suspèn les represàlies previstes mentre treballa "constructivament" per posar en pràctica l'acord amb Trump
Notícia: Tret de sortida a la verema 2025 del celler Raimat amb bones perspectives
Comparteix
L'empresa vitivinícola preveu una collita "normal", d'uns 6 milions de quilos de raïm per als vins del celler i d'uns 12 milions per a l'elaboració de cava
Notícia: Codorníu comprarà més raïm a un preu més elevat durant la verema 2025
Comparteix
L'empresa vitivinícola catalana aplicarà novament un 'plus climàtic' i es compromet a adquirir un 50% més de fruita
Notícia: L’empresa espanyola Vintae compra una famosa marca de vermut catalana
Comparteix
Tot i l'adquisició, el Bandarra es continuarà elaborant a Casa Berger, l'històric celler del Penedès

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa