“És la setena edició, però sento com si fos la primera d’una nova era, la versió 2.0. Després de tots aquests anys, està agafant textura“. Parla l’actor Ivan Massagué, qui atén Vadevi l’endemà d’haver inaugurat el festival que omple de cinema la comarca de la Terra Alta tota aquesta setmana a través de l’In-FCTA, que ell mateix ha ideat i dirigeix. L’esdeveniment va néixer l’any 2017 amb l’objectiu de “promoure la descoberta, projecció i divulgació de llargmetratges de diversa temàtica i gèneres i curtmetratges de producció pròpia”, i tot plegat, en un entorn únic, una comarca poc coneguda però amb moltes coses per oferir. Entre elles, el vi.
“L’In-FCTA uneix art, cinema i vi“, puntualitzarà l’actor, satisfet per haver sumat set anys a una aposta que va néixer “com una activitat d’agenda d’estiu”. Ara, el festival no només segueix fent anys, sinó que cada cop afegeix nous ingredients que fan pujar el nivell i l’interès per a assistir-hi. La trobada convida a personalitats del món de la cultura de primer nivell, actors i actrius de reconeguda trajectòria. I enguany, volent fer encara un pas més, fins i tot han incorporat alguna sorpresa més. D’entrada, el dia de l’estrena van muntar un plató a la Plaça de l’Església de Bot, on els actors Jordi Díaz, Marta Ribera i el periodista Xavier Graset van protagonitzar una SITCOM còmica, que va culminar amb l’aparició, a través de pantalla, del president de la Generalitat Pere Aragonès, així com d’altres personatges públics de país.

“Cuida la cultura i seràs més feliç i millor persona”
“És una feinada organitzar tota una setmana de festival, però hem demostrat que és possible i n’estem molt contents“, comparteix l’actor i director. A més a més, hi afegeix un valor més: “Estem descentralitzant la cultura, fent valer la creativitat i les produccions locals donant valor al km0 a través d’un equip de professionals i voluntaris de la comarca”, afegeix. Sense oblidar que permet donar veu a un paisatge de vinya i vi, encara massa desconegut, com és la Terra Alta: “penses en aquest territori i en què té per oferir, i ràpidament et ve al cap el vi, el paisatge, la via verda…, tot plegat són reclams per atraure-hi més gent a través de la cultura“. Parla de present i de futur, perquè volen seguir sent i estant, per això encara hi afegeix un mantra: “Cuida la cultura i seràs millor persona, més lliure i més feliç”.
Massagué diu que no són ambiciosos més que per aconseguir un projecte sòlid i econòmicament sostenible i que atragui prou públic per fer-se un forat a l’agenda cultural de la comarca. “Ho tenim tot perquè així sigui”, dirà orgullós, fins i tot “un equip increïble” del qual presumeix. “Aquest projecte és del millor que m’ha passat a la vida“, conclourà.

Massagué té vinyes i fa el seu propi vi
Iván Massagué està empadronat a Bot, aquest petit municipi de la Terra Alta que fa d’amfitrió del festival de cinema. I malgrat que va i ve per les responsabilitats laborals, sempre té a punt l’escapada a la masia que es va condicionar en aquest punt de la comarca catalana. Una masia que està envoltada de vinyes i de les quals, com a bon aficionat al vi, també n’elabora el seu propi producte. Ho fa de la mà d’un enòleg terraltí, Joan Bada, de qui confessa aprendre i gaudir mentre dissenyen el que ha de ser el seu projecte vitivinícola comú.
De moment, la garnatxa negra està reposant en un dipòsit del Celler Menescal, però esperen aviat que pugui sortir el cupatge que el convertirà en el producte definitiu. “Mai ho farem com un negoci, però la il·lusió d’obrir una ampolla que l’has trepitjada amb amics, m’emociona“, confessa.

El programa de 2023
Del 6 al 13 d’agost, doncs, està en marxa la setena edició de l’In-FCTA. Una setmana amb un programa complet, amb l’homenatge al Festival de Sitges com la principal novetat, i amb la Gala de Premis de dissabte 12 d’agost com a punt culminant. Guardonarà els curtmetratges presentats enguany a través de diferents categories, i tindrà un jurat format pels actors Carlos Cuevas, Laia Manzanares, Nausicaa Bonnín i Melani Olivares.
Al programa, projeccions d’alçada amb BotTruck, el curtmetratge oficial del festival In-FCTA 2023, dirigit per Ivan Massagué (director del festival), escrit per Sergi Pompermayer i Ivan Massagué, i amb les actuacions d’Agnès Busquets, Carles Francino, Colette Casa, Aniol Gual i figuració local; o Projecció. Llargmetratges com Esperando a Dalí, des de l’exterior del celler Herència Altès -que repeteix com a seu de projeccions, ja que l’any passat s’hi va poder veure la multipremiada Alfarràs-; diversos tallers i projeccions dels curts que enguany competeixen a certamen.