VadeVi
La Vinya dels Artistes suma el ‘Món’ a la col·lecció d’art entre vinyes
  • CA

La Vinya dels Artistes de Mas Blanch i Jové ha incorporat una nova obra a la col·lecció que s’inaugurarà aquest proper 19 de setembre. El projecte de museu a l’aire lliure, concebut per Josep Guinovart i inaugurada l’any 2010, celebra enguany l’onzena edició, malgrat parlen de l’any 10 perquè la primera edició es va anomenar Any 0). Actualment, compta amb 12 obres exposades de forma permanent enmig del paisatge de vinyes de La Pobla de Cérvoles.

La nova obra es diu “Món” i Antoni Llena l’ha materialitzat a través d’una cinta d’alumini que conté un fragment escrit en català (traducció Jem Cabanes) d’un poema en alemany de Robert Walser. El text reprodueix les següents paraules: “D’entre el vagareix del món sorgeixen, del tot cofois, uns mons que son molt profunds, que fugen com vagabunds vers uns altres mons que, diuen, son d’allò més preciosos. S’ofereixen bo i corrent, se saginen bo i fugint, el viure els és un migrar-se, ara, a mi, no em preocupen, perquè així puc aspirar al món que és un simple món encara per demolir”.

Antoni Llena, a la Vinya dels Artistes

Sara Jové, gerent del celler de la Pobla De Cérvoles, comparteix la satisfacció pel fet que el projecte artístic entre vinyes continua creixent i consolidant-se any rere any. Té paraules de record per Guinovart, l’amic que va donar la idea del projecte i que va morir abans de veure-ho realitzat, i diu que tot plegat va néixer per “retre-li homenatge, mentre fèiem realitat la seva idea”. “Sempre dic que nosaltres ens vam enamorar-se abans de l’artista que de l’art, i, ara vist amb perspectiva, veiem que amb el temps ha anat agafant forma i sumant noves veus que han enriquit el projecte inicial. L’any 0 ni tan sols sabíem si hi hauria Any 1 i mira on hem arribat”, afegeix amb orgull.

Juvé comenta que “La Vinya dels Artistes uneix art i vins en una tribuna que serveix tant per explicar com s’elabora un vi com per donar veu a tots aquests artistes que homenatgen la terra en forma de diferents obres”. I parla dels vins perquè comparteixen protagonisme en aquesta història, no només pel fet que Mas Blanch i Jové és un celler que dona vida als seus propis vins, sinó també perquè cada any, amb la incorporació d’una nova obra al “jardí”, també s’embotella una edició especial d’un vi, d’edició limitada i en format magnum, que surt amb una etiqueta dissenyada pel propi autor de l’obra.

“Tenim escultures entre les vinyes i obres d’art al vi“, comenta Jové en relació a aquesta edició especial. I continua: “Sempre he defensat que una ampolla de vi és una obra d’art efímera, que potser no té la vocació de sobreviure, com pot tenir-la un poema o alguna altra forma d’art, però que demostra la possibilitat d’expressar un territori i unir persones. Una manera molt única que considero artística i poètica”.

“Amb La Vinya dels Artistes hem fet camí, el projecte té personalitat pròpia i molta gent aprecia i agraeix que hi sigui. A més a més, ha estat declarat BCIL i és un element més per ubicar La Pobla de Cérvoles al món“. “És una nova manera que tenim de traslladar el nostre amor a la terra”, conclou Sara Jové.

Antoni Llena, a la Vinya dels Artistes amb Sara Jové | E.V.

El Món’ i Antoni Llena

L’escrit de Walser, segons l’autor, evoca la idea que el món sempre està en construcció: destruint-se i construint-se constantment. En moviment, en catarsi. Walser fou un dels autors suïssos més reconeguts del segle XX, i la literatura del qual s’endinsava en la quotidianitat i en els petits detalls de la vida, amb una expressió formal innovadora que va influir a autors com Frank Kafka, Susan Sontag, Coetzee o Elfriede Jelinek.

De fet, feia mesos, concretament des de finals del 2019, que s’estava treballant amb l’artista per cercar l’indret de la vinya on es pogués instal·lar aquesta peça. Aquest espai fou la part de darrera de la Cabana del Guino, una petita construcció de volta de finals del segle XIX que en Llena va rebatejar com La Barraqueta. El seu espai dins La Vinya dels Artistes.

Antoni Llena (1942), pioner en l’art conceptual a Espanya, ha defensat des dels inicis de la seva carrera la idea que el món contemporani és un món fràgil on les grans proclames –polítiques i estètiques- han deixat de tenir consistència. Anuncia que el mercat deixarà de ser intercanvi per esdevenir especulació i que la informació es convertirà en desinformació. Una perspectiva que segueix essent plenament vigent en el context actual.

Llena ha estat professor de literatura artística a la Universitat de Girona i ha dirigit tallers d’art per a la School of Visual Arts de Nova York i també a l’escola Eina de Barcelona. Col·labora habitualment a la premsa escrita i és autor dels llibres La gana de l’artista (1999) i Per l’ull de l’art (2008), així com d’escultures públiques com David i Goliat (Barcelona, 1992) i Homenatge als castellers (Barcelona, 2011), entre d’altres.

Antoni Llena davant la seva obra, sosté l’ampolla de vi a la qual ha dissenyat l’etiqueta | E.V.

19 de setembre, la inauguració

La inauguració de la nova obra es farà aquest proper 19 de setembre a l’aire lliure i comptarà amb l’espectacle del Col·lectiu Free’t “Cuirasses i Nius” i un berenar-sopar maridat amb vins del celler i música de Bach.

Les entrades, molt limitades, es van posar a disposició del públic a 35 euros i també es pot participar als concursos d’Instagram i de Facebook del celler Mas Blanch i Jové per aconseguir algunes de les invitacions que se sortegen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa