VadeVi
Maridatge vital entre un dibuixant i un viticultor, en format còmic
  • CA

Vi en vinyeta. Aquest és el secret d’una petita joia del dibuix que barreja el món dels cellers, el ritual del vi i el còmic. És Els ignorants (Editorial Finestres), una història en format de còmic que esdevé una veritable crònica de com el dibuixant Étienne Davodeu va passar un any treballant amb el viticultor Richard Leroy, alhora que Leroy aprenia sobre el món del còmic.

Una simbiosi extraordinària que es reflecteix en un guió i en un dibuix amb traça, rigor i bon gust. De fet, l’obra és un viatge iniciàtic, d’un intercanvi vital de passions que es van descobrint d’un a l’altre protagonista i de com compartir les passions amb l’altri i aprendre a gaudir de disciplines que no són la teva i fins i tot, estranya.

De fet, el còmic no deixa de ser un documental intens, un reportatge de vida que descriu i narra l’art de fer vi i l’art de dibuixar i explicar històries desconegudes. Una doble descoberta per part dels dos protagonistes que juguen a la sorpresa i a deixar-se ensenyar de les seves respectives disciplines. El dibuix traçat amb vi com a tinta. Una fusió extraordinària que enxampa al lector i anima a descobrir els dos mons.

El còmic planteja preguntes que formularis un desconegut de vi i del còmic. Per exemple, quina importància tenen les bótes de fusta i l’emmagatzematge en el gust d’un vi? Com es veuen alterats els colors d’un còmic depenent de quin paper escullin a impremta? Són dos punts de partida que per compartir coneixement i experiència. De fet, el relat admet que a força d’endinsar-se en universos desconeguts de la mà de qui els habiten des de l’excel·lència enriqueix la persona i les seves relacions i circumstàncies.

Étienne Davodeau avança pels ceps de Richard Leroy amb la mateixa fascinació que en Leroy passa pàgines de Maus, d’Arrugues, de Calvin & Hobbes. Dos móns per descobrir, copsar entendre i empatitzar. Dues cosmovisions posades en comú que s’enriqueixen.

“A Els ignorants les mans s’embruten de fems biodinàmics i de tinta xinesa” asseguren els seus editors. “Es llegeix amb son i es glopeja sense set”, afegeixen. Al capdavall, Davodeau i Leroy, assedegats per beure i viure mil vides, enceten una “relació simbiòtica sense fi: planten, l’un en l’altre, la llavor de la curiositat; fent-ho, l’encomanen al lector”. En un context on la trobada i el ser-hi plegats és cada cop més difícil, Els ignorants enalteix l’aprenentatge colze a colze, el contacte amb la terra i el llenguatge amb la lectura de descoberta, lloa el fet de suar la cansalada de vinya en vinya, i d’allargar les sobretaules tot girant el llevataps. Una copa de vi per maridar un còmic que uneix dos universos que es complementen, que s’encisen i que enamoren.

Amb aquesta obra Davodeu va arrasar al Festival International de la Bande Dessinée d’Angoulême, enduent-se el Gran Premi de la Crítica, el Premi France Info, el Premi al Millor Guió i el Premi del Públic. Étienne Davodeau també ha estat guardonat amb el Premi dels Llibreters Especialitzats per l’obra Chute de vélo. Actualment viu a Anjou.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa