Clara Vendrell i Nagore Celada són dues estudiants d’Elisava que han rebut el segon premi al concurs Verallia Design Awards, que premien propostes d’estudiants d’escoles de disseny de l’estat espanyol i Portugal. Vadevi ha parlat amb totes dues de la seva experiència amb la creació del seu projecte ‘Arkhé’, de les idees que hi ha al darrere i de com veuen la relació del disseny de les ampolles i les etiquetes amb el vi.
Què us va dur a treballar en un projecte tan vinculat al món del vi?
Des d’una assignatura del Màster en Disseny de Packaging que estem cursant a ELISAVA, ens van proposar participar en el concurs anual de Verallia. El món del packaging de vins ens sembla molt interessant a les dues.
Vau fer un disseny complet, de l’ampolla a l’etiqueta.
Normalment es juga molt amb el disseny de les etiquetes, però es col·loquen en ampolles estàndard. En aquest cas, se’ns proposava crear l’ampolla des de zero. Ens va semblar l’oportunitat perfecta de dur a terme un projecte molt complet.

D’on sorgeix la idea concreta d’Arkhé?
Arkhé és una ampolla inspirada en l’illa canària de El Hierro. Aquesta illa té un paisatge molt característic, amb formes i textures molt suggerents. És molt particular la manera en què cultiven les vinyes i és denominació d’origen des de 1994. Ens hem inspirat en la força amb la qual la vinya es recaragola i s’aferra per néixer, créixer i sobreviure en aquests paisatges àrids i volcànics. Per una altra banda, Arkhé és un terme grec que significa principi, començament o origen comú de tots els éssers naturals. Precisament és això el que hem volgut representar al coll de l’ampolla, l’origen del vi en el creixement de la vinya.
Quina importància doneu al disseny de l’ampolla tant en la percepció que es té del vi com en les seves vendes?
El packaging de qualsevol aliment o beguda és fonamental, ja que és un dels factors que, encara que de vegades sigui de manera inconscient, els consumidors tenen més en compte a l’hora d’escollir un producte. En el cas dels vins, considerem que té encara més importància.

Què hauria de tenir, doncs, una ampolla?
Un bon disseny d’ampolla ens parla del vi que conté, ens pot explicar la seva història, cultiu i qualitat. Pensem que tant l’etiqueta com l’ampolla han de ser suggerents; poden transmetre l’olor, el sabor, l’origen… fent així que el disseny formi part de l’experiència de consum i degustació del vi. Si això es compleix, el packaging serà un valor afegit al producte, i a més a més el diferenciarà de la competència, fent-lo memorable per al consumidor. Per una altra banda, per a un consumidor de vi poc habitual, el disseny de l’ampolla pot ser determinant perquè aquest l’esculli.