VadeVi
Olor de Most, una ruta per conèixer la història de Sitges, indeslligable de la malvasia
  • CA

“Olor de Most” és el nou itinerari que proposa el Centre d’Interpretació de la Malvasia, a Sitges, consistent en una ruta guiada pels carrers de la localitat que pren aquesta varietat de raïm i del vi dolç típic d’allà com a eix vertebrador. Fins no fa gaire, l’olor del most encara era molt present a Sitges durant el mes de desembre, amb la malvasia com a cim de la indústria vitivinícola de la localitat i al voltant de la qual hi havia tota una xarxa d’oficis i realitats quotidianes que, amb el pas del temps, han acabat amagats. Alba Gràcia, responsable del Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges, explica a ‘Vadevi’ que “Sitges havia estat un punt importantíssim d’exportació de vins dolços des del segle XVI, quan la malvasia va entrar a través dels venecians”. Amb la intenció de difondre i explicar el passat de la localitat com a poble i zona cultivadora i elaboradora de malvasia, aquesta activitat es duu a terme juntament amb Agis Sitges, empresa que fa molt de temps que organitza rutes turístiques.

“Intentem mostrar a qui vingui, sigui d’aquí o de fora, aquest passat desconegut, de què ens hem oblidat tot i que Sitges és el que és gràcies a la viticultura”, diu Alba Gràcia, que remarca que quan es va inaugurar el CIM, l’abril de 2019, aquesta idea ja els voltava pel cap. “La malvasia havia de tenir una ruta d’aquest tipus, com hi ha la de Santiago Rusiñol o la dels Indians” perquè, recorda, la localitat “havia tingut més de 20 cellers que exportaven quan la vila només tenia 3.000 habitants”. El canvi al turisme, de fet, es va fer en només tres generacions. La ruta comença a la plaça de l’Ajuntament, des d’on recorre, durant dues hores, diversos espais significatius de la localitat com ara Can Falc o Can Llopis, continua per les vinyes de l’Hospital de Sant Joan Baptista i fins acabar al mateix Centre d’Interpretació, un edifici del segle XVIII amb una arquitectura única, on hi ha la vinya urbana d’aquesta varietat de raïm i al Wine Bar del qual la ruta acaba amb un tast. Enmig, no només una lliçó d’història, apunta Gràcia, sinó “relats interessants i divertits” sobre la vida al poble en relació a la vitivinicultura i, en concret, amb la malvasia.

La vila de Sitges, envoltada de vinyes en una fotografia antiga. | Centre d’Interpretació de la Malvasia

Olor de Most és, clarament, una aposta per l’enoturisme, en la línia d’altres propostes del Centre d’Interpretació de la Malvasia, en una ciutat on “normalment el turisme és de sol i platja o bé gastronòmic”, recorda Alba Gràcia, que sempre havia cregut fermament que aquest tipus de producte podia funcionar. “Som a la Carretera del Vi, a Enoturisme Penedès… les nostres malvasies, tot i que són vins de taula, també les presentem a concursos”. Tot plegat, conclou, amb un objectiu molt clar: “Volem ser el pal de paller de la malvasia i per això fem tasts d’aquesta varietat amb vins d’arreu del món”.

La ruta va començar per Setmana Santa amb un ple absolut i un públic, explica Gràcia, que va acabar “molt content”. Té un preu de 18€ pels adults –15€ amb descompte– i té una durada de dues hores. Es fa el primer dissabte de cada mes a les 11 del matí, si és en català, o a les 5 de la tarda, si és en castellà. Aquesta activitat requereix reserva prèvia a https://www.entrapolis.com/entradas/olor-de-most-placa-de-lajuntament. Hi ha la possibilitat de fer aquesta ruta en altres horaris però, en aquest cas, cal que sigui per a un grup de, com a mínim, sis persones.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa