Diuen que pedalejar de forma regular redueix el risc d’infart i allarga la longevitat. Si encara no ets un fanàtic de la bicicleta, potser el fet de combinar unes bones vistes i vi t’animi a fer una activitat d’allò més completa. “Ve molta gent de diferents llocs, principalment de Barcelona, que descobreixen els cellers, fan la ruta amb bicicleta proposada i s’enduen una molt bona experiència”, segons expliquen fonts oficials de l’Ajuntament de Subirats, a Vadevi.
Maridar un vi no només vol dir complementar-lo amb el paladar; maridar-lo significa embolcallar-lo d’un moment que el faci inoblidable. I precisament això és el que ofereixen les rutes en bicicleta pels cellers: un record que transforma el tast en una experiència multisensorial. A Catalunya, moltes Denominacions d’Origen (DO) han sabut veure el potencial d’aquesta combinació, i avui dia el cicloturisme enològic és una realitat consolidada.
Vi, paisatge i salut
A Subirats, el municipi del cor del Penedès, la proposta ha arrelat amb força. El consistori local, juntament amb empreses de la zona, ha impulsat un servei de lloguer de bicicletes que permet als visitants recórrer el territori de forma autònoma o guiada. Segons el tècnic de turisme municipal, l’oferta té molt èxit i una bona acollida del públic en general: “Oferir un servei de lloguer de bicicletes va ser una aposta de l’Ajuntament i està consolidada aquí al territori. Tenim un conveni amb una empresa i ve molta gent de diferents llocs, principalment de Barcelona”, afegeixen des de l’ajuntament del municipi penedesenc.

La Denominació d’Origen Penedès ha estat pionera en aquesta proposta, oferint recorreguts en bicicleta que permeten gaudir de les vinyes, el paisatge de relleu pla de la zona i vistes a Montserrat, conèixer als viticultors locals, gaudir d’un bon esmorzar català, visitar cellers familiars i tastar alguns dels millors caves i vins de la regió.
Economia circular i territori
Aquesta forma de turisme no només beneficia els visitants, sinó que també representa una oportunitat per al desenvolupament local. Els petits productors i cellers familiars, sovint amb dificultats per competir amb grans marques, troben en aquestes rutes una manera de donar a conèixer el seu producte des d’una òptica molt més propera i humana. Les visites als cellers es converteixen en espais de conversa, d’històries familiars i de tastos íntims, molt allunyats de les grans produccions industrials. Segons descriuen des de l’Ajuntament de Subirats: “És una proposta que funciona bé durant totes les èpoques de l’any. S’ha convertit en un reclam cap a la nostra localitat”.
A la Catalunya Central, l’empresa Tracks de Bacus també organitza rutes temàtiques relacionades amb la cultura del vi a la DO Pla de Bages. “És una proposta una mica més completa, pensada per a persones acostumades a fer sortides amb bici. Es recorren entre 30 i 55 quilòmetres al dia”, explica el responsable del projecte, Carles Casas, a Vadevi.
L’opció de Tracks de Bacus ha permès professionalitzar les experiències de cicloturisme enològic a Catalunya. “Normalment, els participants porten la seva pròpia bicicleta. La ruta més popular és la de dos dies, i nosaltres ens encarreguem de facilitar l’allotjament. El primer dia fem una reunió informativa per explicar el recorregut i els punts d’interès, i ens ocupem de traslladar l’equipatge fins al següent allotjament”, detalla Casas, recordant que durant la ruta es fa la visita a dos cellers amb maridatge inclòs.
El cicloturisme, una via per descobrir patrimoni
Durant el recorregut s’ofereix l’opció de visitar fins a 3 cellers on els ciclistes poden fer un tast i comprar els seus vins. Les rutes per etapes amb bicicleta poden durar de 2 a 5 dies. El ciclista rep la informació necessària per gaudir de la ruta i l’empresa s’encarrega de portar l’equipatge fins a l’allotjament.
Tot plegat forma part d’un canvi de model turístic que cada vegada guanya més pes: un turisme sostenible, de proximitat i centrat en l’experiència. Fer cicloturisme enològic a Catalunya no és només beure vi o pedalejar, sinó comprendre el territori a través dels seus ritmes i sabors.