VadeVi
El Pla de Bages brinda pels seus 30 anys al Mon Sant 

El passat dimecres 29 d’octubre, el Monestir de Sant Benet de Bages va acollir la celebració dels 30 anys de la Denominació d’Origen Pla de Bages, en un acte ple d’emoció, reconeixements i orgull pel territori. Un escenari emblemàtic per commemorar tres dècades de feina col·lectiva que han consolidat el Bages com una de les DO més singulars i arrelades del país.

La celebració, conduïda amb sensibilitat i calidesa per la meteoròloga Gemma Puig, va començar al celler del monestir, on el president de la DO, Carles Playà, va donar la benvinguda als assistents i va remarcar la importància d’aquest aniversari com a fita col·lectiva: “El Pla de Bages és molt més que una denominació d’origen. És la suma d’unes vinyes, d’unes famílies, d’un paisatge i d’una manera d’entendre la terra. Avui celebrem trenta anys de constància, de treball i d’orgull compartit”, va afirmar. Carles Playà també va subratllar el valor de la recuperació de varietats autòctones com la picapoll o la mandó, que han esdevingut símbols d’identitat i diferenciació per als vins de la zona.

Vi, música i emoció al celler del monestir

Després de la benvinguda institucional, els assistents van viure una experiència sensorial especial: VIVIVI, una proposta que combina vi, violí i violoncel per expressar, a través de la música, les emocions que transmet cada copa. L’activitat, dirigida per la sommelier i propietària de l’empresa La Gastronòmica, Clara Antunez, va convertir el tast en un diàleg entre melodia i territori. Els sons del violí i el violoncel van omplir el celler amb una atmosfera íntima i pausada, que convidava a escoltar, olorar i degustar d’una manera més profunda. Una experiència poètica i inspiradora que va posar en valor la sensibilitat que hi ha darrere de cada vi del Bages.

A continuació, es va fer un reconeixement als antics secretaris i presidents de la DO Pla de Bages, que han contribuït a construir-ne la trajectòria durant aquestes tres dècades. L’actual secretària, Eva Farré, va dedicar unes paraules plenes d’emoció per posar en relleu la feina sovint invisible, però essencial que fan les persones que han passat per l’estructura de la denominació: “Cada pas endavant, cada projecte i cada vi que avui representa el Bages és fruit d’un treball constant i discret. Gràcies a tots els que heu fet possible que la DO sigui avui una referència de qualitat i autenticitat”, va expressar, enmig d’un càlid aplaudiment.

Després d’aquesta primera part, l’acte es va traslladar a l’espai La Fàbrica del Mon Sant Benet, on es va oferir un aperitiu a peu dret elaborat per l’equip gastronòmic del recinte, acompanyat d’una barra de vins de tots els cellers de la DO Pla de Bages. Va ser un moment de trobada i intercanvi entre elaboradors, institucions i amics del vi, que van poder brindar plegats per tres dècades de treball compartit.

Foto de família del 30 aniversari de la DO Pla de Bages / Dani Casas
Foto de família del 30 aniversari de la DO Pla de Bages / Dani Casas

Entre copa i copa, van arribar els discursos institucionals, que van comptar amb la presència de diverses autoritats. Hi van intervenir Joan Carles Batanés, alcalde de Sant Fruitós de Bages; Marc Aloy, alcalde de Manresa; Eloi Hernàndez, president del Consell Comarcal del Bages; i Carles Playà, president de la DO Pla de Bages. Tots ells van coincidir a destacar el paper clau que juga la denominació com a motor econòmic, cultural i identitari del territori. Van reivindicar la tasca dels viticultors, la preservació del paisatge i la capacitat del Bages per generar sinergies entre el món rural, la gastronomia i el turisme sostenible.

El moment més destacat de la nit va arribar amb la intervenció del president del Parlament de Catalunya, el Sr. Josep Rull, que va voler acompanyar el sector en aquest aniversari tan especial. En el seu discurs, Rull va felicitar la DO per la seva trajectòria i va subratllar el valor del vi com a expressió de país.

La vetllada va continuar amb un sopar servit a taula, també a càrrec del Mon Sant Benet, que va incloure dos plats maridats amb vins de la DO. L’ambient va ser distès i festiu, amb brindis, somriures i la sensació compartida que el Bages viu un moment de maduresa i projecció. Gemma Puig, que va conduir l’acte amb elegància i proximitat, va cloure la nit recordant la connexió entre el temps, la vinya i la identitat: “El vi és una manera de llegir el pas del temps. Cada anyada és diferent, com cada etapa d’una vida, però totes expliquen d’on venim i cap on anem”.

Un cambrer servint un vi al 30 aniversari de la DO Pla de Bages / Dani Casas
Un cambrer servint un vi al 30 aniversari de la DO Pla de Bages / Dani Casas

Trenta anys d’una història que va molt més enllà

La commemoració dels 30 anys de la DO Pla de Bages no va ser només una celebració institucional. Va ser una declaració d’amor al territori, a la feina ben feta i a la continuïtat d’un projecte compartit per viticultors, elaboradors, institucions i amants del vi. Tres dècades després de la seva creació, el Pla de Bages continua consolidant-se com una denominació d’origen amb identitat pròpia, compromesa amb la sostenibilitat, la qualitat i el patrimoni. I ho fa des del cor de Catalunya, fidel a les seves arrels i amb la mirada posada en el futur.

Com va resumir Carles Playà en un dels moments més emotius de la nit: “El Bages ha demostrat que amb constància i estima per la terra es poden fer grans coses. Si hem arribat fins aquí, és gràcies a tots els que heu cregut en aquest somni col·lectiu”. I amb un últim brindis, entre copes de picapoll i converses sinceres, el Bages va celebrar no només trenta anys de DO, sinó segles de vinya, d’esforç i de vida.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa