VadeVi
Remeis casolans per passar la ressaca de Cap d’Any

Despertar-se amb mal de cap l’1 de gener és una de les situacions més comunes que viuen els catalans; i qui diu mal de cap diu ressaca. Sense dubtes, aquest és un dels malsons de tothom qui es pren algunes copes de més per celebrar l’any. Si bé és cert que es dona molta importància als combinats i el seu efecte devastador l’endemà, el vi i els escumosos passen més desapercebuts. La seva naturalesa lleugera i fresca fa que passin per la gola gairebé sense fer soroll, el que provoca en molts casos fer més gots del que un hauria de fer. Com que aquesta no és una situació nova, hi ha diversos remeis que han acompanyat els catalans de generació en generació. Alguns dels més estrambòtics passen de pares a fills i els que semblem més normals són considerats llegendes urbanes. La realitat, doncs, és que ningú té la fórmula secreta per passar una ressaca, però Vadevi ha fet un petit recull de consells que podrien funcionar -o no-.

“La ressaca es refereix a un conjunt de símptomes que ocorren a conseqüència de beure massa alcohol. Els símptomes característics inclouen cansament, feblesa, set, mal de cap, dolor muscular, nàusea, mal de panxa, vertigen, sensibilitat a la llum i al soroll, ansietat, irritabilitat, suor i pressió arterial alta”, assegura l‘Institut Nacional de l’Alcoholisme. De fet, tot i ser una simptomatologia extensa pot variar segons la persona i també la classe de beguda. D’aquesta manera, és evident que qualsevol remei casolà podrà ajudar a la millora i el benestar de la persona, però no hi ha cap evidència científica que existeixi la cura ràpida de la ressaca, sobretot combinada amb una llarga nit sense dormir.

Gaspatxo o suc de tomàquet

Per combatre la deshidratació que produeix la ressaca es necessita alguna beguda molt hidratant. No és cap secret que el suc de tomàquet té aquesta característica i, per tant, es converteix en un bon aliat en aquests moments. Així i tot, no és un aliment extremadament comú a les cases, la qual cosa podria suposar un trasbals per la persona que se l’ha de beure. Per això, el Gaspatxo acaba sent una opció molt vàlida, perquè gràcies als seus components, fa el mateix efecte que el suc de tomàquet i és un aliment més fàcil de trobar a una nevera convencional.

La cervesa i el vermut

Els més valents posen sobre la taula una teoria molt esbojarrada. Segons algunes llegendes urbanes que corren pels pobles catalans, despertar-se després d’una nit de festa a l’hora del vermut i fer la beguda que dona nom a la pausa del migdia és la solució definitiva per la ressaca. En aquest sentit, les males llengües argumenten que si continues bevent en menys mesura, la ressaca disminueix. Una idea completament falsa, però que en molts moments serveix d’excusa per fer-se la cerveseta després d’una nit de festa.

El vermut és un producte de llarga tradició catalana | Foto: Unsplash

Un bol d’aigua freda

Posar el cap sota l’aigua freda per fer desaparèixer la ressaca no és una novetat, però algunes xarxes socials ho han tornat a posar en punt de mira. La clau que asseguren que és la definitiva consisteix a omplir un gran bol amb aigua freda i afegir-hi glaçons. Un cop la temperatura de l’aigua baixa cal posar-hi el cap a dins i esperar uns segons.

Xarrup de ratafia amb una clara d’ou

Ara bé, el remei que posa més en dubte la veracitat d’aquestes llegendes urbanes és el que sembla sortit d’una pel·lícula de terror. Algunes àvies catalanes confien en aquest consell per fer passar tots els mals, fins i tot la ressaca. En aquest sentit, el remei més antic i tradicional és el xarrup de ratafia amb clara d’ou. Aquesta estranya combinació, segons diuen algunes àvies, fa que el cos tregui tot allò que no necessita i, per tant, deixa amb una sensació benestant després. La realitat, però, és que com el cafè amb sal, la ratafia i l’ou només són una ajuda més per vomitar i, com a conseqüència, treure part de l’alcohol ingerit.

El que és evident, però, és que cap d’aquests remeis té una efectivitat provada i simplement són algunes maneres que té la gent per intentar trobar-se millor. El consell més important per no tenir ressaca és controlar el beure i combinar-lo amb una bona hidratació durant la nit, és a dir, fer alguns gots d’aigua. Només així es podrà evitar el mal de cap i malestar general de l’endemà al matí sense perdre l’oportunitat de tastar un bon vi o escumós.

Més notícies
Notícia: Codorniu Ars Collecta Blanc de Noirs Gran Reserva 2019, el millor maridatge pel sushi
Comparteix
És un cava molt versàtil que combina especialment bé amb plats on el protagonista és el marisc i el peix cru
Notícia: L’OIVE assumeix les funcions de l’Observatori Espanyol del Mercat del Vi
Comparteix
Mesos després de l'anunci de la dissolució de l'organització, ambdues entitats fan un comunicat conjunt de cessió de l'activitat a partir de l'1 de gener del 2025
Notícia: La defensa dels detalls, el paper dels sommeliers als restaurants
Comparteix
Parlem amb dues sommeliers expertes, Sílvia García i Gemma Muray, sobre la figura d’aquest professional dins del món de la restauració
Notícia: Les propostes d’enoturisme per regalar aquests Reis
Comparteix
L'escapada perfecta per a gaudir amb família, amics o parella de la mà de tres grans cellers catalans

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa