VadeVi
El retorn dels vins catalans a Barcelona
  • CA

El sector vitivinícola català reivindica des de fa anys la participació activa de Barcelona com a aparador del vi de Catalunya. La capital catalana és el centre neurològic de bona part del teixit empresarial del país i els cellers no volen quedar arraconats. Després d’anys de sequera i la recent tendència a la baixa del consum, les Denominacions d’Origen catalanes reclamen més que mai que se’ls doni un espai més gran de promoció, i quin millor que la ciutat que més turistes atrau del món. És per això que des de l’Institut català del Vi i la Vinya (INCAVI) han organitzat una jornada divulgativa i cultural per la Mercè, en un horari ininterromput d’11:00 a 20:00 h.Una fita pràcticament històrica, donat que els últims anys la capital catalana no era el màxim exponent de promoció del vi. Una iniciativa, doncs, que tot i ser celebrada per tots, s’exigeix des del sector que sigui el principi de la cursa de promoció del vi català.

Els Jardins del Palau Robert han estat rebent visitants des de l’obertura de l’acte. La gent no ha deixat passar l’oportunitat de tastar les més de quaranta referències de les 12 denominacions d’origen de Catalunya. Nacionals i internacionals han comprat les entrades anticipades i s’han plantat a la porta dels famosos jardins barcelonins fins al punt que a part de la Diagonal s’hi han pogut veure algunes cues. “Podríem arribar als 2.000 visitants”, expliquen des de l’esdeveniment fonts de l’INCAVI a Vadevi. D’aquesta manera, nombroses persones han decidit passar l’hora del vermut de la Mercè acompanyats d’una copa de vi català, servida en alguns casos per presidents de DO. “Estem contents d’haver tornat a Barcelona”, explica Carles Playà, president de la DO Pla de Bages.

No és la primera vegada que es fa un esdeveniment del vi a Barcelona de la mà de l’administració pública. Anys enrere es feia l’anomenada Festa del Vi, que es va perdre abans de la pandèmia i ja no va tornar. Alguns veterans com Playà recorden aquella època com el gran boom del vi català i insisteixen que aquest esdeveniment “està molt bé”, però lamenten que “es fa petit”. Una opinió similar té Maria Rosa Blanch, presidenta de la DO Tarragona qui també es mostra contenta amb l’esdeveniment, però demana que sigui una de les moltes iniciatives que busqui ajudar encara més el vi català: “Necessitem encara més coses, sobretot aquelles DO petites que soles no podem”, remarca Blanch. 

Tot i la visió crítica dels presidents -que en tot moment fan èmfasi en la bona iniciativa- en general es respira un aire de celebració i gaudi. Tant el mateix INCAVI com Pol Aluja, comunicador del sector vitivinícola, cara de la iniciativa Aroma de vi i un dels animadors de la festa, confirmen l’èxit d’aquesta festa que ha aplegat a tants curiosos al món del vi. “És molt xulo que es faci una cosa així i més a Barcelona”, repeteix Aluja, qui afegeix que “l’espai ha estat bastant ple durant tot el dia”. També l’INCAVI remarca la importància de la iniciativa i la felicitat que comporta veure els Jardins del Palau Robert plens.

Imatge del tast de vins catalans de les Festes de la Mercè de Barcelona / Júlia Catarineu

Recuperar Barcelona

Pels presidents de la DO Pla de Bages i la DO Tarragona aquesta iniciativa ha de servir per recuperar Barcelona. En aquest sentit, des del sector es fa molta crítica constructiva de la implicació de la capital catalana en el sector del vi. Playà afirma a aquest diari que un esdeveniment com aquest apropa el consumidor final a les DO, però “costa molt fidelitzar, sobretot amb els estrangers”. També Blanch reconeix les dificultats que té aquesta fira, en termes de fer nous clients: “No podem vendre ampolles, s’ha de fer tot a través del QR i aquí podem perdre gent pel camí”, diu la presidenta de la DO Tarragona. Així doncs, ambdós al·leguen que calm més promoció i reflexionen no només sobre el paper de l’administració sinó de Barcelona com a capital del vi català: “Necessitem més iniciatives; aquesta ha estat bé, però en volem més”, sentència Playà.

En definitiva, la iniciativa ha aplegat a molts curiosos i ha donat un lloc a Barcelona a les DO, les quals sentien que feia temps que l’havien perdut. Durant tot el dia, la gent ha passat pels diferents estands, ha preguntat i ha tastat diferents vins. Les tapes per picar s’han acabat abans de tancar l’esdeveniment i mentre el fred d’octubre s’escolava pels racons dels jardins, més interessats han parat davant de la porta dels jardins, llegint des de fora el cartell que anunciava el retorn dels vins catalans a Barcelona per la Mercè.

Imatge del tast de vins catalans de les Festes de la Mercè de Barcelona / Júlia Catarineu
Més notícies
Notícia: Celler Abadal, primer d’Europa amb el distintiu Fire Wine contra els incendis
Comparteix
La iniciativa del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) reconeix les vinyes com a aliades en la prevenció i contenció del foc en un context marcat pel canvi climàtic
Notícia: El vi, entre la polèmica i la ciència
Comparteix
Un informe retirat als Estats Units reobre el debat sobre els beneficis del consum moderat i els seus possibles riscos
Notícia: Tret de sortida a la quarta edició dels Premis Vinari d’Enoturisme
Comparteix
La principal novetat del concurs d’enguany és la creació del Premi Vinari a la Millor Empresa de Serveis de Promoció d’Enoturisme Català
Notícia: La màgia de la verema: cinc cellers catalans on viure-la intensament
Comparteix
Tant si busques sostenibilitat, història, tradició o festa, et presentem cinc cellers on gaudir d’una verema inoblidable i brindar després amb els fruits collits

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa