La gastrosexologia és una idea que neix de la combinació de la psicologia, la sexologia i la gastronomia i que, des d’un punt de vista científic, mira d’explicar “la ciència del plaer” que s’amaga darrere del sexe, el menjar o el vi. Mónica Novas, psicòloga clínica, sexòloga i creadora gastronòmica gallega, imparteix xerrades sobre aquest camp que, diu mira d’explicar “els mecanismes d’excitació” que hi ha en aquestes activitats.

L’objectiu, afirma en un article a Vinetur, és “deixar-te portar per aquestes sensacions plaents que sempre hem sentit en tastar alguns productes o plats però aprofitant el coneixement de la psicologia i la sexologia” per tal de potenciar-les. Novas, que elabora vi pel seu propi consum, també l’inclou als tallers que organitza, però la seva carrera va començar en la relació entre gastronomia i psicologia, aplicant la teràpia cognitivoconductual en nens a través de cursos de cuina.

Menjar i vi
Menjar i vi

Pionera en l’ús d’internet, Novas va iniciar-se amb un bloc sobre gastronomia el 1996, i des d’aleshores ha mirat d’explicar per què passen coses com ara l’estímul que desperta veure algú cuinant. La ment activa la segregació d’endorfines, l’anomenada “hormona de la felicitat”, que s’allibera a través de la medul·la espinal i de la sang i que fa la funció d’una mena d’opiaci natural que modula el dolor, la reproducció, la temperatura corporal, la gana i les funcions reproductives.

Les ponències de Novas tenen com a protagonistes la xocolata, que conté feniletilamina i serotonina, estimulants sexuals lleus; o el cava, que pot ser un bon desinhibidor. Tot plegat per demostrar com la gastrosexologia ofereix una explicació científica als mecanismes psicològics, sexològics i de suggestió del plaer que produeixen alguns productes. A vegades, a més, estem preparats per rebre aquestes sensacions a causa de les olors, la música, imatges o pel·lícules, que alliberen les endorfines fins i tot abans del consum, com passa durant els preliminars del sexe.

Menjar i vi
Menjar i vi

Tot i això, la psicòloga puntualitza que els seves sessions no tracten de “pornografia, ni d’aliments afrodisíacs ni de productes amb algunes formes”, per bé que alguns aliments com les ostres, per exemple, tenen molt de zinc, que es relaciona amb la regulació de la testosterona en els homes, és clau per a la salut sexual i molt important per a la producció d’esperma.

Tornant al vi, també té la capacitat d’impulsar la líbido, no només com a desinhibidor sinó també per l’experiència que suposa degustar-lo, de l’olor i el color fins al gust, especialment en el cas del vi negre. Novas arriba fins i tot a dir que un tast de vins pot donar sensacions “semblants a les de l’acte sexual” i que el vi ens pot fer “reviure la sensació de desinhibició que sentim quan ens apropem a l’orgasme”.

És per això, conclou, que en una mesura adequada pot ser una arma gastrosexològica preliminar de primer ordre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa