VadeVi
Solidaritat en cada copa: projectes vitivinícoles pels afectats per la DANA

La DANA ha deixat imatges desoladores en tot el País Valencià. Cases destrossades, persones desaparegudes i quantitats indecents de fang i brutícia recorren els carrers de moltes ciutats del territori. La situació insostenible ha fet que milers de voluntaris es traslladin a les poblacions més afectades per ajudar a netejar tot allò que les riuades s’han endut. Paral·lelament, però, i com sempre passa amb una desgràcia d’aquestes dimensions, tota ajuda es queda curta. Davant d’aquesta impotència alguns cellers han decidit posar el seu granet de sorra i s’han convertit en recaptadors de solidaritat. Sigui destinant fonts o bé fent activitats exclusives per a donar els beneficis als afectats, un bon grapat d’iniciatives han anat sorgint en les últimes setmanes per demostrar que la unió fa la força.

Vilafranca del Penedès és un dels bressols del sector vitivinícola català. Amb infinitat de cellers i històries centenàries al voltant del vi, aquesta ciutat de l’Alt Penedès s’ha convertit en la protagonista de fires, esdeveniments i museus relacionats amb aquest producte tan identitari de les terres catalanes. El seu projecte Fira’t de Vi és ja un emblema a la ciutat, ja que aquesta iniciativa proposa posar sobre la taula diferents vins de petits cellers perquè els assistents puguin tastar-los en un ambient distes i didàctic. Cada any, s’emmarca dins de les jornades del Festival del Most -també molt característic de Vilafranca- i consisteix en un cicle de micro fira al pati del Vinseum. Aquest any, però, la DANA s’ha apropiat de tota felicitat, i per això des de la mateixa organització han volgut fer-li front amb una iniciativa solidària. Tal com explicava en un comunicat el mateix Vinseum, “el Fira’t destinarà el 100% dels ingressos a la Creu Roja, organització humanitària que està treballant a peu de carrer per ajudar a la població afectada”.

Aquest projecte, que per primera vegada ha fet un gir solidari no només va destinat a les persones que participen en la fira, sinó també els cellers que presenten els seus productes. Tanmateix, Vinseum va obrir les portes d’aquest tast solidari el passat dijous a partir de les 19 hores, i tot i que encara no s’han publicat les xifres de participació, centenars de persones assisteixen cada any el Festival del Most, el que podria indicar que pel mòdic preu de 10 euros, aquests mateixos haurien contribuït en les ajudes de la Creu Roja. A més, tots els productes que s’hi hauran anunciat han estat donats pels cellers participants. “Gràcies a l’esperit solidari dels cellers per aquesta causa, qui vulgui pot contribuir està donant al poble valencià”, remarcava l’organització de l’esdeveniment.

Copa de vi blanc i negre

Molt més que cava a una botiga

No només són les grans organitzacions les encarregades de fer arribar aquesta solidaritat vitivinícola a València. De fet, també hi ha hagut algunes iniciatives destacades en espais més petits. En aquest cas, quan una empresa sent la necessitat de participar en aquests projectes ho fa posant a l’abast l’activitat que tots els consumidors adoren: els tasts. Una vintena de persones van assistir el passat dijous al tast solidari del tretzè aniversari de Vinicia, una botiga de vins especialitzada de Lleida. Aquesta vinoteca va presentar els vins de llarga criança del celler Kripta en un esdeveniment únic. Segons les xifres que han publicat els organitzadors, van recaptar un miler d’euros “que donaran íntegrament a l’ONG World Central Kitchen del Xef José Andrés per ajudar als afectats per la Dana al País Valencià”, tal com assegurava Gregori Albareda, sommelier i propietari de la botiga.

La participació activa dels cellers

Botigues, fires, però també cellers s’han unit a aquest moviment per València. A la Conca de Barberà, el celler familiar Rendé Masdeu organitza un tast dels seus millors vins ecològics pels afectats per la DANA. La iniciativa es durà a terme el pròxim dissabte 23 de novembre a les 19h al seu celler. Per un total de 15 euros els participants podran gaudir dels millors vins acompanyats de quatre pans i quatre formatges que faran descobrir noves combinacions i sabors. El millor del tast, però, serà que la recaptació anirà destinada en un 100% a les persones que han perdut els seus familiars i les seves llars en la catastrofe.

Més notícies
Notícia: Units per sobreviure: el futur cooperatiu de la vinya catalana
Comparteix
Les cooperatives de vins i caves del territori s'enfronten a un nou horitzó on preval la rapidesa de comercialització i la identitat del producte | S'obren els dubtes sobre l'efectivitat del model tradicional d'aquestes associacions centenàries
Notícia: Envelliment submarí de vi: l’aposta de tres cellers tarragonins 
Comparteix
Inspirat en l’herència romana i en el paisatge vinícola, aquest projecte impulsat per tres cellers del Camp de Tarragona envelleix vi en àmfores submergides a vint metres de profunditat davant de la costa tarragonina 
Notícia: Els vins del Penedès mariden la gastronomia britànica a Londres
Comparteix
Una setzena de cellers referents al territori volaran a la ciutat el 27 de novembre amb les seves ofertes més especials de vi
Notícia: La Fira del Vi de Rubí torna a batre rècords
Comparteix
La mostra que reuneix els guanyadors dels Premis Vinari a la ciutat vallesana incrementa un 16'4% els tastos respecte a l'any passat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa