Fa anys que el vi va acompanyat de certa flaire elitista. El consum d’aquest elaborat tan arrelat a la cultura ha caigut a escala mundial i els catalans no en són una excepció. En part per la complicació que envolta el llenguatge d’aquest elaborat i per la desconnexió dels joves amb els vins, el sector vitivinícola passa per un moment complicat en l’àmbit de consum. Trencar amb aquestes barreres no és una tasca d’un sol dia, però cada vegada més cellers, divulgadors i sommeliers se sumen a la causa de la democratització del vi. També la població sembla més oberta a gaudir del vi més enllà del beure. Tastar sense complexos. Guia per gaudir del vi és l’intent d’acostar l’elaborat als catalans que un dia se’n van desentendre; un llibre que s’allunya de rigideses i dificultats. Sense renunciar a les paraules grans i els tecnicismes, busca arribar al públic general amb un to divulgatiu i fàcil. “Aquest llibre és un manual de consulta; no és un llibre per sommeliers, és un llibre per tothom”, assegura Ramon Roset, autor, sommelier i director dels Premis Vinari.
L’obra de Roset és el trentè llibret de la Col·lecció Envinats, de l’editorial ViBop. Des de la llibreria La Impossible, Montserrat Serra, editora del llibre, i el mateix autor han assegurat que aquest escrit ha estat complicat de coure. “En preocupava molt el to”, ha dit Roset. D’aquesta manera, el sommelier reconeix que va agafar un antic manual de com tastar editat per l’INCAVI als anys 80 i va comprendre que s’havia de fer quelcom més dinàmic, “sense tanta ciència”, explica Roset. Així doncs, Tastar sense complexos és un llibre lleuger, d’unes 80 pàgines que en cinc capítols dona totes les eines necessàries perquè algú que s’introdueixi al món del vi pugui gaudir més enllà de la ingesta. Segons el mateix autor, aquest llibre “no vol ensenyar a tastar”. En aquest sentit, Roset sentencia que “no és la invenció del mètode de tast Roset” i, per tant, és només un recull d’elements, paraules i expressions que els professionals utilitzen, però la gent del carrer no entén.

La importància del llenguatge del tast
Si bé és cert que el llibre busca defugir de tota dificultat, la realitat és que el llenguatge dels tasts és tècnic. Salinitat, efervescència, acidesa i infinitat d’altres paraules omplen la boca dels sommeliers i divulgadors, tot i que poques vegades es facin entendre. És per això que Roset confirma que no ha deixat de banda “les paraulotes”, és a dir, els tecnicismes que un dia van convertir el vi en un elaborat per elits. El director dels Premis Vinari no vol renunciar a la tècnica, però sí que busca acostar-la a la gent. Per aquest motiu en el llibre concreta el significat de totes aquestes paraules grosses i intenta fer-li entendre al lector que n’hi ha un perquè darrere de tant tecnicisme: “No em puc desempallegar d’aquestes paraules, però si explicar per què s’utilitzen”, remarca Roset.
