VadeVi
El desert de Nègueb recupera dues varietats de raïm de fa 1.500 anys

Unes excavacions fetes fa uns mesos al Parc Nacional d’Avdat, a Israel, van permetre identificar diverses troballes significatives, entre les quals, llavors de raïm que van provar ser molt antigues i, que demostraven que en aquest país hi ha hagut una llarga tradició vinculada amb la vinya i el vi. Entre les varietats de raïm identificades, en destacaven dues d’autòctones de la zona del Nègueb, la Sariki i la Beer.

Ara, uns mesos més tard, la mateixa localització ha volgut fer un pas més i replantar les dues varietats de raïm que haurien estat plantades al territori ara fa uns mil cinc-cents anys. El projecte actual de replantació, recull Vinetur, s’estén per la zona de Winepress Trail, i ocupa tres parcel·les properes als cinc antics cellers que també s’han descobert durant les excavacions. Aquesta nova plantació sumarà les dues varietats israelianes amb altres que ja hi ha plantades a la zona, com les chardonnay, chenin blanc, sauvignon blanc, malbec, merlot, cabernet sauvignon i petit verdot.

El disseny de la plantació, expliquen, s’inspira en les tradicionals estructures vinícoles que s’haurien fet servir a Israel durant els períodes de la Mishná i el Talmud (segles I a VII dC). Les llavors han estat analitzades per un estudi d’ADN, que ha liderat el professor Guy Bar-Oz de la Universitat de Haifa, en col·laboració amb el Dr. Meriv Meiri, de la Universitat de Tel Aviv i especialistes de l’Autoritat d’Antiguitats d’Israel.

Replantació de les varietats | Foto: Danna Avidan, Negev Tourism

Sariki i la Beer feien vins reputats a l’època

Aquestes dues varietats de raïm, la Sariki i la Beer són típiques del desert del Nègueb, una regió que durant el primer mil·lenni de l’era actual es coneixia entre els països mediterranis precisament per produir vins de reputada qualitat. Entre els segles IV i VII dC el vi era molt apreciat per l’Imperi Bizantí, però també en altres països com per exemple l’actual Regne Unit.

Aquesta iniciativa, recullen entitats locals, estaria marcant un punt d’inflexió en la tradició vinícola del Nègueb, posant sobre el mapa aquest territori no només per la seva vinculació amb la vinya i el vi, sinó també com a destí turístic emergent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa