VadeVi
Troben a Jerusalem restes de vi especiat de fa 2.600 anys
  • CA

Fa 2.600 anys, a finals de l’època del Primer Temple de Jerusalem, els habitants de la regió, o si més no els qui s’ho podien permetre, bevien vi especiat amb vainilla importada de la península Aràbiga. Així ho indiquen els resultats d’un estudi, publicats a la revista científica ‘PLOS ONE’, que han analitzat els residus que contenien tretze recipients de fang descoberts al jaciment de l’indret on s’alçava el temple, que va ser destruït l’any 586 abans de Crist.

Usos diversos

El treball ha permès saber que aquests recipients, que tenien uns trenta litres de capacitat, no només s’havien fet servir per guardar vi especiat amb vainilla sinó que, de manera alterna, també s’hi guardava oli d’oliva. En qualsevol cas, un descobriment com aquest dóna molta informació sobre el refinament dels gustos de la classe dirigent del Jerusalem de l’època.

L’anàlisi d’aquests gerros, trobats entre les restes del Primer Temple de Jerusalem, pot donar-nos moltes pistes sobre com era la vida en aquella època | Universitat de Tel Aviv

Un cop d’ull a una època llegendària

L’estudi, dirigit per Ayala Amir, del Departament d’Arqueologia de la Universitat de Tel Aviv (Israel) obre una porta molt interessant a una era de ressonàncies bíbliques i el coneixement de la qual ens ha arribat, precisament, més a través de textos religiosos que no pas de registres històrics més fiables.

Gràcies a la cromatografia de gasos acoblada a espectrometria de masses, s’han pogut examinar les restes del fang i descobrir què havien contingut aquells gerros que, com dèiem, es van fer servir en un moment importantíssim de la història de l’Orient Mitjà i, de fet, de tota la cultura judeocristiana: els mesos anteriors al moment en què Nabucodonosor II, rei de Babilònia, va conquerir Israel, va ocupar Jerusalem, va destruir el seu temple i es va endur com a captius al seu país a gran part del poble jueu.

De gran part de tota aquella història, doncs, sovint en sabem més per l’Antic Testament que no pas per restes directes o per altres cròniques, i és per això que aquest tipus d’investigacions resulten tan interessants.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa