La literatura de vins pot semblar una categoria poc coneguda, però la realitat és que centenars de països al món tenen grans biblioteques de llibres relacionats amb el cultiu de vinyes. Tant és així que existeixen els premis internacionals Gourmand World Awards, on cada any participen més de 7.000 llibres de diferents parts del món. Enguany el llibre Origen de la vinya i el vi a Catalunya. Una perspectiva arqueològica i sociològica, escrit per l’arqueòleg Dani López i el sociòleg Lluís Tolosa, ha estat nominat finalista d’aquests guardons, que són els importants del món dedicats als llibres de vins i gastronomia.
En concret, el llibre és finalista en la categoria W3-1 Wine History, on oficialment només hi ha un altre finalista mundial, el llibre francès Le sentiment du Languedoc, de l’autor Marc Mandevielle, publicat per Atelier BAE), amb qui competirà pel premi Best in the World en aquesta categoria concreta. La gran sorpresa -segons han explicat els autors- és que Origen de la vinya i el vi a Catalunya també ha estat proclamat finalista en la categoria més important del concurs, Best of the Best Wine Book, que cada any destaca el millor llibre de vins que s’ha publicat a tot el món, en totes les categories. Així doncs, no només hi ha la possibilitat d’entrar a jugar a les grans lligues de llibres de vins, sinó que un llibre català opta per ser el millor del món. Ara bé, caldrà esperar a la gala de lliurament de premis, que està prevista a primers de l’any 2026, però encara amb data i lloc indeterminat, ja que cada any la gala final s’organitza en una ciutat diferent del món, pendent de confirmació.

L’arqueologia del vi entre les pàgines
El llibre parla dels orígens del vi a Catalunya. A través d’una trentena de jaciments arqueològics i d’una vintena de vaixells enfonsats, localitzats i documentats a la costa catalana, els dos autors han pogut demostrar que són els fenicis els que van portar el vi fins les terres catalanes. Aquesta afirmació fa anys que està sobre la taula, tot i que en un principi s’havia dit que eren els grecs o els romans els portadors d’aquest elaborat tan lligat a la cultura catalana. És per això que Lluís Tolosa va recorrer a l’arceòleg Dani Lopez per intentar trobar les proves que corroboressin el que la comunitat científica fa temps que afirma. Precisament és aquest llibre l’encarregat de posar llum als possibles dubtes i no només això, sinó que ordena i explica les principals proves arqueològiques i les cronologies exactes dels orígens de la vinya i el vi a Catalunya.
Els primers indicadors arqueològics ens remeten a fets que van ocórrer fa 2.700 anys, amb els primers contactes colonials de la Mediterrània oriental, principalment fenicis i grecs. Però tot indica que el consum, el comerç, les primeres plantacions i les primeres elaboracions estan relacionades amb la influència fenícia, més d’un segle abans de la influència grega. Aquest fet té un gran coponent sociològic i és l’indicador principal que el component social que té el vi i que hem adoptat fins a eres més modernes provés d’aquests primers passos que van fer els fenícis.

Per altra banda, la investigació dels dos autors ha pogut plasmar dins d’aquest llibre el primer contacte que té el vi amb Catalunya. La prova més antiga de les pràctiques vitivinícoles al territori s’ha localitzat al jaciment de la Font de la Canya, a Avinyonet del Penedès, amb cronologia del segle VII aC. A més, se li afegeix un gran recull d’altres documents, jaciments i vaixells enfonsats d’un grapat d’arqueòlegs que, gràcies al Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) també s’han pogut incloure en el llibre. Tot això ha permès als autors documentar un viatge als orígens de la vinya i el vi a Catalunya, amb totes les seves implicacions socials, culturals, econòmiques, polítiques i simbòliques, que els autors aborden des de l’arqueologia i la sociologia.
Un vi per acompanyar la lectura
El llibre és un passeig per la història del vi català i els seus orígens. Catalunya té una cultura vitivinícola innegable, pero aquest elaborat ha anat canviant amb els anys. Per endinsar en aquesta lectura, els autors demanen paciència i també una bona part d’imaginació que porta el lector fins a l’inici de tot, l’època fenícia. És per això que les presentacions del llibre van acompanyades d’un Judes Macabeu, un vi fet a l’antiga per Dani López, d’Arqueovitis i Josep Anton Escofet, d’Heretat Laverna. Sota aquesta marca, el vi s’elabora seguint les pautes arqueològiques que mostren una viticultura antiga d’emparrat de la vinya, com explicava Plini El Vell (23-79 dc), i una elaboració en dolia de ceràmica semisoterrada. Tot això dins del jaciment arqueològic d’època romana (segles II aC – segle III dC) que actualment tenen en procés d’excavació i adaptació per a les visites enoturístiques. En definitiva, un vi perfecte per degustar mentre probablement la història més antiga lligada a la cultura vitivinícola catalana cobra vida en cada pàgina.

