El vi de gel -conegut com a Eiswein en alemany, icewine en anglès i vin de glace en francès- és una autèntica delicadesa enològica elaborada a partir de raïm congelat de manera natural. La tècnica consisteix a deixar madurar més del normal el raïm abans de collir-lo. De fet, la clau es troba en esperar fins a la primera gelada, moment en què els grans es congelen, l’aigua de l’interior s’expandeix i trenca la pellofa. Aquest procés provoca una pèrdua d’aigua i una concentració del sucre i dels aromes. En definitiva, una explosió de sabors dolços amb un punt d’acidesa que enamoren a paladars exquisits de tot el món.
Per molt que sembli una tècnica senzilla, la realitat és que no funciona a tot arreu. Segons descriu la Viquipèdia, perquè els grans es congelin sense fer malbé la fruita només es pot posar en pràctica en zones de clima fred, com Alemanya, el país d’origen i referència d’aquest vi, en especial a les regions del Mosel·la, el Sarre i el Ruwer. Actualment, però, també es fa altres països amb temperatures baixes, com per exemple Àustria o Canadà, on destaquen les regions del Quebec, Ontàrio (zona dels Grans Llacs) i la Columbia Britànica, on també es produeix sidra de gel. El preu d’aquest tipus de vi pot ser força elevat a causa de la seva complexa elaboració i el baix rendiment de la verema. Algunes ampolles arriben fàcilment als 250 euros. Pel que fa a les varietats, tampoc es pot aconseguir un producte de qualitat amb tots els tipus de raïm. En aquest sentit, les més utilitzades són el riesling i el gewürztraminer, tot i que també es fan servir el chardonnay, el vidal (al Canadà) i el cabernet franc per a vins rosats de gel.

L’estat espanyol s’uneix a la tendència
Si bé és cert que el vi de gel és un producte associat al nord d’Europa i Amèrica del Nord, en algunes regions de l’estat espanyol també han començat a elaborar vins amb aquesta fórmula en els darrers anys. El primer vi amb gel fet de manera natural es va elaborar el 2006 a la Seca (Rueda, Valladolid), amb raïm verdejo, pel celler Vidal Soblechero (marca Hissi Clavidor). Tot i això, actualment també es produeixen vins de gel a Miedes (DO Calatayud) amb macabeu i a Torquemada (DO Arlanza, Palència) amb ull de llebre, entre d’altres.