VadeVi
El vi novell torna amb força després d’anys de sequera
  • CA

El vi novell és el primer que s’embotella després de la verema, sense repòs ni esperes. És el vi que arriba abans als paladars i, tot i això, és un dels més desconeguts pel públic general. Un vi aromàtic, amb molts tons de fruita que remarquen la collita precoç. És un vi viu, elaborat amb intervenció mínima, que mostra sense filtres l’essència del raïm i de l’anyada. Enguany, encara hi ha més rebombori al voltant d’aquests vins, ja que seran els primers a arribar al mercat després d’anys de sequera, i alhora els primers que expliquen com les vinyes han afrontat un any de condicions climàtiques extremes, amb episodis de calor intensa i pluges irregulars. Aquest 2025 s’embotellaran prop de 60.000 ampolles de novell, un 15% menys que l’any passat, una reducció atribuïda a la sortida d’un dels cellers participants i a la dificultat de posicionar un vi que és, per naturalesa, de temporada: el seu millor moment de consum és entre l’11 de novembre, dia de Sant Martí, i finals d’hivern.

Enguany, set cellers de cinc denominacions d’origen diferents han elaborat vi novell, demostrant que aquesta tradició és transversal a tot el país. Són els cellers Carles Andreu, Vinícola de Sarral i Vins Petxina, de la DO Conca de Barberà; el Celler Cooperatiu d’Espolla, de la DO Empordà; el Celler Masroig, de la DO Montsant; Maset, de la DO Penedès; i Sant Josep Vins, de la DO Terra Alta. “El repte sempre és trobar públic nou”, reconeix Josep Maria Tegidó, del Celler Cooperatiu d’Espolla a Vadevi. En aquest sentit, les empreses mantenen el pols amb allò que creuen i allò que funciona; en altres paraules, el vi novell és un producte amb molta tradició, però que les noves generacions no sempre coneixen. Aquesta situació sumada a les diferents adversitats meteorològiques que s’han viscut en els últims anys, fan dels cellers que fan vi novell unes empreses úniques, però també amb menys projecció que aquelles que només es dediquen al vi tradicional.

Imatges de la Fira del Vi Novell 2024 / Cedida

Si parlem del vi novell d’enguany, Tegidó explica que gràcies al “règim de pluges normal” la collita també “ha tornat a l’esperada normalitat”. Després d’algunes campanyes més irregulars, el sector vitivinícola torna a respirar amb cert optimisme. Ara bé, l’expert també assegura que “molts d’aquests elements no impacten en el gust del producte final”, sinó que més aviat canvien la producció i la quantitat de raïm collit. Aquest matís és important, ja que, segons Tegidó, la qualitat del vi es manté estable tot i les variacions en el clima. És per això que en un any de bones temperatures i pluges més constants, els grans de raïm s’han multiplicat i “Espolla ha recuperat la producció”, confirma Tegidó. Aquest equilibri entre quantitat i qualitat fa preveure una campanya positiva per als productors de vi novell català.

Un vi amb una institució pròpia

El vi novell és un elaborat que té tota l’administració pública fent-li costat. No és fàcil arribar al públic general amb aquest producte, tot i que clarament té una gran tradició. És per això que diverses campanyes s’emmarquen dins de les dates de la seva venda. “Vi novell. El primer raïm de Catalunya” és una producció impulsada per l’INCAVI que s’estrenarà el pròxim dia 13 de novembre al Vinseum de Vilafranca del Penedès, en el marc del Festival Most. El documental explica el vincle del Vi Novell amb el patrimoni històric de Catalunya a través d’imatges històriques i de personalitats del sector que hi han estat o hi estan lligades. Tot plegat amb la intenció de donar a conèixer els seus valors i fer-lo créixer en reconeixement.

Ara bé, actualment, l’esdeveniment més destacat per celebrar l’arribada del vi novell és la Festa del Vi Novell de Barcelona, organitzada conjuntament amb l’INCAVI i que aquest any arribarà ja a la seva novena edició. Tindrà lloc el 29 de novembre als jardins del Palau Robert i permetrà als assistents tastar tots els vins novells catalans d’aquest any i conèixer els seus elaboradors. L’entrada al recinte serà lliure, però, a diferència d’altres anys, caldrà comprar anticipadament els tiquets per a les degustacions. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa