Deixar de fumar, menjar sa i fer més esport són alguns dels propòsits d’any nou més recurrents. Després de les campanades, moltes persones s’enfronten al que creuen que farà que tinguin millor vida. Una d’aquestes opcions també pot ser reduir el consum d’alcohol. Ara bé, aquesta decisió no sempre ha d’anar de bracet de la prohibició de beure vi o escumosos en les celebracions. Per alguns només implica la reducció de l’alcohol i per altres la substitució de begudes alcohòliques pel seu homònim 0,0. Per aquest motiu, moltes grans marques de vins han decidit apostar per productes sense alcohol, que mantenen tot el seu sabor, però manifesten a la perfecció el desig de viure una vida molt més sana. Vadevi fa un recull d’algunes les marques catalanes d’escumosos que han aconseguit posicionar-se al mercat amb aquestes propostes 0,0 que abracen la tendència healthy i mantenen la qualitat del seu producte, perquè els consumidors puguin continuar gaudint de les celebracions.
Natureo de Família Torres
Fa anys que la Família Torres va posar en marxa la seva marca Natureo. En aquesta nova línia l’alcohol deixa de tenir protagonisme i el celler aposta per begudes amb la mateixa qualitat, però 0,0. Aquest 2025, l’acollida de la línia sense alcohol serà molt més gran. Segons les últimes dades de Torres, enguany tenen una previsió de creixement en valor del 20%. A més, el seu objectiu és continuar liderant aquesta categoria, i per això invertiran un total d’uns sis milions d’euros, entre el 2024 i el 2026, per a la construcció i posada en marxa d’un nou celler de vins sense alcohol a les seves instal·lacions de Pacs del Penedès.
Codorníu Zero
Codorníu (DO Cava) és una de les grans marques de vins escumosos que també va fer el salt a la producció sense alcohol. La botiga especialitzada 15 Bodegas recull aquest famós cava com un dels més famosos per brindar en les celebracions i posa sobre la taula la qualitat de l’escumós 0,0 de la marca. De fet, el mateix enòleg del celler, Bruno Colomer, explica que s’aconsegueix aquest producte mitjançant un procés de desalcoholització del vi. En aquest sentit, l’escumós es produeix amb l’alcohol, però es fa un seguit de passos metòdics perquè quan arribi al consumidor sigui 0,0. Colomer també assegura que “a part de ser idoni per a brindar, Codorníu Zero és un gran acompanyant d’aperitius, mariscos, peixos, amanides amb fruites o flors, verdures, crudités i postres”. D’aquesta manera suggereix que no només és un bon acompanyant per les celebracions sinó per tots els plats d’un menú.

Vilarnau 0,0
El celler Vilarnau no només aposta per les begudes sense alcohol sinó que també escull continuar amb la seva producció orgànica. El cava de la marca catalana també és un dels més comprats en les botigues especialitzades i esdevé un bon acompanyant de les celebracions. Segons explica el mateix celler en la fitxa tècnica de l’escumós, han aconseguit treure tot l’alcohol del vi sense perdre la qualitat ni el sabor que tindria el producte amb alcohol. “D’aquesta manera podem obtenir un producte molt afruitat, amb un gran equilibri entre dolçor i acidesa”, descriu la marca catalana de la DO Cava.
Raimat
L’últim a incorporar-se en aquesta tendència ha estat Raimat, de la DO Costers del Segre, a Lleida. El celler va treure a finals del 2024 la seva selecció de vins sense alcohol. “Els zero segueixen exactament el mateix procés d’elaboració dels vins de Raimat i, al final, se’ls sotmet a un procés per extreure’n l’alcohol sense perdre les característiques organolèptiques ni afegir aromes”, confirmava el celler en un comunicat remès a Vadevi. El mes d’octubre de l’any passat, doncs, Raimat posava a la venda un vi blanc i un rosat 0,0 i se sumava així a la tendència healthy que cada vegada aglutina a més compradors.