VadeVi
Vins de tardor: copes que abracen el paisatge

Quan les vinyes comencen a tenyir-se de groc i vermell i els primers vents freds arriben a les tardes curtes, el vi també canvia de vestuari. Després dels mesos d’estiu, plens de blancs lleugers, rosats i bombolles refrescants, la tardor demana vins que convidin a parar, a observar, a gaudir amb calma. És moment de vins amb una mica més d’ànima, més textura i profunditat, però sense perdre la frescor. Els blancs poden tenir cos i criança, i els negres, sorprenentment, poden ser joves, vius i afruitats. Una manera d’entrar a la tardor amb el paladar en equilibri.

A Catalunya, aquesta època té un accent propi. Des del Penedès fins a la Terra Alta, passant per l’Empordà, el Priorat, la Conca de Barberà o el Bages, cada territori ofereix una expressió diferent del mateix moment: la maduresa sense pes, la calidesa sense excés, l’aroma de fulla seca i terra humida. Els blancs amb criança evoquen el sol que encara escalfa, i els negres joves recorden l’aire fresc que anuncia l’hivern. Beure vins de tardor és, en el fons, una manera d’escoltar el territori. No cal buscar complexitat extrema, sinó vins que acompanyin la transició: quan encara fa prou sol per dinar a fora, però ja ve de gust una copa que escalfi l’ànima. Entre aquests quatre vins que recomana Vadevi -dos blancs que abracen i dos negres que dansen- hi ha tot el que la tardor catalana pot oferir: paisatge, memòria i harmonia.

Copa de vi, servei
Servint una copa de vi negre | Foto: istock

Blancs amb cos: la calidesa dins la copa

Mas Candí – QX (Quatre Xarel·los) 2021 (DO Penedès)

Mas Candí treballa amb respecte absolut per la vinya i una mirada honesta cap al territori. El QX és un monovarietal de xarel·lo procedent de diferents parcel·les de ceps vells -entre 55 i 60 anys- que mostren la diversitat del paisatge penedesenc. La criança es fa en tres tipus de fusta diferents, una decisió que aporta matisos i complexitat sense ocultar l’essència varietal.

A la copa, el vi és profund i vibrant alhora. Hi trobem notes de poma al forn, fruits secs, herbes mediterrànies i un toc lleuger de torrat. En boca és ampli, dens, però viu, amb una acidesa precisa que allarga el record. És un blanc amb cos i elegància, perfecte per acompanyar plats de bolets, arrossos de muntanya o formatges artesans.

Lagravera – Ónra Blanc 2021 (Serra Llarga, Lleida)

Fet a la Serra Llarga, a prop d’Alfarràs (Lleida), l’Ónra Blanc de Lagravera és un vi biodinàmic que neix fora de qualsevol Denominació d’Origen, però amb una identitat molt clara. Està elaborat majoritàriament amb garnatxa blanca i una petita part de sauvignon blanc, combinant el caràcter mediterrani de la primera amb la frescor aromàtica de la segona.

Té una criança parcial en botes i àmfores, que li dona estructura sense perdre puresa. Al nas hi trobem notes de pera madura, albercoc sec i herbes aromàtiques; en boca és dens, equilibrat i llarg. És un blanc que demana atenció, ideal per acompanyar plats de caça menor, peix al forn o formatges curats.

Negres joves i lleugers: frescor amb ànima

Les Acàcies – Desbordant 2023 (DO Pla de Bages)

El Desbordant és una d’aquelles ampolles que defineixen un territori. Elabora’t per Les Acàcies, al cor del Pla de Bages, és un vi on la garnatxa mostra la seva cara més viva i espontània.

En l’àmbit aromàtic, recorda clarament el paisatge boscós de la zona: notes de sotabosc, romaní, espígol i un toc de fruites vermelles fresques -maduixa, gerd, cirera- que aporten una sensació d’espurna al nas. En boca és lleuger, suau, però amb personalitat. Un negre que no busca densitat ni fusta, sinó precisament la immediatesa i l’energia del fruit. Ideal per acompanyar una coca d’escalivada, un embotit suau o unes castanyes acabades de torrar.

Celler Frisach –-L’Abrunet Negre 2023 (DO Terra Alta)

A la Terra Alta, on la garnatxa és reina, el L’Abrunet Negre de Celler Frisach és un exemple magnífic de com un vi jove pot capturar la llum mediterrània sense perdre frescor.

El cupatge combina garnatxa i carinyena, fermentades amb llevats propis i sense gaire intervenció. Al nas hi trobem fruita roja madura, pruna i un toc d’espècies dolces. En boca és viu, amb una acidesa que neteja i convida a una segona copa. És el típic vi de tardor que pots servir lleugerament fresc i que brilla amb plats senzills com un estofat vegetal, un entrepà de pernil o una pizza artesanal de verdures.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa