VadeVi
Vint cançons amb vi per descobrir o recuperar aquestes festes
  • CA

Les festes de Nadal són uns dies per estar amb la família, per menjar i beure bé i també per relaxar-se o, si es vol, fer justament tot el contrari. En qualsevol d’aquests casos, és molt possible que el vi tingui un paper important en aquestes vacances i, és clar, que la música també el tingui. És per això que a ‘Vadevi’ hem preparat una petita llista de reproducció amb vint temes que recullen molts aspectes diferents d’aquesta beguda que s’han reflectit en cançons, de la seva vessant festiva a la més reflexiva, la romàntica, la metafòrica i, fins i tot, la perillosa.

A la nostra llista hi trobareu de punk a flamenc, de blues a nu-disco i de folk a l’anomenat adult contemporary. Un tema per a cada moment, amb temes ben coneguts per tothom i d’altres que potser us sorprendran. Tot i que trobareu enllaçats vídeos a cadascuna d’aquestes cançons, també les podreu trobar totes en aquesta llista de Spotify.

1 – Wine, Women An’ Song (1981) – Whitesnake

Tot i que segurament més coneguts per la seva vessant com a banda de heavy metal, Whitesnake sempre han tingut una sensibilitat especial pel blues rock i són els encarregats d’obrir aquesta llista.

2 – I Will Drink the Wine (1971) – Frank Sinatra

‘The Voice’ és el segon integrant d’aquesta llista, amb un tema relativament poc conegut però que no té ni una gota de classe menys que les altres cançons de ‘The Chairman of the Board’.

3 – Old Red Wine (2004) – The Who

Quaranta anys després de l’inici de la seva carrera, els anglesos The Who van dedicar un tema a un vi negre que ja ha passat el seu millor moment i que s’hauria de beure abans no fos sigui tard.

4 – Champagne and Wine (1968) – Otis Redding

Un dels músics de soul més importants és el següent de la llista amb un tema publicat un any després de la seva mort, amb només 26 anys.

5 – Red Red Wine (1967) – Neil Diamond

Probablement una de les cançons més conegudes de la llista, potser no tant per la seva versió original sinó per la que en van fer, en clau reggae, UB40.

6 – Soy un truhán, soy un señor (1978) – Julio Iglesias

Per bé que pugui jugar a les vores de la vergonya aliena per com ha canviat el món des d’aleshores, no podem oblidar aquest famosíssim cant a la vida del crooner madrileny.

7 – Champagne Funk (2016) – Brock Berrigan

El novaiorquès Brock Berrigan fa gairebé deu anys que solca les xarxes amb els seus temes de nu-disco, funk i gèneres derivats cobert, sempre, amb la seva màscara de pollastre. Un músic molt poc conegut però a qui donem un altaveu amb aquest tema sense lletra però dedicat al vi escumós més famós.

8 – Scenes From an Italian Restaurant (1977) – Billy Joel

També de Nova York, Billy Joel és especialment conegut pels seus temes ‘Piano Man’, ‘Only the Good Die Young’ i ‘She’s Always a Woman’, però aquest tema és un dels que em fa més content de la seva obra i un dels que mai no falta als seus concerts.

9 – Wine (1968) – The Electric Flag

Aquesta banda de blues rock i jazz rock només va estar en actiu durant quatre anys a finals de la dècada dels seixanta però, tot i això, va deixar temes tan espectaculars com aquest que van dedicar al vi.

10 – Vino amargo (1958) – Rafael Farina

Un dels cantaores més reconeguts del segle XX, aquest intèrpret de copla andalusa i flamenc, oncle de Diego ‘El Cigala’, canta al vi amarg com a símbol del seu patiment per amor en un clàssic de la música espanyola de mitjans del segle passat.

11 – Yesterday’s Wine (1971) – Willie Nelson

Probablement els músic de country viu més famós del món, fa anys que va publicar aquest tema on parlava de com s’anava fent gran, com ho fa el vi d’ahir.

12 – Cooking Wine (1998) – Alkaline Trio

Aquesta banda de punk rock nord-americana, girant al voltant de la ira adolescent, la violència i l’amor, va compondre aquesta cançó amb un protagonista que, com a símbol d’haver tocat fons, es dedica a beure vi de cuinar.

13 – El meu avi (2012) – Els Surfing Sirles

Tot i que el vi és un element relativament poc important en la temàtica d’aquest tema del disc ‘Nedant en l’ambulància’ d’aquesta mítica banda catalana, el lema que el tanca, “diazepam i vi negre” és un crit de guerra que el fa automàticament mereixedor d’un lloc a la llista.

14 – Melva’s Wine (1972) – Johnny Cash

El que segurament sigui el cantant de country més important del segle XX i una figura mítica de la cultura del rock també ens va deixar, entre els seus moltíssims temes, un dedicat a un vi molt especial.

15 – El mite de la taverna (2019) – Fetus

La banda encapçalada per Adrià Cortadellas reivindica, des dels seus inicis, el paper central del bon menjar i el bon vi al nostre país. “Si em serveixes un brunch, acabarem als punys”. “El món no gira fi, un boig pren camamilla. És més útil el vi, i l’esmorzar de forquilla”.

16 – Hey Brother, Pour the Wine (1954) – Dean Martin

Un altre dels membres del ‘rat pack’ juntament amb Sinatra i Sammy Davis Jr., el còmic i cantant Dean Martin també va dedicar al vi una de les seves cançons.

17 – Vino Tinto (2001) – Estopa

Després del gran èxit del seu primer àlbum a finals dels noranta, els de Ciudad Satélite van tornar a la càrrega amb un disc nou encapçalat per aquesta cançó on comparen l’envelliment de les persones amb el del vi.

18 – A Steel Guitar and a Glass of Wine (1962) – Paul Anka

La carrera del canadenc Paul Anka és tan llarga que costa recordar que el compositor de ‘My Way’ també va dedicar una cançó a la seva guitarra i un got de vi, les úniques coses que necessitava.

19 – Bordeaux in My Pirough (1971) – Chuck Berry

Pioner del rock and roll va publicar aquesta cançó on es veia a ell mateix relaxant-se anant en barca pel sud dels Estats Units mentre bevia vi de Bordeus. Una bona manera de passar una tarda tranquil·la.

20 – Les rondes del vi (1969) – Jaume Arnella

Un clàssic de la música popular del segle XX al nostre país i un dels moltíssims exemples del paper que ha tingut Jaume Arnella en el manteniment no només de la música tradicional catalana sinó, també, de l’actitud vital de tot un país. Una cançó que només es pot cantar a crits i amb un got a la mà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa