VadeVi
Vint-i-cinc anys d’un dels moments culminants de ‘Nissaga de Poder’
  • CA

Una de les sèries més recordades de les que ha produït TV3 al llarg de la seva història és ‘Nissaga de Poder’. Emesa entre 1996 i 1998, aquesta ‘telenovel·la’ de sobretaula se centrava en les intrigues de la família Montsolís, uns importants cavistes de la població fictícia de Santa Eulàlia del Penedès, i del seu entorn, que sovint es trobava atrapat en les seves maquinacions.

Fos com fos, ‘Nissaga de Poder’ va ser, de bon principi, una producció polèmica. Algunes de les temàtiques que abordava, que anaven dels assassinats, el consum de drogues, l’alcoholisme, la prostitució, les pel·lícules snuff i l’incest fins l’homosexualitat, van escandalitzar part de la població catalana, poc acostumada a veure aquest tipus d’afers reflectits a una sèrie de Televisió de Catalunya.

En el cas de l’homosexualitat, de fet, és possible que la història d’amor entre la Mariona Montsolís (Núria Prims) i l’Inés (Alicia González Láa) ajudés a normalitzar l’orientació sexual en un país que, en algunes coses, era molt diferent del d’ara. A més, pel seu context, també va contribuir a popularitzar elements del món del vi i el cava: els sommeliers, el cultiu, la verema, el desgorjament del cava… hi eren plenament presents. També ho era de manera incipient internet: la Universitat Oberta de Catalunya era un dels tres nous centres d’ensenyament superior, juntament amb la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Rovira i Virgili, que hi apareixia de manera destacada.

Fèlix Montsolís (David Selvas) morint als braços d'Eulàlia Montsolís | CCMA
Fèlix Montsolís (David Selvas) morint als braços d’Eulàlia Montsolís | CCMA

I va ser justament un dia com avui, el 19 de desembre de 1996, ara fa 25 anys, que gran part del país va descobrir amb sorpresa i horror un dels secrets més ben guardats de la sèrie i que n’havia estat un element central des de l’estiu: la identitat de l’assassí d’en Fèlix Montsolís (David Selvas), fill d’en Mateu (Jordi Dauder) i pressumpte hereu de les caves que duien el seu cognom. Finalment, després de mesos de sospites, acusacions creuades i arrestos, una casualitat va fer que el mateix Mateu descobrís que havia estat la seva germana Eulàlia (Emma Vilarasau) qui havia mort el seu primogènit.

Un moment recordadíssim de la televisió del nostre país i un dels que va contribuir a fer de l’Eulàlia Montsolís un dels personatges més terribles i alhora més compresos i estimats de la ficció televisiva catalana. L’assassinat d’en Fèlix, a més, va ser un dels motors de la sèrie, amb conseqüències que es van deixar sentir, de diverses maneres, pràcticament fins al seu final.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa