VadeVi
Xavier Fornos: “El Vinseum serà el gran museu de les cultures del vi”
  • CA

Des de fa anys, el Vinseum – Museu de les Cultures del Vi de Catalunya a Vilafranca del Penedès, es troba en un procés de transformació profund que, lentament, s’acosta a la seva culminació. Tot i que estava planificat reobrir-lo aquest 2022, finalment la data serà durant el primer trimestre de 2023. Ho ha explicat el director del museu, Xavier Fornos, en una conversa amb ‘Vadevi’.

En aquests moments, revela Fornos, l’equip de museografia està començant a licitar la producció del contingut del Vinseum. “Tenim la carcassa buida i falta la licitació, la producció i el muntatge” que, afirma, no es limitarà només al nou edifici “sinó també al Palau Reial, l’edifici històric contigu”. Gràcies a les obres de modelació, assegura, “els visitants passaran d’un a l’altre sense ni adonar-se’n”.

Aquestes obres, promogudes per l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i finançada amb fons FEDER, s’han viscut “amb molta atenció” per part de l’equip del museu, que ha acompanyat les visites i l’evolució de l’obra “com a client final” amb el seguiment tècnic a càrrec dels professionals de la regidoria d’Urbanisme de l’Ajuntament.

L’empresa que va guanyar la licitació definitiva, valora Fornos, ha culminat l’obra “amb una diligència extraordinària”. “Parlem de 3.400 metres quadrats de superfície nova, és difícil aconseguir aquest nivell de detall i de precisió”. Així, afirma que estan “molt contents” i també recorda moments viscuts amb “emoció”, com l’entrada de les premses, que van haver de ser introduïdes al museu abans de culminar el muntatge a causa de la seva mida.

Fotografia aèria del Vinseum el 2012 | Vinseum
Fotografia aèria del Vinseum el 2012 | Vinseum

El projecte és una obra d’arquitectura moderna de Santi Vives que, per a Fornos, és “molt respectuosa amb les formes antigues, dialogant amb elles”. A més, un element molt important és el coure, “un material noble que té ressons amb la cultura del vi”. Al principi era molt brillant, recorda el director del Vinseum, però amb el temps “es va enfosquint fins que s’aconsegueix el to que es vol”. D’altra banda, la compenetració de l’edifici nou i l’antic es fa a través de “formes orgàniques i molt poc distorsionants”. “Hi ha hagut un debat públic”, admet, “que sempre està molt bé, i sempre hi haurà detractors i defensors”. Conclou, però, que és innegable que el Vinseum és “una de les obres d’arquitectura contemporània més importants de Vilafranca del Penedès”.

En conjunt, el nou Vinseum serà un equipament de 5.000m2 oberts al públic, dels quals 3.000m2 seran d’exposició estable. Una primera zona prèvia parlarà del Penedès des d’un punt de vista històric i fins i tot geològic, remuntant-se als orígens del territori perquè el visitant pugui “prendre consciència d’on és i quina història l’ha marcat”. Pel que fa a l’exposició principal, estarà dedicada a les cultures del vi de Catalunya i ocuparà les tres plantes superiors de l’edifici nou i una de l’històric. Farà “una referència marcada al vi del país”, explica Fornos, que puntualitza que “vol parlar de les cultures del vi de Catalunya des de fa 3.000 anys i fins ara, des del punt de vista antropològic, social, cultural…” També es parlarà de cultiu, és clar, però no serà “un museu de la ciència del vi” sinó “més cultural que agrícola”. “El Vinseum”, remata, “serà del gran museu de les cultures del vi de Catalunya”.

La nova façana del Vinseum | Cedida
La nova façana del Vinseum | Cedida

“El vi és un producte agroalimentari amb una repercussió sociocultural molt gran, i per això pot tenir un museu”, remarca el director del museu, que explica que a més d’aquestes exposicions, la planta principal tindrà més de 1.000m2 de botiga de vins, merchandising, espais de promoció del vi… Es vol mostrar “la realitat d’avui” i per això “les DO tindran un lloc on explicar-se”, i també hi haurà un espai d’homenatge, amb un mural de l’artista local Pau Boada, que mostrarà “el cicle de la vinya i el vi”, en un a plaça coberta que també servirà per acollir els grups que arribin al museu. A la planta baixa, a més, hi continuarà havent la taverna, ara gestionada directament des del museu “per fer confluir els objectius de restauració i de projecte cultural”.

Finalment, pel que fa a la primera planta, Fornos explica que es dedicarà a activitats culturals complementàries. “L’espai és ple d’activitat tot l’any i ara tindrà més espais que l’auditori, afegint la planta noble del Palau Reial”. Allà és on es faran tastos, entre els quals el tast final del trajecte de l’exposició, una novetat en l’itinerari. “Tenim moltes ganes que sigui realitat”, conclou Fornos. “Serà un punt i a part”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa